- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau 10.000 de lei finanțare pentru românii de la sate. Cum se pot obține banii în cele mai grele perioade

01 Dec, 13:48 • Bumbeneci Diana
Românii au șansa să primească 10.000 de lei de la stat. Iată cum se pot obține banii.
Se dau 10.000 de lei finanțare pentru românii de la sate. Cum se pot obține banii în cele mai grele perioade

Ministerul Mediului a repus în dezbatere ghidul ”Rabla pentru sobe”. În cadrul acestui program, românii vor primi 10.000 de lei finanțare, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții.

Programul „Rabla pentru sobe” aduce o nouă linie de finanțare pentru români

Programul „Rabla pentru sobe”. Locuitorii satelor din zonele montane din România pot beneficia de un ajutor financiar de până la 10.000 de lei pentru achiziționarea unor sisteme de încălzire eficiente.

Ministerul Mediului a relansat programul „Rabla pentru sobe”. Este vorba despre proiectul de finanțare prin care se urmărește sprijinirea gospodăriilor din zonele rurale, iar românii să adopte soluții de încălzire mai ecologice și eficiente din punct de vedere energetic.

Criterii de eligibilitate pentru beneficiari

Pentru a beneficia de această finanțare, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care:

  • Să fie persoane fizice cu domiciliul în localitatea în care va fi montat sistemul de încălzire.
  • Să fie proprietari ai imobilului în care se va instala aparatul.
  • Să nu aibă obligații fiscale restante sau condamnări pentru infracțiuni de mediu.

Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim.

Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet.

Oficialul a mai explicat că, din discuţiile cu reprezentanții Administrației Fondului de Mediu, în următoarele săptămâni va începe finanţarea programului. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficient energetic, nu mai mult de 10.000 de lei. Restul bugetului este adus de beneficiarii programului.

Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru că acest program a parcurs aproape toate etapele necesare: transparenţă decizională, consultare publică, am integrat toate observaţiile pe care le-am primit ca urmare a acestor demersuri şi, din ce am discutat cu preşedintele AFM, cu domnul Nicolaescu, ar trebui în viitoarele săptămâni să vedem în Monitorul Oficial publicat acest ghid, pentru ca oamenii să poată aplica şi să poată beneficia de finanţare.

Pentru că e un proiect pilot, discutăm de cetăţenii din 27 de judeţe, mai ales din localităţile care fac parte din lista celor montane, aşa cum sunt ele definite de Legea Muntelui, şi credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toţi cetăţăneii, acolo e nevoia cea mai mare şi începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalţi locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot şi trebuie să ne asigurăm că el funcţionează aşa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel national”, a afirmat Fechet.

Pentru a îndeplini condițiile de acordare a sumelor, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Spre exemplu, sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă.

La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv.

E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a precizat Fechet.

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor din România
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor ...
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă preferințele la capitolul vacanțe
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă ...
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, asigurare și parcare. Punctul de amendă s-a majorat și el la 202 lei
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, ...
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici din Italia
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici ...
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele de sânge. Efectele consumului de carne și slănină de Mangalița se simt imediat”
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele ...
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât în jos alunecând pe-o rază” și s-a așezat pe o pânză țesută cu migală, timp de trei ani, de tanti Maria
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât ...
Domeniile cu cea mai mare ofertă de job-uri în 2025. ”Există posibilităţi rapide de avansare”
Domeniile cu cea mai mare ofertă de job-uri în 2025. ”Există posibilităţi rapide de avansare”