- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SIF-urile au pierdut 10% in doua zile fara stiri negative

08 Nov, 20:00 • Redactia DailyBusiness
SIF-urile au pierdut aproape 10% in sedintele de marti si miercuri, insa nu au generat panica in randul investitorilor romani pentru ca nu au existat stiri negative care sa provoace scaderi de amploare.
SIF-urile au pierdut 10% in doua zile fara stiri negative

In sedinta de miercuri, SIF-urile au scazut cu 7%, aceasta scadere puternica venind dupa ce si in sedinta de marti pierdusera aproape 2,7% fata de luni, cand indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric.

[quote=Adrian Ceuca, director general adjunct Broker Cluj]N-au fost deocamdata semne de panica din partea investitorilor romani[/quote]

Brokerii au explicat ca era normal ca dupa cresterile puternice din ultima perioada sa urmeze si o corectie, dar ca sunt surprinsi de amploarea acestei corectii.

Volumele mari tranzactionate, in special pe SIF Moldova si SIF Oltenia, precum si ordinele de vanzare mari plasate in piata in special in partea a doua a sedintei arata ca o parte din investitorii straini au intrat la vanzare marcandu-si profiturile.

„N-au fost deocamdata semne de panica din partea investitorilor romani pe parcursul sedintei de tranzactionare. O corectie pe un trend ascendent e sanatoasa, dar cea de azi (miercuri – n.red.) a fost putin cam socanta. Este dificil de anticipat ce se va intampla in continuare, cel putin pe termen scurt, dar nu cred ca s-ar justifica scaderi mai mari”, a declarat pentru DailyBusiness Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

„Investitorii romani s-au mai familiarizat cu astfel de situatii dupa cele doua socuri din acest an. In plus, majoritatea investitorilor inca au profit pe portofolii, de aceea nu s-au grabit sa vanda”, a spus Daniel Gavrila, trader la Egnatia Securities.

„Era de asteptat o corectie, din cauza ca nu erau actiuni la vanzare. Se pare ca astfel de corectii sunt singura metoda de a-i determina pe investitorii romani sa mai vanda. Este posibil ca sa fi vandut si investitorii straini, deoarece au fost destul de multe ordine mari, in special dupa jumatatea sedintei de tranzactionare”, a mai precizat Gavrila.

[quote=Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare EFG Eurobank Securities]Cred ca scaderile vor continua, in conditiile in care investitorii romani abia in zilele urmatoare vor percepe socul si vor da semne de panica[/quote]

Brokerii care lucreaza preponderent cu investitori straini sunt mai sceptici in urma corectiilor din ultimele doua sedinte si spun ca este posibil sa vedem o inversare a trendului pe termen scurt, in conditiile in care fondurile straine au inceput sa vanda, iar investitorii romani vor intra si ei mai puternic la vanzare.

„Cred ca scaderile vor continua, in conditiile in care investitorii romani abia in zilele urmatoare vor percepe socul si vor da semne de panica. De asemenea, nu cred ca fondurile straine care au vandut in sedinta de azi (miercuri – n.red.) se vor multumi cu scaderile inregistrate pana acum”, a declarat pentru DailyBusiness, Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

„Era cazul sa avem o astfel de scadere dupa o perioada de cateva luni in care nu s-au produs corectii semnificative si in care SIF-urile au crescut cu aproape 80%”, a mai spus Floroiu.

Cea mai puternica scadere au inregistrat-o actiunile SIF Moldova, care au pierdut 8,2%, inchizand la pretul de 3,02 lei/actiune. Titlurile SIF Banat-Crisana au scazut cu 6,8%, pana la 2,88 lei/actiune, iar cele ale SIF Oltenia au coborat cu 6,76%, la 3,31 lei/actiune.

Cele mai mari tranzactii s-au realizat cu actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, care au realizat mai mult de jumatate din rulajul de pe piata. Tranzactiile cu titluri SIF Moldova au insumat peste 8 mil. euro (28,3 mil. lei), iar transferurile cu actiuni SIF Oltenia s-au ridicat la 7,25 mil. euro (25,4 mil. lei).

„SIF-urile au pierdut deja 10% in doua zile. Pe termen scurt e posibil sa mai scada, dar destul de putin, avand in vedere ca nu exista stiri negative care sa justifice scaderi mai puternice”, sustine Daniel Gavrila.

Scaderile de pe SIF-uri s-au extins in partea a doua a sedintei in toata piata, majoritatea actiunilor lichide inregistrand, de asemenea, corectii semnificative. Titlurile Bancii Transilvania au pierdut 3,7%, inchizand la 1,03 lei/actiune, iar cele ale BRD au scazut cu 1,6% pana la 18,7 lei/actiune.

Corectii mai puternice au inregistrat actiunile companiilor petroliere, Petrom pierzand 3,3%, iar Rompetrol Rafinare circa 5,1%.

Indicele BET a pierdut peste 3%, in timp ce indicele BET-C a inregistrat o scadere de 2,7%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni s-a ridicat la 28,2 mil. euro (99 mil. lei).