- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Evenimentele din Egipt, Tunisia si Japonia au prabusit vanzarile din turism

23 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Cutremurul din Japonia au prabusit rezervarile turistice, dupa ce cu o zi inainte de seism, acestea aveau cresteri. Reduceri semnificative au intervenit si in Egipt si Tunisia, in urma manifestatiilor de protest.
Evenimentele din Egipt, Tunisia si Japonia au prabusit vanzarile din turism

Evenimentele din Japonia si-au extins efectele si aspura rezervarilor din Hawai, care au scazut cu 23% dupa eveniment, in contextul in care la inceputul lunii martie erau in crestere de aproape 70%, potrivit unui studiu efectuat de Pegasus Solutions, una dintre cele mai mari companii care ofera solutii tehnologice pentru industria turismului.

In Orientul Mijlociu si Africa, rezervarile si-au diminuat cresterea ca urmare a manifestatiilor violente din Tunisia, Egipt si Libia de la inceput de an. Astfel, rezervarile din zona si-au diminuat cresterea de la un plus de 40% inainte de manifestatiile violente, la doar 16,4% in februarie. Rezervarile facute in februarie pentru vacante in august au scazut cu 85%, iar tarifele s-au diminuat cu aproape 40% in aceste regiuni.

In Noua Zeelanda, destinatie care a fost de asemenea lovita de un cutremur de magnitudine mare la inceput de an, rezervarile au scazut cu 80% pe 22 februarie, ziua cutremurului. Timpul de sedere a crescut tot cu 80% ca urmare a faptului ca turistii au ramas blocati in aceasta destinatie.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Egipt este destinatia cu cel mai mare nivel de turisti straini din aceste regiuni. Revolta din ianuarie 2011 a scazut cu 100 de puncte procentuale cresterea rezervarilor pentru aceasta destinatie. Ca medie, rezervarile au crescut cu 30% in 2010, iar in februarie au scazut cu aproape 86%. Chiar daca situatia din Egypt s-a calmat, rezervarile pentru perioada verii inca nu si-au revenit .

Tunisia Rezervarile pentru Tunisia au inceput sa scada din decembrie. In februarie 2011, acestea au scazut cu aproape 20%, fata de o crestere de 25% in octombrie si noiembrie. Linistirea rapida a apelor din Tunisia, dar si faptul ca aceasta destinatie atrage mai putini straini decat Egiptul, a facut ca reducerile sa fie mai mici. Pegasus noteaza ca ambele piete au sanse sa isi revina in curand.

Maroc a resimtit de asemenea proteste la finalul lunii ianuarie, chiar daca acestea nu s-au transformat in revolutii. Pentru aceasta destinatie, numarul rezervarilor a continuat sa creasca in februarie, insa intr-un ritm mai lent. Totusi, nici volumul rezervarilor, nici tarifele nu au scazut sub nivelul din anul precedent.

Arabia Saudita, ca si Marocul, a experimentat proteste minore in acest an, insa aceasta destinatia a beneficiat de un mix de leisure si business travel, asa ca rezervarile au ramas peste nivelul din anul precedent. Situatia este similara si in Emiratele Arabe Unite, unde rezervarile continua sa fie pe plus.

Israel a facut nota discordanta fata de majoritatea destinatiilor din regiune, inregistrand cresteri in primele doua luni din 2011. Numarul rezervarilor a urcat cu aproape 33% peste aceeasi perioada din 2010. Tarifele au inregistrat usoare cresteri.

Gradul de scadere al rezervarilor din primul trimestru a fost diferit in functie de intensitatea protestelor din respectiva destinatie, insa in majoritatea tarilor s-au simtit efecte atat pe rezervarile din acel moment, cat si pe achizitiile de vacante prin early booking. Mediul din unele destinatii pare stabilizat, iar asta este esential pentru revenirea turistilor, se arata in studiul Pegasus.

Asia Pacific

Noua Zeelanda a inregistrat scaderi de 80% ale rezervarilor turistice in ziua de 22 februarie, cand orasul Christchurch a fost lovit de un seism de 6,3 grade. Descresterea neta din februarie si prima saptamana din martie a fost de 35%. Totusi, traficul turistic din alte zone ale tarii ramane bun, desi Christchurch, al doilea oras ca marime din tara, este o destinatie inchisa.

Christchurch va reveni pe harta itinerariilor turistice dupa reconstructie, insa restul destinatiilor din Noua Zeelanda ar trebui sa isi revina curand.

Japonia. Volumul net de rezervari a scazut dramatic fata de anul precedent dupa cutremur. Anularile de vacante in intreaga Japonie au explodat. Efectele pe segmentul de vacante vor fi de lunga durata.

Rezervarile nu arata nicio imbunatatire pe piata japoneza in viitorul apropiat, acestea aproape evaporandu-se, insa studiul Pegasus noteaza ca turismul corporate isi va reveni in orase ca Tokio sau Osaka.

Hawai Tsunamiul japonez a afectat si coastele Californiei si insula Hawai. Rezervarile din Honolulu au scazut cu peste 23% dupa ce tsunami-ul a lovit insula, fata de o crestere de 37% inainte de val. Evenimentul este insa izolat si nu are efecte pe termen scurt asupra turismului din zona.

Evenimentele din Egipt si Tunisia au fost cele care au avut cel mai mare impact pe piata romaneasca, agentiile locale fiind nevoite sa anuleze sau amane zeci de zboruri charter si sa isi asume pierderi de sute de mii de euro. De asemenea, mii de turisti romani si-au anulat vacantele in Egipt. Totusi, niciuna dintre pietele afectate nu sunt destinatii externe din top 3 in Romania.