- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Razboiul din Libia „taie” Egiptul si Tunisia din vacantele romanilor. Castigator: Turcia

21 Mar, 12:13 • cristina.mihai
Razboiul din Libia "taie", cel putin pentru moment, Egiptul si Tunisia, tari vecine cu Libia, de pe lista de vacante a romanilor pe acest an. Momentan, charterele spre cele doua destinatii nu au repornit, iar oficialii agentiilor apreciaza ca marii castigatori ai situatiei vor fi Turcia, Grecia si Spania.
Razboiul din Libia taie Egiptul si Tunisia din vacantele romanilor. Castigator: Turcia

La targul Holiday Market, organizat saptamana trecuta, reprezentantii agentiilor de turism prezente au spus ca statiunea turca Antalya se prefigureaza a fi destinatia preferata a romanilor pentru vacanta de vara.

Ne asteptam la o majorare a numarului turistilor romani din Turcia, de 5-10%„, au declarat oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Nu doar numarul turistilor romani vor fi in crestere in unele destinatii, ci si tarifele. Astfel, se preconizeaza ca in Turcia tarifele sa urce usor in acest an.

Egiptul si Tunisia au primit primele lovituri in turism la inceputul anului, cand revolutiile interne au determinat o parte din turistii care doreau sa isi petreaca vacanta aici sa anuleze. Toate charterele care urmau sa fie operate din Romania spre aceste destinatii au fost si ele anulate. Totusi, dupa linistirea apelor din Egipt si Tunisia, tur-operatorii discutau despre o reluare a zborurilor spre aceste destinatii, din aprilie.

„Inainte de izbucnirea conflictului, inca de la jumatatea lunii martie, in urma unei evaluari a participarii in cadrul targurilor de turism si in urma discutiilor cu turoperatorii si agentiile revanzatoare, Best Reisen a decis sa decaleze charterele din aprilie pentru 3 mai”, a declarat Emoke Tamas, marketing & sales manager Best Reisen.

„Bineinteles, urmarim cu foarte mare atentie desfasurarea situatiei din Libia si asteptam sa vedem care va fi traiectoria evenimentelor inainte de a lua alte decizii”, a mai spus Tamas. Ea a mentionat ca prioritatea numarul unu in acest moment este siguranta turistilor.

„Turismului nu-i place nicio situatie conflictuala, iar ceea ce se intampla acum in Libia aduce un potential mare de risc pestru intreaga regiune. Momentan, Egiptul si Tunisia nu s-au redeschis ca destinatii pentru turisti romani. Suntem in asteptare”, spun oficialii ANAT. In opinia lor, cererea se va reorienta masiv spre Grecia si Turcia.

Oficialii operatorului german Tui au spus anterior ca Spania va fi marea castigatoare a situatiei din Egipt. Romanii se reorienteaza spre aceasta destinatie, care a venit inca din 2010 cu oferte foarte bune pe piata locala. De altfel, oficialii Prestige Tours spun ca Mallorca este una dintre destinatiile preferate ale clientilor agentiei.

Totusi, Spania intr-o masura mai mica decat Turcia. Cei mai multi turisti romani au ales sa-si petreaca vacanta in Turcia, a spus, recent, Mioara Gheorghe, Chief Operating Officer la Happy Tour, cea mai mare companie de turism din Romania.

Turcia este urmata in topul preferintelor de Spania si Grecia.

Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45, declara in urma cu doua saptamani ca preturile pachetelor din Europa au crescut cu pana la 15%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Turcia.

Potrivit lui Burcea, majorarile din piata de turism se explica prin depasirea crizei economice si prin cresterea cererii pe fondul renuntarii turistilor la vacantele din Egipt si Tunisia.

Jucatorii de pe piata locala de turism se asteapta la o crestere usoara a pietei in acest an, fata de 2010.