TURISM

Primaria Sinaia pierde telegondola de 8 mil. euro, pentru ca nu a platit ultima rata

23 noiembrie 2011, ora 11:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cf-gondola-big.JPG
Telegondola din Sinaia este pe cale sa treaca in proprietatea firmei de leasing, Dunarea IFN SA, dupa ce Primaria Sinaia nu a achitat la timp rata finala de 300.000 de euro, dintr-un contract total de 7,6 milioane de euro, din care 2,3 milioane proveneau din fonduri guvernamentale.

In urma unei licitatii publice castigata de grupul de firme Dunarea, la data de 20 decembrie 2006, a fost semnat contractul de leasing financiar pentru achizitionarea unei telegondole.

Inaugurata in decembrie 2007, telegondola, care face legatura intre cota 1000 si cota 1400, a avut la inceput probleme ca urmare a lipsei certificatului Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), relateaza Mediafax.

Primaria Sinaia sustine ca din luna mai ISCIR nu a mai prelungit autorizatia de functionare a telegondolei, acuzand faptul ca Dunarea IFN SA nu a luat nici o masura de remediere a alunecarii stalpului 6, asa cum ISCIR recomandase.Telegondola nu a mai functionat, iarsocietatea Transport Urban Sinaia, care exploateaza instalatia, a notificat lipsa incasarilor si pierderile inregistrate catre Dunarea IFN considerand ca aceasta este direct raspunzatoare in calitate de proprietar-locator al instalatiei.

"Rata nu a putut fi platita pentru ca telegondola nu a avut incasari in ultima perioada, in conditiile in care de regula are, in medie, incasari de 200.000 de lei", declara primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea.

In 25 octombrie 2011, autoritatile locale din Sinaia au fost anuntate de rezilierea contractului de leasing si inceperea executarii silite a debitului urmarit, ca urmare a intarzierii SC Transport Urban Sinaia SRL cu 90 de zile la plata ratei de leasing.

Saptamana trecuta, prefectul judetului Prahova, Adrian Dobre, acuza autoritatile locale din Sinaia ca, dupa ce au pltatit deja sase milioane de euro, nu au achitat ultimele rate aferente contractului de leasing prin care a fost cumparata telegondola, pierzand astfel telegondola in favoarea firmei de leasing care a finantat cumpararea instalatiei.

"Daca se citeste contractul, se va observa ca Primaria era obligata sa faca o serie de lucrari si sa intretina aceasta instalatie in bune conditii de functionare, inca de la inceput. Potrivit contractului de finantare, noua societate care va cumpara instalatia are posibilitatea sa o demonteze din zona respectiva si sa o duca in alta zona, pe cheltuiala Primariei, a firmei care administra aceasta instalatie", a spus Dobre.

"S-ar putea sa ne trezim ca primaria Sinaia va fi obligata sa plateasca toate cheltuielile cu delocalizarea instalatiei si montarea ei intr-o alta zona", a adaugat Adrian Dobre.

Marti, referindu-se la decizia de executare silita, Vlad Oprea, primarului orasului,califica masura drept "profund ilegala".

"Este o masura profund ilegala, masura de executare silita a telegondolei in conditiile in care noi avem mai multe solicitari pe rol, mai multe plangeri si prin care nu cred ca este admis ca o investitie de peste 8 milioane de euro realizata din bani publici sa fie trecuta in proprietatea unui privat", a comentat Oprea.

El a adaugat ca acest lucru poate compromite "foarte grav si iremediabil" sezonul de schi de anul acesta, Festivalul olimpic de tineret si evident este un fapt "fara precedent" ca un privat sa puna mana pe un bun public de peste 8 milioane de euro.

"Peste doua zile veti avea executarea silita ce veti face? Am informat astazi consiliul local, vom informa si cetatenii ca sa fie prezenti acolo pentru ca, din punctul nostru de vedere aceasta executare este total ilegala si n-are nici o legatura cu ce s-a incuviintat cu dosarul de executare silita", spune Oprea.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 19:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter