- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Criteriul tehnic de separare a fluxului de calatori la Otopeni pentru Schengen a fost realizat

05 Nov, 12:51 • Redactia DailyBusiness
Obiectivul tehnic de separare la Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni a fluxului de calatori din statele Schengen si non-Schengen a fost realizat, iar celelalte sectiuni ale terminalului vor fi finalizate pana in martie 2011, data stabilita pentru aderarea Romaniei, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
Criteriul tehnic de separare a fluxului de calatori la Otopeni pentru Schengen a fost realizat

Seful Guvernului a inspectat, vineri, impreuna cu ministrul Transorturilor, lucrarile de implementare a standardelor Schengen la Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni din Bucuresti.

„Obiectivul tehnic a fost realizat, sper sa nu lase garda jos constructorul, iar lucrarile sa fie finalizate pana in martie 2011”, a spus Boc.

Premierul a amintit ca datoria Romaniei este sa asigure Uniunea Europeana ca standardele de aderare au fost indeplinite din punct de vedere tehnic si ca autoritatile de la Bucuresti au solicitat ca aderarea sa nu fie legata de criterii politice, precum problematica romilor sau Mecanismul de Control si Verificare in justitie, care trebuie tratate separat.

El a aratat astfel ca Romania este interesata de pozitia altor state, precum Olanda si Franta, in ceea ce priveste aderarea Romaniei, pornind de la principiul ca legarea acestui proces de orice criteriu politic ar reprezenta o incalcare a Tratatului UE.

La inceputul lunii octombrie, premierul Emil Boc a inspectat de asemenea noul terminal care va deservi calatori din Spatiul Schengen si a cerut conducerii Aeroportului Henri Coanda sa finalizeze pana la 4 noiembrie lucrarile, avertizand ca „vor cadea capete” daca acest termen nu va fi respectat, iar aderarea Romaniei la Schengen va fi astfel afectata.

El a aratat atunci ca lucrarile sunt finalizate in prezent in proportie de 75%, dar a atentionat ca proiectul trebuie finalizat pana la 4 noiembrie, in conditiile in care o misiune Schengen se va afla in Romania in perioada 15-17 noiembrie pentru a verifica daca sunt indeplinite standardele tehnice de aderare.