TURISM

Mafia sezlongurilor: Cum se dezvolta nestingherite noi afaceri la malul marii

02 august 2013, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sezlong.jpg
Litoralul romanesc, pana si cel din Vama Veche, este sufocat cu sezlonguri, astfel ca turistii care vor sa stea pe cearceaf gasesc cu greu un loc, si acela aproape de mare, in bataia valurilor. Cum a ajuns un domeniu public precum plaja sa fie stapanit in totalitate de privati?

Stapanii plajelor. Asa au ajuns la propriu operatorii care incheie contracte de inchiriere cu Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Acestia au acoperit aproape in intregime plajele cu sezlonguri, din mai toate statiunile de pe litoralul romanesc, exceptand 2 Mai.á

Stationare interzisa


Dupa ce ca au acaparat aproape toata plaja, operatorii privati se uita urat la turistii care indraznesc sa se aseze pe cearceaf langa sezlongurile lor. "Mergeti mai incolo pentru ca aici nu mai inchiriaza nimeni sezlonguri, daca stati voi in fata lor", spune pe un ton nervos administratora unei plaje din Vama Veche.

Si culmea, legea e de partea ei. Cel putin daca ne luam dupa spusele unui reprezentant al autoritatilor de la malul marii. "E ca si in cazul teraselor din Centrul Vechi. Desi sunt situate pe domeniul public, nu este permis oricui sa stea acolo. Turistii care nu inchiriaza sezlonguri pot traversa acea zona de plaja dar nu au voie sa stationeze", a explicat acesta.

Sub protectia legii


Intreband mai departe la autoritatile statului roman, aflam ca aceste afaceri nu numai ca sunt legale dar exista din ce in ce mai mult interes pentru dezvoltarea lor.

ANAR, institutia care inchiriaza plajele, se finanteaza din venituri proprii si este coordonata de Ministerul Mediului si Padurilor. ANAR, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral (ABADL) are printre atributii si gestionarea plajelor litoralului romanesc.

ANAR, in calitate de titular al dreptului de administrare a plajelor, incheie contracte de inchiriere pentru suprafetele de plaja ce pot fi utilizate in scop turistic, aflate in administrare, cu utilizatorii de plaja - persoane fizice si juridice.Umbrele si sezlonguri, pe maxim 70% din suprafata inchiriata

Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) a spus ca pentru a preveni un eventual disconfort creat turistilor, s-a prevazut prin lege ca suprafata sectorului/subsectorului de plaja folosita pentru inchirierea sezlongurilor si umbrelelor sa fie de maximum 70% din suprafata totala inchiriata, diferenta reprezentand-o zona destinata plajei pe nisip.

"Mai mult, s-a reglementat ca zona destinata plajei pe nisip sa nu se suprapuna cu zona destinata amplasarii sezlongurilor. In acest sens se precizeaza in actul normativ ca aceasta zona sa fie delimitata dupa cum urmeaza: o latura este reprezentata de limita dinspre uscat a plajei, o latura reprezinta limita dinspre apa a plajei, iar celelalte doua laturi sunt reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apa", a specificat Filipescu.

De ce 70%?


Intrebat cine a stabilit acest procent de 70%, presedintele ANT a spus ca au fost luate in calcul eventualele venituri pe care le-ar putea obtine operatorii pentru a-si acoperi costurile.

"Fundamentul procentajului stabilit a fost reprezentat de necesitatea utilizatorului de plaja de a incasa venituri din exploatarea sectorului/subsectorului de plaja inchiriat in scop turistic pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si inchiriere", a explicat Razvan Filipescu.

De mentionat este ca, initial, procentul stabilit pentru ocuparea cu sezlonguri si umbrele a sectorului de plaja inchiriat era de 80%. Sa intelegem ca intre timp autoritatile si-au dat seama ca operatorii privati pot trai si din ocuparea a doar 70% din plaja?

In plus, chiar de procentul ar fi mai mic, 50%, cine ii verifica daca il respecta?

Fara controale, fara griji


Desi are atributii in verificarea operatorilor care inchiriaza suprafete de plaja, seful ANT admite ca pana in prezent, la jumatatea sezonului estival, nu s-au efectuat controale tematice pe acest sector de activitate.

