Adriana Macsut: Etica in afaceri: Companii

Despre dezvoltare, moguli, capitalism

01 septembrie 2014, ora 20:45 | 199 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Nu este simplu de explicat ce inseamna termenul de dezvoltare. In enciclica Populorum Progressio 14, Paul al VI-lea arata ca termenul de dezvoltare se refera la creativitatea persoanei umane. La randul ei, dezvoltarea economica inseamna o economie de piata in care exista conditii decente de munca si viata.In acest sens, dezvoltarea economica trebue sa aiba in vedere ,,ridicarea din mizerie si drumul spre a avea cele necesare, victoria asupra flagelului social, largirea cunostiintelor, accesul la cultura (ibidem). Bineinteles ca nu trebuie pierduta din vedere respectarea demnitatii umane precum si orientarea spre eradicarea flagelui saraciei. Inevitabil apare intrebarea ce legatura exista intre dezvoltarea economica, flagelul saraciei si demnitatea umana? In toata lumea, milioane de oameni sunt lipsite de minimul necesar pentru a trai in conditii decente de viata. Ei sunt in mod efectiv abuzati de egoismul unor moguli, devorati de setea de avere. Aceste persone se zbat in mizerie, ignoranta si analfabetism. Asadar, in lumea inca se mai ,,moare de foame si saracie.. inca mai exista oameni sclavi, exploatati si raniti in demnitatea lor (Benedict al XVI lea, ,,Messaggio natalizio, in L`Obsservatore Romano, 27 -  28 dicembre, 2006, pp. 8 - 9).

Exista la ora actuala imense concentrari de putere in mana asa numitilor moguli care inceaca sa sufoce ,,drepturile la initiativa economica, resursele subiective in cazul indivizilor si al natiunilor (Wilhelm Danca, Si cred si gandesc, Editura ARCB, Bucuresti, 2013, p. 287).
Se poate vorbi chiar de un capitalism atroce care nu recunoaste regulile morale, in sensul ca se bazeaza pe ,,perversitatea capitalizarii care nu se naste dintr-o necesitate economica (ibidem), ci dintr-un proces de acumulare fundamentat pe decizii imorale. Bineinteles ca,in acest caz, nu se respecta demnitatea umana. Este o dezvoltare economica fara fundament etic. O analiza morala arata, in mod clar, ca dezvolvotarea economica trebuie sa aiba in vedere ,,promovarea omului intreg (Populorum Progressio 14). Capitalismul si dezvoltarea economica nu pot fi separate de civilizatia umana pentru ele nu trebuie sa uite ca omul este cel care conteaza - ,,fiecare om, fiecare grup, omenirea intreaga (S. Lanza, La sviluppo nella prospecttivo dell`amore, in Nuntium 31,23, 1/2009). In acest mod, se ajunge la solidaritate deoarece nu poate exista ,,dezvoltarea integrala a omului fara dezvoltarea solidara a omenirii (ibidem).
Dr. Adriana Mihaela Macsut
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cojan Rodica a spus:
02/09/2014 10:39
Saracia distruge demnitatea.Lipsa de cultura si informare este obiectivul politicienilor si asa se dezvolta o societate bazata pe inechitati.
 
Elena Iepan a spus:
02/09/2014 11:40
Daca Oamenii ar face doar ceea ce le place, nefiind constransi in vre-un fel, foarte multi n-ar reusi sa-si asigure cele necesare traiului civilizat. Asadar, e nevoie de oameni-inaintemergatori, oameni care vor sa faca multe, chiar mai mult decat pot...si atunci, cei care stau pe margini, sunt invitati sa faca si ei ceva, sa muncesca pentru a-si castiga existenta...Normal, firesc, regulile le fac cei care au avut initiativa, cei care stiu ce vor, cei care isi doresc sa faca multe. Din pacate, acestia din urma, manati de dorinta de a avea cat mai mult, nu mai au timp sa-i observe indeaproape pe cei care-i ajuta sa-si realizeze visele si nici nu se mai preocupa sa stabilesca o ierahie corecta a acestora...De acolo, vin si nemultumirile, munca nefiind pretuita la adevarata ei valoare, oamenii devotati, muncitori, stiutori isi pierd elanul, unii chiar pleaca...unii se pierd chiar, se demobilizeza...cei ramasi trebuind sa-i inlocuiasca nu vor mai face munca de calitate, nu vor mai reusi sa-i multumeasca pe cei de la varf...incep problemele...Asadar, e nevoie de oameni care vor multe, dar, daca acestia nu vor invata sa respecte, sa pretuiasca munca celor care ii ajuta, n-o sa fie pace si liniste niciodata. Eu n-am nici-o speranta ca problema acesta se va rezolva vreodata. In toate oranduirile omenirii a fost la fel.
 
Luiza Cosma a spus:
02/09/2014 12:52
Mark Twain spunea '' daca prin vot s-ar schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam'' . Noi nu contam, nu tragem noi sforile! Educatia aduce civilizatie , civilizatia dezvolta bunastare si in momentul in care avem aceste lucruri , cred ca putem schimba ceva! Dar numai cu o conditie : legile sa fie in favoarea noastra!
 
Marian Malciu a spus:
02/09/2014 17:50
Asa numitii moguli au aparut, presupun, din dorinta si abilitatea de a crea ceva nou, care sa imbunateasca nivelul de trai si, in general, conditiile de viata ale oamenilor societatii al carei produs este fiecare mogul in parte. Acest crez se putea transfera excelent peste hotarele unei natiuni, peste hotarele unui continent, in ideea de a ajuta populatiei tuturor tarilor, intregului glob pamantesc. Din varii motive, interese de grup orientate pe studii, cercetari cu caracter secret, au deturnat fonduri uriase pentru a-si realiza scopul tinut, fireste, secret. De multe ori, acele interese au fost puse pe seama cunoaslterii lumii, a spatiului inconjurator, avand ca finalitate dezvoltarea societatii pe toate meridianle, dar au fost doar vorbe amagitoare, scopul real fiind al imbogatirii si al realizarii unor mijloace care sa permita suprematia intr-un domeniu sau altul, suprematia asupra anumitor teritorii transcontinentale, suprematia asupra lumii... Politicieni de marca stau adeseori in spatele acestor "moguli" periculosi pentru insansi securitatea lumii, multi dintre ei fiind, in aceeasi masura, moguli! Ei nu sunt constienti ca toata lumea are loc sub acelasi cer. Ei nu accepta sa fie egalati, in nicio situatie, si sa fie condusi de altii... in ei nu mai exista omenie! In experientele lor sacrifica oameni, de orice varsta, mai ales copii si batrani, care sunt tratati ca elemente, ca numere, ca substante necesare unei lucrari de laborator si atat... Ei vor sa-l egaleze ori sa-l depaseasca pe Creatoirul suprem!! Diavolismul ia amploare si manifestarile Apocalipsei sunt vizibile, dar ignorate de majoritatea populatiei inocente, obisnuite sa sufere, si admita, urmand sa moara cu speranta in brate...
 
Adriana Macsut
Dr Filosofie
Adriana  Macsut
Doctor in filosofie la Scoala Doctorala de Filosofie (Universitatea Bucuresti) cu teza Doxa in conceptia... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 29 Mai 2022, 05:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter