TURISM

Compania aeriana ungara Malev este in pragul falimentului

30 ianuarie 2012, ora 16:48   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
poza.jpg
Compania aeriana nationala Malev din Ungaria se afla in pragul falimentului si ar putea ramane fara bani in cateva zile, daca statul va respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie care ii interzice acordarea oricarui nou ajutor operatorului, potrivit unor surse apropiate situatiei.

In lipsa sprijinului financiar, Malev nu va mai putea sa efectueze niciun fel de zbor in februarie. Ultima sansa pentru ca Malev sa continue activitatea a fost considerata o adunare generala de la sfarsitul saptamanii trecute, dar actionarii nu au decis majorarea capitalului companiei, a relatat luni portalul Index, citat de Portfolio.

Malev este in pragul falimentului, au declarat luni surse ministeriale si din piata.

Gravitatea situatiei este atestata de faptul ca reprezentantii Ministerului Dezvoltarii nu au oferit niciun fel de informatie referitoare la situatia financiara a Malev si finantarea viitoare a companiei.In plus, ministerul nu a respins informatia potrivit careia Malev va ramane fara bani la inceputul lui februarie, astfel incat aeronavele ar ar putea ramane la sol weekend-ul viitor.

Incepand de luni, Malev a fost inclusa in categoria companiilor de importanta strategica, astfel incat, potrivit legii falimentului, modificata anul trecut, este posibil a creditorii sa nu poata sa lanseze proceduri de insolventa impotriva acesteia. In aceste conditii, in cazul falimentului sau al unui proces de lichidare al Malev, beneficiarul va fi statul.

Malev a inceput sa primeasca sprijin financiar ocazional si apoi regulat de la inceputul lui 2010, cand a fost renationalizata. Compania a primit fonduri din partea statului in noiembrie si decembrie iar in prezent are din nou nevoie de sprijin.

Comisia Europeana a decis insa in aceasta luna ca Malev trebuie sa returneze statului circa 38 miliarde de forinti (130 milioane euro), considerate ajutoare ilegale.

Falimentul Malev ar duce la scaderea drastica a traficului aerian la Budapesta, cel putin temporar.

Potrivit unui contract cu Budapest Airport, operatorul aeroportului Ferenc Lisz, statul ar trebui sa ii plateasca o compensatie de 1,9 miliarde de euro pentru pierderile produse, iar bugetul pe acest an nu include fonduri pentru o cheltuiala suplimentara de peste 500 de miliarde de forinti.

In plus, compania rusa Vneshekonombank, care detine o participatie de 5% la Malev, a avertizat in mai multe randuri ca falimentul operatorului va fi considerat o manevra ostila, cu impact asupra relatiilor economice intre Rusia si Ungaria.

Falimentul Malev ar putea interveni chiar in momentul in care operatiunile companiei se imbunatatesc. Gradul de ocupare a atins 78%, fiind peste media de 70% la nivel european, iar vanzarile au crescut in ultimele trei luni ale anului trecut, fata de trimestrul al treilea.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
codruta a spus:
31/01/2012 17:34
Ce se intampla in caz de falimencu cei care au bilete pt luna martie la aceasta companie?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 19:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter