- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mihai Ionescu: Din deprecierea leului castiga toata economia

26 Nov, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Pana la finalul anului, leul va continua pe panta deprecierii, putand ajunge pana la un nivel de 3,8 lei/euro, iar efectele se vor resimti intr-o crestere a preturilor de pana la 20% la produsele din import, in pragul sarbatorilor de Craciun si Anul Nou.
Mihai Ionescu: Din deprecierea leului castiga toata economia

Estimarile au fost facute de presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, intr-un interviu pentru DailyBusiness.

DailyBusiness: Leul se depreciaza, exportatorii isi freaca mainile de bucurie. Cine si cat are de castigat din prabusirea leului?
Mihai Ionescu: De castigat are toata economia, pentru ca nivelul de 3,6 lei/euro este un nivel apropiat de valoarea reala a monedei nationale in raport cu euro. Bineinteles, in primul rand vor castiga exportatorii care isi vor recupera, macar partial, o serie din pagubele din ultimii trei ani, in care s-a inregistrat o apreciere nejustificata, fara nicio legatura cu economia reala, dar alimentata de capitalurile speculative, de la 4,2 lei/euro la 3,1 lei/euro, cat a fost minimul in acest inceput de an. A fost o apreciere de 30%, deci o apreciere fortata care, credem noi, ar fi trebuit sa situeze in realitate undeva la 10%.

DB: Capitaluri speculative, interventia Bancii Nationale a Romaniei (BNR), interese politice. Care ar fi, in acest moment, nivelul unui curs sustenabil?
MI: Un curs real ar fi de 4,2 lei/euro, daca am lua in calcul toate implicatiile economice. Cred insa ca la un asemenea curs s-ar putea ajunge destul de greu. In actualele conditii din piata, cursul normal pentru moneda nationala si care ar da satisfactie si exportatorilor, dar si care ar masura in parametri normali puterea economica, ar fi intre 3,6 si 3,8 lei/euro.

DB: Dincolo de nivelul cursului, aceste salturi de la 3,1 lei/euro in vara, la 3,6 lei/euro in prezent, in ce masura afecteaza economia?
MI: Impactul este unul socant. Ceea ce am cerut in intalnirile repetate cu conducerea BNR, a fost ca institutia bancara, dar si Ministerul Finantelor, sa foloseasca cele doua parghii, politica monetara si cea financiara, in asa fel incat in cadrul cursului sa nu mai avem astfel de salturi de-a dreptul mortale pentru exportatori, in genul 20% in anul 2005 pe apreciere, si de 10% in prima parte a acestui an. Sunt salturi pe care nu le poate suporta nu doar economia romaneasca, ci orice economie din lume si cu atat mai mult firmele de productie care fac export si unde, de regula, gradul de rentabilitate este situat intre 5 si 10%. Nu au surse de acoperire a acestor aprecieri.

DB: Unii pierd din cursul valutar, altii au de castigat din deprecierea leului. Importatorii au de suferit serios de pe urma caderii leului. La ce nivel s-ar putea situa pierderile?
MI: Pana acum, cand a avut loc aprecierea monedei nationale in ultimii trei ani, nimeni nu a gasit in rafturile magazinelor reduceri de pana la 30%, cat ar fi trebuit sa fie preturile produselor din import. Deci importatorii si-au luat o marja substantiala de profit din care sa suporte acum socurile in sens invers.

DB: Asta inseamna ca preturile nu vor fi afectate?
MI: Nu, dimpotriva. Din pacate, la noi in Romania, in mod cert se va relua politica de pana in 2004, cand de cate ori se scumpea dolarul se scumpea si mararul, ca sa il parafrazez pe guvernatorul Mugur Isarescu. Mi-e teama ca in perioada urmatoare cel putin, si mai ales de sarbatori, vom inregistra o explozie a preturilor pe piata interna, la marfurile din import. Daca leul va continua deprecierea, importatorii vor avea motive sa creasca preturile cu pana la 20%.

DB: O majorare numai pentru produsele din import, sau cu impact in toata economia?
MI: Daca luam in calcul si cresterea preturilor la carburanti, generata de majorarea pretului la titei, ma astept ca scumpirile sa fie generalizate. Vreau sa spun insa ca toate aceste scumpiri sunt nejustificate. Nu au niciun suport economic. Cel mai grav este ca vor afecta serios puterea de cumparare.