"Autoritatea Nationala pentru Turism prin personalul desemnat cu atributii de control verifica periodic pe intregul sezon turistic estival, indeplinirea conditiilor si criteriilor obligatorii/facultative privind utilizarea plajelor in scop turistic. Neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a acestor criterii precum si a altor obligatii stabilite prin O.U.G. nr. 19/2006, duce la aplicarea sanctiunilor contraventionale prevazute in Ordonanta si in unele cazuri (spre exemplu: nerespectarea prevederilor art. 18 si art. 19 din O.M.D.R.T. nr. 1204/2010) la masura retragerii autorizatiei turistice emise utilizatorului de plaja. Pentru anul in curs nu s-au efectuat pana in prezent controale tematice pe acest sector de activitate", a spus Filipescu pentru DailyBusiness.ro.

Acesta adauga ca, pana in prezent, ANT nu a inregistrat sesizari/reclamatii cu privire la desfasurarea activitatii utilizatorilor de plaja.

In schimb, Autoritatea Nationala pentru Turism a initiat si in acest an activitati de autorizare a plajelor, fiind emise 90 de note de autorizare turistica a plajei.

Presedintele ANT da asigurari ca Autoritatea "va continua actiunile de control pe intreg litoralul romanesc pentru a asigura buna desfasurare a sezonului estival", cu toate ca anul acesta nu a fost efectuat niciun control.

Evaziunea in floare


Nefiind controlati de ANT, unii operatori de plaja nu isi fac griji nici in privinta Fiscului. Acestia emit fara nicio retinere chitante false turistilor naivi care le platesc 20 de lei pe un sezlong.

Aveti in poza de mai jos un exemplu de chitanta emisa de operatorul unei plaje din Vama Veche. Aceasta nu are nici serie, nici numar si nici macar numele firmei. Putea fi realizata la imprimanta fara nicio problema.

"Verificarea chitantelor sau a bonurilor fiscale emise turistilor de catre operatorii economici ľ utilizatori ai plajelor inchiriate in scop turistic, nu intra in sfera de competenta a Autoritatii Nationale pentru Turism ci a autoritatilor publice cu atributii in domeniul fiscal", a mai spus presedintele ANT.

Nici Vama nu mai e ce-a fostá


Candva statiunea preferata a turistilor boemi, care veneau cu cortul si dormeau pe plaja, Vama Veche a capatat astazi o tenta comerciala, devenind ôVamaiaö (un fel de sora mai mica a statiunii Mamaia).á

Vamaiotii de alta data stau ingramaditi in extremele statiunii, in vreme ce o mare parte a plajei a ajuns sa fie acoperita cu sezlonguri in genul celor din statiunea constanteana.á

Transformarea in Vamaia este vizibila si in preturi. Daca anii trecuti gaseai cazare si la 70 de lei pe noapte in aceasta statiune, in prezent nu se mai gasesc locuri sub 100 de lei pe noapte.áIar daca statul vrea sa profite de pe urma dezvoltarii turistice de pe litoral, va trebui sa se si asigure ca incaseaza bani de pe urma activitatilor autorizate pe domeniul public.á

Altfel, risca sa ramana doar pe hartie planul ambitios anuntat de de Maria Grapini, ministru delegat pentru Turism, ca acest sector sa creasca de la 1,5% pana 5% din PIBápana la finele mandatului sau.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Irina Popescu a spus:
02/08/2013 14:00
Da, este evident o mafie si o afacere improvizata, cu venituri nedeclarate. Si evident se intampla asa voit si cu foarte multa buna si cointeresata stiinta. Venituri pe care, insa, din fericire, cel putin in Vama Veche, relativ putini aleg sa le alimenteze. Asa ca majoritatea sezlongurilor raman libere in timpul saptamanii, cand clientii adevarati de Vama stau pe nisip ca intotdeana de ani de zile. In week-end, cand statiunea devine Vamaia, este o alta poveste. Probabil ca banii declarati de aceste firme sau PFA-uri, ce or fi ele, ne-ar indrepta catre statistici de ras: afaceri la limita supravietuirii pe hartie. Ma astept la vreo 5-6 sezlonguri pe zi...:-) Asa ca, bazat pe aceste date, cu siguranta cifra de 70% a fost gresit estimata si plajele trebuie eliberate, de-sufocate de sezlongurile capusa... Macar in Vama Veche!
 
G. Mihai a spus:
02/08/2013 15:12
Forfetarul este solutia ideala pentru aceasta situatie. Asa e in Turcia. Afacerile sunt taxate in functie de pozitia fata de plaja si nu dupa cat realizeaza. Nu mai e nevoie sa mai trimiti inspectori fiscali pe cheltuiala statului ca sa vezi daca taie aia cu sezlongurile chitanta la tot turistul .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 16:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter