Adriana Macsut: Etica in afaceri: Companii

Rosia Montana la ceas de analiza

23 septembrie 2013, ora 09:45 | 428 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Etica reprezinta o ramura a filosofiei ce studiaza conduita morala. Se imparte in doua parti: etica normativa si meta-etica. La randul ei, etica normativa se divide in doua subdomenii: teoriile etice si etica aplicata.

Teoriile etice ofera raspunsuri la intrebari existentiale de genul: ce este corect din punct de vedere moral, cand este o actiune buna sau rea, care sunt valorile sau principiile la care trebuie sa adere o persoana?

Etica aplicata a aparut in anii '60 in SUA in contextul miscarii de emancipare a femeilor si al miscarilor contra discrimarii rasiale. In acest cadru al eticii aplicate se inscrie etica exploatarii resurselor naturale adica in acest caz este vorba de o abordare etica a exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

Acest articol se vrea a fi o abordare meta-etica asa ca nu va oferi o solutie radicala. Se vor puncta doar acele intrebari care pot contura raspunsul catre o rezolvare etica a acestei probleme complexe. Este necesara asadar formularea unor puncte de vedere responsabile in domeniu inainte de a da verdicte de o parte sau de alta. Iata, astfel, punctele de vedere care se impun a fi studiate inainte de a da verdicte:

- I Pozitia Academiei Romane;
-II Pozitia Gold Corporation;
- III Aspecte ecologice ale exploatarii;
-IV Impactul asupra patrimoniului;
-V Aspecte sociale, economice, politice si culturale;
- VI Problematica legislativa;
- VII Limitele referendumului;
-VIII Raportul dintre guvern, Gold Corporation si societatea civila? Cat de secret este contractul?;
-IX Cum se face lobby? Politizarea societatii civile.

Redactia invita cititorii sa dezvolte aceste puncte si apoi sa formuleze singuri un raspuns referitor la etica exploatarii aurifere de la Rosia Montana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
23/09/2013 11:39
Eu propun punctul X Ce doreste poporul roman
Iar eu , in calitate de cetatean neinsemnat pentru politicienii care pretind ca imi reprezinta interesele spun ; aurul de la Rosia Montana trebuie sa ramina in tara sub orice forma . Acesta e punctul de plecare . Restul subiectelor vin dupa .....
 
Dan Gheorghe a spus:
23/09/2013 12:25
Campania de lunga durata facuta de Gold Corporation demonstreaza intentia de a "construi" o imagine anume a unei investitii foarte discutabile. Detaliile privind rezervele de metale din zacamant nu sunt opozabile altor investigatii neutre realizate de Academia Romana sau alte autoritati publice din Romania, fiind numai cele "facute" de GC. din intamplare, sunt foarte multe cazuri in care aceste investigatii au fost "conduse" spre anumite rezultate "de interes" chiiar cu participarea unor laboratoare de renume - acestea analizand probele de teren prezentate. Niciunde in lume un zacamant de metale aurifere nu este asociate si cu multe alte metale - in manualele de geologie se gasesc explicatiile coexistentei acetora.
Cred cu tarie, ca acest proiect ascunde foarte multe necunoscute ETICE, care nu trebuie trecute cu vederea de catre Guvern sau Parlament. Problema locurilor de munca este foarte limitata, iar lista investitiilor generate de sumele presupuse ca fiind ajunse la baugetul de stat, sunt ca si "pielea ursului din padure" sau "cioara de pe gard". ce locuri de munca sustenabile vor fi generate si unde, in ce domenii?
Mai cred ca din ce in ce mai putina lume stie ce inseamna o investitie "sustenabila", aviz Guvern, Parlament, personaje care trebuie trimise la scoala gimnaziala..
 
Adriana Mihaela Macsut a spus:
23/09/2013 13:12
Pentru Adrian Popescu: In acest caz ar trebui sa existe un referendum national!
 
Adriana Mihaela Macsut a spus:
23/09/2013 13:15
Pentru Dan Gheorghe - se poate vorbi de o campanie destul de agresiva facuta de Rosia Montana, iar sloganul preferat este legat de locurile de munca din zona. Totusi locuri de munca sunt necesare in intreaga tara. Bineinteles ca nu se poate face abodare profesionista fara a avea in vedere raportul Academiei Romane.
 
Adriana Macsut
Dr Filosofie
Adriana  Macsut
Doctor in filosofie la Scoala Doctorala de Filosofie (Universitatea Bucuresti) cu teza Doxa in conceptia... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 07 August 2020, 18:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter