TURISM, LIFESTYLE

InterContinental la 40 de ani. Vezi istoria uneia dintre cladirile emblema ale Bucurestiului

24 mai 2011, ora 10:27 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Intercontinental Hotel Bucharest 2004 011.jpg
Pentru a marca aniversarea a 40 de ani de la inaugurarea in mai 1971, hotelul InterContinental ofera tuturor clientilor reduceri de 40% din preturile de lista la cazare, in restaurantele Corso s Modigliani, precum si in barul Intermezzo.

In holul hotelului va fi amenajata o expozitie cu mobilier, fotografii, decupaje din revistele vremii si pareri ale oamenilor care au asistat la constructia si deschiderea hotelului din postura de angajati sau constructori.

Istoria Hotelului InterContinental Bucuresti a inceput in anii '60 cand a sosit la Bucuresti un reprezentant al companiei Cyrus Eaton Group. Cyrus Eaton a avut ideea construirii unui hotel InterContinental la Bucuresti, nevoit de imprejurari sa innopteze in holul unui hotel pentru ca locurile de cazare erau limitate.

Hotelul a fost construit dupa un proiect al arhitectilor romani D. Hariton, Ghe. Nadrag, I. Moscu si Romeo Belea. La proiect au lucrat constructori, ingineri si muncitori romani, cu avizul reprezentantilor lantului hotelier InterContinental, iar cladirea a fost finalizata dupa trei ani, intr-un timp record pentru acele vremuri."Prin anii '60 au fost conditii propice din punct de vedere politic ca lantul InterContinental sa apara in Romania si sa fie contractat un aici un hotel; impreuna cu arhitectul sef al Bucurestiului, prof. Maicu, am inceput studiile pentru pe niste amplasamente, pentru primul hotel cu renume care s-ar fi facut in Bucuresti", a spus Romeo Belea, unul dintre arhitectii hotelului.

"Initial am proiectat hotelul aproape similar cu cel de acum, tot cu trei aripi, ca trei banane, dar mult mai lunguiete si mult mai scund. Ca si locatii propusesem Parcul Kiseleff si Piata Unirii, niste locatii pe care le numesc acum nefericite. Reprezentantii InterContinental au considerat ca Piata Universitatii este centrul orasului si atunci aici l-am construit, pe locul unei foste zahanale ľ La Zisu", a adaugat Belea.

Imediat dupa deschiderea hotelului, pe aeroportul Otopeni a aterizat si prima cursa PanAm, operatorul aerian american fiind la vremea aceea detinatorul marcii InterContinental.

"InterContinentalul din Bucuresti s-a deschis intr-un moment politic favorabil, in care dictatorul Ceausescu incerca sa se delimiteze de politica sovietica. Cu ocazia deschiderii hotelului, in mai 1971 s-au inaugurat si cursele aeriene Pan Am catre Bucuresti. Chiar din ziua deschiderii oficiale, Pan Am a adus un avion plin de turisti americani, care s-au distrat toata noaptea in hotel. Hotelul a fost in acest fel plin inca din ziua deschiderii si pentru multa vreme dupa aceea. La inceput, o camera single costa 18 dolari, iar o camera dubla 23 dolari", spune George Opris, fost Rooms Division Manager, 1971-1996.

InterContinental Bucuresti a fost la vremea deschiderii, si inca 25 de ani dupa aceea, cea mai inalta cladire din Romania, iar pentru aproape 30 de ani, a fost singurul hotel de cinci stele din Romania, care opera la standarde internationale.

"InterContinentalul era o oaza occidentala intr-o lume comunista si de aceea te simteai deosebit ca lucrezi aici. Cand veneam la serviciu, parca intram dintr-o data intr-o alta lume; nu mai eram in Romania comunista", spune Elena Burghelea, fost Housekeeping Manager.

Hotelul a fost deschis cu 423 de camere si apartamente, centru de sanatate la etajul 22, Restaurantul Balda, cu specific romanesc si Luna Bar, la etajul 21, Belvedere Bar la etajul 2, cu terasa spre Piata Universitatii, Sala Ronda la etajul 1, Picolo Bar si cazino la etajul 1, Braseria Corso, Restaurantul Madrigal si Self la parterul hotelului.

La InterContinental a fost introdus pentru prima oara intr-un hotel din Romania sistemul de mic dejun tip "bufet suedez", dar si conceptul de room service.

"Oaspetii straini erau foarte incantati de gustul mancarii romanesti. Partial, acest lucru se datora si faptului ca noi achizitionam legumele, fructele, carnea, brinza din productia locala si, pe vremea aceea, in Romania nu patrunsesera inca substantele chimice care se foloseau in occident. Era foarte apreciat un cocktail din cozi de raci cu salata de cruditati si sos Calypso, care costa 17 lei vechi", a declarat Iulian Stanciu, bucatar.

De-a lungul celor 40 de ani de existenta, hotelul a gazduit presedinti de state, sportivi, printi si printese si importanti oameni de afaceri. Intre acestia ľ Lenny Kravitz, Bill Gates, echipa Harlem Globe Trotters, Robert Gates ľ seful Pentagonului, presa de la Casa Alba in timpul Summit-ului NATO, Zucchero, Printul Hassan al Iordaniei, Bill Gates, Demis Roussos, Jose Carreras, Shimon Peres ľ Presedintele Israelului, Jacques Yves Cousteau, Luciano Pavarotti, Boy George, Richard Claydermann, Bjorg Borg, Stan Smith, Billy Idol, Latoya Jackson, surorile Kessler, Yehudi Menuhin.

Cutremurul din 1977, Revolutia din 1989 sau mineriadele ulteriore sunt evenimente la care hotelul a fost un martor tacut, iar angajatii lui oameni pe care au facut ca hotelul sa functioneze, iar oaspetii sa fie multumiti si in siguranta, indiferent de vremurile tulburi prin care trecea Romania.

Un telex primit in data de 5 ianuarie 1990, din partea board-ului InterContinental ii felicita pe angajatii hotelului din Bucuresti pentru "excelentul nivel al serviciilor oferit oaspetilor din hotel in timpul evenimentelor recente din Romania. Localizat chiar in inima miscarii de eliberare nationala, hotelul a lucrat cu eficienta cistigindu-si recunostina presei internationale si in acelasi timp a oaspetilor".

Astazi, Hotelul InterContinental are 257 de camere si este operat sub contract de management de lantul InterContinental Hotels Group.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 02:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter