TURISM

Hotelurile si pensiunile, obligate sa furnizeze date despre turisti

20 ianuarie 2012, ora 16:21   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
poza.jpg
Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.

Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului nromativ sa inscrie unitatea de cazare in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), conform instructiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.

Ministerul va pune la dispozitia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date in timp real referitoare la numarul turistilor cazati atat in diferite zone turistice, cat si in fiecare structura turistica de cazare.

Prin utilizarea aplicatiei informatice vor putea fi realizate raportari in orice moment privind gradul de utilizare a capacitatii de cazare, atat la nivel individual, al fiecarei structuri de primire turistice in parte, cat si la nivel regional sau national.Prin corelarea informatiilor furnizate de SIET vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitatii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici, se spune in nota de fundamentare.

"Persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international, sau cele cunoscute ca fiind traficanti, proxeneti, prostituate etc., care utilizeaza serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai usor de catre institutiile abilitate, aplicatia implementata prin acest act normativ permitand acest lucru", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor si ai pensiunilor sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET imediat dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligati sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii", precum si inregistrarea datelor acestora in SIET.

Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor.

Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu prezinta un act de identitate.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice si personalul de la receptie sunt obligati sa informeze politia despre aparitia in unitatea turistica a persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

Pentru a se inscrie in sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autoritatii administratiei publice centrale cu competente in domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

In cazurile in care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazeaza pe parcursul unei zile nici un turist, acestia au obligatia inregistrarii acestui fapt in SIET, la momentul incheierii zilei hoteliere.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national se afla in teste si va incepe sa functioneze din luna ianuarie.

"Este gata din luna decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anuntam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenta a turistilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca tinerea unei evidente in timp real a turistilor cazati in structurile de primire.

"Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de alta parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru ca acest sistem se va implementa in structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta in continuare cu evaziunea fiscala in structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, si aici va trebui sa gasim o solutie la nivelul guvernului, pentru ca ce ne impiedica in aceasta situatie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privata", a mai spus Udrea.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Pensiunea La O Baba Surda a spus:
20/01/2012 20:54
Nu stiu ce ma fac d-na ministru ca nu am internet aici in munti la cabana. Trebuie sa vin zilnic 20 km pe jos pana in sat seara a va dau raportu sau cum sa fac?
Pe de alta parte ii casa mea, ce treaba aveti dvs. cu casa mea, conform Constitutiei Romaniei ?
Nu s-ar putea, noi cei de la tzara sa nu dam raportu, ca nici nu stiu sa scriu pe net.
 
Cristian Sandu a spus:
21/01/2012 15:52
Foarte bine ca s-a instalat acest program informatic, de?i cam tÔrziu (aproape de final de mandat!?). Numai prin sisteme informatice eficiente se poate limita evaziunea fiscala.
Si numai limitÔnd evaziunea fiscala se strÔng bani pentru investi?ii, s?n?tate, ţnv???mÔnt, etc.
Ce a?i zice de ceva similar si pentru profesorii care dau ore?!
 
Turlogia a spus:
21/01/2012 23:48
O lege securistoida, care nu exista la nivel european. Daca, pana in 1989 hotelul era insetat de urechi si ochi, acum este nevoie in timp real sa declari " marfa din stoc ".
Este incalcata Legea Secretului de Porductie cat si Dreptul de Proprietate.
Este a doua lege antiproprietate, dupa certificatul de confort termic, prin care statul se face coproprietar la vanzare sau inchiriere.
Desi s-a ajuns ca si piata neagra sa intre in legalitate in ultimii doi ani, cred ca multe afaceri vor trage obloanele.
In mediul rural nu exista acces la internet in toata tara, si multi proprietari nu au calculatoare.
Va fi o cheltuiala in plus, achizitia unui computer si a programelor aferente, va fi mai usor sa-ti inchizi pensiunea.
Marile hoteluri nu vor declara ce au in camere, pentru ca au putere.
Vor fi atinsi cei medii si cei mici, care sunt pe cale de disparitie.
Masterplanul turismlui romanesc va fi dus la indeplinire, vor ramane pe piata unitatile de peste 3 stele.
Legea dreptului d eproprietate intelectuala, care a intrat in vigoare in noiembrie 2011 va diminua din pretul camerei, la toate unitatile, fiind prevazute taxe lunare obligatorii pe camera.
Impreuna cu toate celelalte obligatii de plata si conditii de functionare, in Romania, afacerile mici si medii in turism vor iesi in decor.
Sunt multi fosti, chiar securisti, care au pensiuni functionale la negru. Nu vor fi atinsi de aceasta lege.
 
Big Ben a spus:
22/01/2012 10:09
Intr-un final vor afla si turistii straini ca sunt urmariti la fiecare pas ( mutare dintr-o unitate de cazare in alta ) si cum nu le place gestul vor renunta sa mai vina. Si asa numarul turistilor starini a scazut. Este greu de explicat oricarui turist ca pretul oferita are profit minimal, deoarece contine 16% impozit la stat, 5% taxa de oras, x % taxa salvamont, y% taxa de drepturi de autor, z% taxe de autorizare si reautorizare, wc% cheltuieli de functionare, pu % taxe pe salarii, xxl % taxe pentru firma de dezinsectie-deparazitare, kk % taxe suplimentare la serviciul public de salubrizare, piori2 % taxa de scenariu de incendiu , etc, etc.
Se numeste cooperativa munca in zadar.
Cat despre amenzi, sunt uriase si necorelate cu profitul estimat al unei pensiuni medii.
20.000 de lei sunt cam 5000 euro pentru nou lege SIET.
20.000 de lei sunt pentru neinscrierea in Registrul de Date Personale.
Doar din doua locuri, o pensiune rurala de trei stele, care ar avea profit net 10.000 euro pe an si nu s-a adaptat legislatiei din necunoastere, va plati cu toata munca de peste an.
Aberant !
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter