Adriana Macsut: Etica in afaceri: Companii

Despre responsabilitatea in afaceri

05 aprilie 2013, ora 17:30 | 501 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Intrebarea care se pune este daca este nevoie de responsabilitate morala in afaceri in ,,societatea postmoralista, societate usurata in adancul ei de predicile maximaliste si care nu acorda credit decat normelor nedureroase ale vietii etice (Gilles Lipovetsky - Amurgul datoriei, Editura Babel, Bucure?ti, 1996, p. 21). Raspunsul este ca se ridica acut problema responsabiltatii responsabilitatii morale care are ,,sarcina de fundamentare pe principii generale, care sa jaloneze campul vietii morale, dincolo de cele reiesite din contingenta actiunii practice, reprezinta proiectul cel mai arzator al demersului etic contemporan (Sorin Tudor Maxim, Etica in afaceri, curs, Universitatea Stefan Cel Mare Suceava, p. 13).

Exista o responsabiltate colectiva dar si partea fiecaruia de responsabilitate. Atat responsabilitatea individuala cat si colectiva definesc in afaceri un ,,leadership bazat pe valori (Principele Radu, Partea noastra de raspundere, http://www.princeradu.ro/news/3557/19/Partea-noastra-de-raspundere/), nu ca o necesitate idealista ,,ci dintr-o cauza pur obiectiva, din pericolul de macinare a structurii establishment-ului (ibidem). Totusi a fi responsabil ,,nu este nici confortabil si nici placut si nici macar nu aduce o satisfac?ie sau recompensa ( Sorin Tudor Maxim, op. cit.) si devine ,,o exigenta care ne hartuieste neincetat (ibidem).

Fiecare dintre oameni intr-un egoism exacerbat incearca sa isi revendice locul sub soare uzupand rolul celuilalt. Se pune atunci problema relatiei eu si celalat definindu-se un binom al responsabilitatii.

,,Celebra fraza a lui Pascal: `Locul meu sub soare reprezint? uzurparea intregii lumi` se refera exact la acest aspect: prin simpla revendicare a unui loc sub soare, eu deja uzurp locul celorlalti. Astfel spus, cel pu?in din punct de vedere etic, nu putem sustine niciodata ca nu ne priveste.. Celalat (ibidem). Pentru omul de afaceri, paradoxul etic are dubla valenta: ,,sa-si asume responsabilitatea si riscurile inerente actiunii sale economice sau sa ramana la judecata morala, abstracta, lipsita de angajare responsabila? ( Etica responsabilitatii in afaceri, http://www.acuz.net/html/Etica_responsabilitatii_in_afaceri.html).

Este o dilema prin care se ,,angajeaza mutarea accentului discursului asupra codului de conduita a omului de afaceri de la moralism la etica responsabilitatii (ibidem).
Drd. Stefan Grosu
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adriana Macsut
Dr Filosofie
Adriana  Macsut
Doctor in filosofie la Scoala Doctorala de Filosofie (Universitatea Bucuresti) cu teza Doxa in conceptia... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 25 Iunie 2021, 16:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter