TURISM

Grecii fac greva "cu delicatete", sa nu piarda banii turistilor

16 iunie 2011, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
grecia.jpg
Protestele de strada din Grecia au aparut din nou. Controlorii de trafic aerian nu s-au alaturat insa grevei generale, pentru a nu afecta incasarile de la turistii straini. Vor reusi sa pastreze intacte veniturile?
Am facut o treaba buna in a alunga turistii, spunea Socrates Constantinou, un om de afaceri grec, dupa protestele din Grecia de anul trecut.

De ce au hotarat emotionalii greci sa renunte la inchiderea activitatii de transport aerian? Psihologul Florin Tudose a explicat pentru DailyBusiness.ro ca ôaici este diferenta dintre ratiune si pasiuneö. El spune ca "orice actiune grevista duce la o incetinire si mai mare a economiei" si nu poate avea ca rezultat decat haos.

Astfel de manifestari "sunt forme de a te descarca social, dar efectele lor pot fi mai rele decat ale unei catastrofe naturale, avand si efecte pe termen mediu si lung asupra turistilor", spune psihologul. El crede ca "romanii au fost mai intelepti decat grecii" pentru ca nu s-au luat dupa "Casandrele" care ii incintau la greve. Cat despre manifestarile care au fost si la noi in tara anul trecut, dupa anuntarea masurilor de austeriate, Tudose considera ca acestea au fost mai degraba "manifestari cetatenesti de protest", si nu greve.ôCa sa faci o greva trebuie sa muncesti, iar acolo erau multi oameni care nu munceau. Nu pensionarii care protesteaza formeaza o grevaö, spune specialistul.

Atitudinea responsabila a sindicalistilor greci fata de transportull aerian vine insa intr-un context in care guvernul a facut pasi importanti pentru sprijinirea turismului. Prim ministrul grec Geroge Papandreou a taiat taxele pentru hoteluri, pentru a face preturile mai competitive. In plus, guvernul a hotarat sa tina deschis Acropole pana seara tarziu si sa faca marketing turistic online pentru Grecia pe Facebook, Expedia sau Twitter.

Aceste masuri de crestere a turismului, domeniu care acopera 16% din produsul intern brut al Greciei, de doua ori mai mult decat media UE, au fost apreciate de sindicalisti. Acestia au renuntat la greva care ar fi paralizat si traficul aerian. Totusi, pericolul inca planeaza asupra industriei, turistii fiind extrem de sensibili la proteste violente.

Economistul Liviu Voinea a mentionat si el ca grevele din Grecia ar putea sa aiba din nou efecte negative asupra turismului. Acesta semnaleaza ca nu doar turistii vor fi speriati, ci si investitorii.

Opinia sa este impartasita si de un specialist elen. ôOamenii sunt mai putin toleranti acum cu grevele si protesteleö, a spus pentru Bloomberg Loukas Tsoukalis, economist la universitatea din Atena si directorul unui institut de cercetare.

ôDaca ai asteptat luni de zile ca turismul sa te ajute sa fii intr-o stare mai buna si 10 sau 100 de oameni ameninta asta, atunci pot fi reactii. Cred ca societatea este mult mai putin dispusa sa tolereze astfel de lucruri in acest anö, adauga economistul grec. In 2011, protestele violente au fost la ordinea zilei. Mari destinatii turistice ca Egypt sau Tunisia au fost extrem de afectate de aceste manifestatii violente, dar si de razboiul din interiorul vecinilor libanezi.

Pe masura ce grevele ar putea sa puna din nou un stigmat pe turismul din Grecia, guvernantii se straduiesc sa creasca numarul de turisti, iar printre strategiile vizate se numara atragerea unor noi piete cum ar fi Israel sau Rusia. In prezent, guvernul se straduieste sa simplifice procedurile de obtinere a vizelor pentru Ucraina si Rusia si sa promoveze Grecia ca ôdestinatia sigura care a fost dintotdeaunaö, au spus oficialii ministerului turismului si culturii din Grecia inca din primavara.

Grecia a inregistrat incasari in scadere cu 8% de la turistii straini anul trecut. Guvernul a realizat insa ca au nevoie de turism pentru a supravietui si din 1 ianuarie a scazut TVA pentru hoteluri la 6,5% de la 11% cat era anterior. De asemenea in mai au crescut perioada de vizita la muzee. Acropole va fi deschis pana la 7 seara, fata de 3 dupa amiaza, cat era anterior. Cel mai mare port din Grecia a scazut tarifele in acest an pentru a atrage mai multe vase de croaziera.

Momentan nu sunt efecte majore in turism

Greva a paralizat Grecia, dar nu si turismul. Oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au spus pentru DailyBusiness.ro ca nu se asteapta la efecte negative asupra turismului din Grecia, in principal pentru ca in aceasta perioada cei mai multi turisti merg in insule, zona care nu este afectata de protestele din Atena.

ôMarea lor sansa sunt charterele din insule. Turistii nici nu trebuie sa treaca prin Atena. Anul trecut, protestele au avut efecte in turism pentru ca au fost in extra-sezon, perioada in care se viziteaza orasele. In plus, in 2010 protestele s-au extins si in alte zoneö, au declarat oficialii ANAT.

Nicos Diakolios, reprezentantul biroului de promovare turistica a Greciei in Romania, nu se asteapta la efecte negative in turism, in principal ca urmare a faptului ca protestele au loc in orase si nu in insule.

Grecii din administratie, transport si comert au fost in greva generala ieri pentru a protesta impotriva noilor masuri de austeritate discutate de guvernul grec. Guvernul elen a luat in calcul un program de austeritate de 28 miliarde euro pentru perioada 2012-2015.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Julia Padure a spus:
16/06/2011 15:26
Confuzie sau dezinformare.......Psihologul este absolvent de psihologie,Psihiatrul este absolvent de medicina generala,plus rezidentiat (specializare) in psihiatrie.Florin Tudose este medic primar de psihiatrie!!!!
Ar fi fost mai adecavata consultarea unui sociolog sau psihosociolog pt specificul temei abordate de acest articol.
 
elisa muresan a spus:
16/06/2011 20:52
Greva nu afecteaza turismul din insule .? Toate au legatura una cu cealalta .
E ca si cum mergi pe litoral stai linistit si la doua strazi politia se bate cu grevistii , batai, masini incendiate, transport blocat , alimente ioc , ... etc.Cine mai sta calm pe sezlong sa se odihneasca ? Ce naiba.La ce tarife au grecii la toate .... chiar ca renunti. Servicii cam ca si la Eforie ,cui nu-i convine sa mearga pe continent a fost respunsul unui chelner grec acu 2 ani.Mersi nu mai calc veci in Grecia a fost raspunsul meu.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 14:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter