- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Criza a ieftinit fara precedent vacantele de vara: 200 de euro sejurul in Egipt, 5 euro pe noapte in Grecia

28 May, 19:21 • cristina.mihai
Sejur in Egipt cu preturi de la 200 euro de persoana sau vacante in Grecia de tipul "plateste unul si merg doi". DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a ofertelor last-minute prezente pe site-urile de profil cu plecare la finalul acestei luni sau inceputul lunii iunie, dar si a celor mai atractive oferte promotionale de pe site-urile agentiilor pentru inceputul verii.
Criza a ieftinit fara precedent vacantele de vara: 200 de euro sejurul in Egipt, 5 euro pe noapte in Grecia

Ca si anul trecut, preturile pachetelor turistice si-au continuat trendul descendent in 2010, iar una dintre cele mai vizibile scaderi este in Grecia, unde criza a determinat hotelierii, in unele cazuri, chiar sa injumatateasca preturile.

Astfel, pe site-urile de turism apar din ce in ce mai des ofertele de tipul doua persoane calatoresc la pretul la care ar fi calatorit una, in Grecia. La cat ajung preturile? In cazul unei cazari la o pensiune de 2 stele, un sejur de 7 nopti ajunge sa coste si 75 euro pentru 2 persoane (deci, circa 5 euro de persoana pe noaptea de cazare), la care se adauga insa transportul. In cazul alegerii unui transport cu autocarul, pretul de persoana este in jurul a 50 de euro dus-intors. Tarifele sunt valabile in iunie, luna care deschide sezonul in Grecia.

Bulgarii nu se dau la o parte din lupta tarifelor pentru sezonul de vara, asa ca la un hotel de 3 stele din statiunea Sunny Beach pana la jumatatea lunii iunie, preturile pornesc de la 15 euro pe noapte de persoana.

In ceea ce priveste ofertele last minute cu o data de plecare foarte apropiata (29 mai), cele mai interesante si ieftine sejururi sunt in Egipt. Astfel, un sejur de 8 zile in Egipt in Sharm el Sheik la un hotel de 4 stele costa 210 euro de persoana cu demipensiune si transport asigurat, cu plecare pe 29 mai. Tot o plecare pe 29 mai in aceeasi statiune din Egipt, insa la un hotel de 3 stele, costa 189 de euro de persoana.

Pentru cei care au un buget mai mare, pe site-urile agentiilor mai sunt si oferte speciale in Spania. Pachetele cu cazare 7 nopti la hotel de 4 stele si pensiune completa includ si transportul cu avionul si au un pret de pornire de 385 euro de persoana (pentru camera dubla).

Pachetul include cazare in Costa Brava si vizita in Barcelona.

In general, hotelierii din Spania si Grecia sunt dispusi sa ofere reduceri suplimentare ca urmare a crizei. Recent, directorul Prestige Tour, Mircea Vladu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca a primit discount-uri suplimentare din partea acestora. In plus, ca urmare a situatiei economice dificile, unitatile de cazare din aceste destinatii au prelungit perioadele cu preturi promotionale pentru clientii din Romania. „Au inteles ca in Romania continua sa fie criza”, spune Vladu.

Bulgaria si Grecia sunt cele mai accesibile destinatii pentru romani si in sezon, la care se adauga insa si Turcia, chiar daca aici preturile sunt mai ridicate.

„Interesul pentru aceste destinatii a fost foarte mare pana acum. Pe Antalya am avut crestere de 100%, iar in Grecia chiar de curand am avut o cerere pentru 20 de persoane”, spune Alin Burcea, directorul Paralela 45, care adauga ca cel mai probabil in topul destinatiilor straine va fi Bulgaria, care a atras deja cateva zeci de mii de turisti romani, de Paste doar prin agentii calatoriind in Bulgaria 6.000-7.000 de persoane.

„Cele mai accesibile pachete sunt cele din Bulgaria, Grecia si Romania, pentru ca nu presupun costuri mari la transport”, spun reprezentantii ANAT. Astfel, in sezon in Bulgaria un pret mediu pentru un sejur de sapte zile este de circa 300-400 euro de persoana, pentru hotelurile de 4-5 stele, all-inclusive.

Vacantele in strainatate ale romanilor reprezinta circa 40% din totalul pachetelor turistice vandute anual de tur-operatorii locali, o piata de 500-600 mil. euro.

Ofertele agentiilor de turism pot fi vizualizate pe portaluri precum Infoturism.ro, iTurism. ro, BestTourism.ro sau Tourismguide.ro.