Adriana Macsut: Etica in afaceri: Companii

Despre umanismul plenar si directia dezvoltarii

29 ianuarie 2015, ora 19:00 | 215 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
In limbajul cotidian consumist a avea este echivalent cu a fi. Este motivul pentru care s-a ajuns pana la ā€˛marile concentrari de putereā€¯ (Wilhelm Danca, Si cred si gandesc, ARCB, 2013, Bucuresti, p. 287) care inabusa ā€˛drepturile la intiativa economica,Ā  resursele subiectivitatii creative in cazul indivizilor si al natiunilorā€¯ (ibidem).
In termeni morali, economia de piata presupune o societate dezvoltata precum si conditii optime de viata.Ā  Din punct de vedere social, arata Paul al VI-lea, nu s-a ajuns inca la la o societate dezvoltata in adevaratul sens, adica o societate bazata pe un fundament moral (Populorum progressio 10). Argumentele invocate de Paul al VI-lea, in acest sens, sunt:
-lipsuri materiale;
- lipsuri morale;
- structuri opresive;
- exploatarea muncitorilor;
- nedreptatea tranzantiilor (Populorum progressio 20). Pentru a ajunge la un fundament moral in societatea dezvoltata este nevoie de ā€˛ridicarea din mizerie si drumul spre a avea cele necesareā€¯ (ibidem).
De precizat ca dezvoltarea nu constituie un termen inventat de economisti, ci un termen care porneste de la o acceptie biblica referitoare la crearea omului: ā€˛Umpleti pamantul si va inmultitiā€¯(Geneza 1, 28).
O dezvoltare plenara, considera Ioan Paul al II-lea,Ā  inseamna progresul omului si al popoarelor si acorda atentie aspectelor: culturale, antropologice si umaniste (Sollicitudo rei socialis 7).
O analiza economica arata ca exista zone imbelsugate dar si zone care se zbat in saracie lucie. Exista, in aceste conditii, asa numite ā€˛viteze diferite de acceleratieā€¯ (ibidem). Raul nu se refera nicidecum la averea ca atare, ci la o posesie ā€˛intr-un mod dezordonat a calitatii si a ierarhiei bunurilorā€¯ (Wilhelm Danca, loc. cit.,Ā  p. 88). Ar fi moral insa ca dezvoltarea sa se raporteze laĀ  nevoile fiintei umane si nu la imperativul consumist de a poseda. Factorul uman nu poate fi despartit de factorul economic precum si de civilizatia in care este ancorat.
La scara dezvoltarii economice globale trebuie sa conteze ā€˛omul, fiecare om, fiecare grup de oameni, omenirea intreagaā€¯ (L. J. Lebret, Dynamique concrete du development. Economie et humanisme, Les Editions Ouvrieres, Paris, 1961, p. 28). Este nevoie aici de un umanism global si plenar: este vorba de ā€˛un umanism... care permite omului modern sa se regaseasca pe sine insusiā€¯ ((Populorum progressio 34). Economia si tehnica au rolul de a sluji omul, iar o dezvoltare veritabila a omului nu poate sa existe fara progresul intregii societati umane.
Dr. Adriana Macsut
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mario a spus:
29/01/2015 19:49
este corect ceea ce spui dar este irealizabil
 
Adriana Macsut a spus:
29/01/2015 20:09
Este un proiect greu de realizat. Omenirea nu poate dezvolta decat plenar. Ne putem gandi la Africa unde a bea apa proaspata este doar in vis. Trebuie sa existe politici mondiale de combatere a saraciei.
 
Geo a spus:
03/02/2015 12:15
Este intr-adevar dificil, insa nu este imposibil.
 
Adriana Macsut
Dr Filosofie
Adriana  Macsut
Doctor in filosofie la Scoala Doctorala de Filosofie (Universitatea Bucuresti) cu teza Doxa in conceptia... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 24 Mai 2022, 02:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter