Adriana Macsut: Etica in afaceri: Companii

Umanism si etica

13 mai 2013, ora 19:30 | 498 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Fiecare om are anumite scopuri si interse personale. Exista si  scopuri intermediare care constituie mijloace utilizate in vederea vederea indeplinirii unor teluri finale. Asadar exista un  domeniu care tine de viata personala. In mod individualist fiecare spune: viata mea nu intereseaza pe nimeni. Totusi oamenii traiesc in comun si se poate spune ca de unde incepe dreptatea unui om se sfarseste dreptatea celuilalt. Societatea nu poate exista daca se raporteaza numai la dreptatea si adevarul subiectiv al fiecarui individ. Atunci este nevoie de  etica pentru a ordona relatiile inter-umane in societate. Exista domeniul vietii personale dar dincolo de acest domeniu , mai exista si conduita morala in societate (percepte morale ai fi sa nu ucizi, sa nu furi, sa iti tii cuvantul dat si chiar sa iti platesti impozitul pentru Isus Cristos spunea sa se dea Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al  lui Dumnezeu).

Etica reprezinta o ramura a filosofiei care se ocupa cu studiul conduitei morale in general precum si in particular cu scopurile, valorile sau principiile morale. Domeniul etic se imparte doua parti: etica normativa si met-aetica. La randul ei, etica normativa se divide in doua subdomenii: unul al teoriilor etice si altul al eticii aplicate.

Subdomeniul teoriilor etice ofera raspunsuri la intrebari existentiale de genul: ce este corect din punct de vedere moral, cand este o actiune buna sau rea, care sunt valorile sau principiile la care trebuie sa adere o persoana. 

Etica aplicata discuta probleme morale specifice precum avortul, pedeapsa cu moartea, protectia mediului, drepturile animalelor, eutanasia, sinuciderea, drogurile, prostitutia etc. Este un domeniu multidisciplinar recent care se refera la cercetarea filosofica din punct de vedere moral a problematicilor din domeniul vietii private si publice care sunt supuse judecatii morale. Se stabileste o problematica a realitatiii care descrie domeniul cunoasterii in mod stiintific si care trebuie sa fie contoversata din punctul de vedere gnoseologic in sensul ca trebuie sa existe grupuri pro si contra, iar judecarea problematicii trebuie sa apartina domeniului moral. In acest mod (de exemplu) din problematica eticii aplicate fac parte chestiuni precum: sistemul de sanatate public versus cel privat, conservarea energiei, politica sociala versus capitalism salbatic, managementul etic. De exemplu etica afacerilor face parte tot din etica aplicata. Un om de afaceri imoral va avea  succes doar pe termen scurt pentru ca ... pe termen lung nu va mai gasi parteneri de afaceri (altfel spus fraieri care sa faca afaceri cu el)

Meta-etica are drept scop studierea naturii etice si de exemplu pune intrebari de genul care este coduita corecta in momentul in care o actiune este morala sau imorala, exista adevaruri etice universale sau aceste sunt relative in fuctie de individ si mediul cultural sau studiaza dileme precum o actiune trebuie descria obiectiv sau subiectiv  in functie de sentimentele umane individuale, cum poate fi o problematica obiectul de studiu al eticii si nu al stiintei. 

Intrebarea finala este daca viata umana si societatea pot exista fara etica? Exista utilitaristi si libertarieni care sustin ca etica nu conteaza si ca ei nu sunt datori cu nimic societatii. Ce s-ar intampla oare daca lumea ar tine cont de aceste tendinte anarhiste? Acesti individualisti de pilda ar distruge mediul inconjurator si ar face experimente pe animale numai pentru binele de moment si nu s-ar gandi deloc la viitor. Asadar, raspunsul ar fi ca lumea s-ar prabusi in haos si viitorul nu ar mai exista. Exista asadar omul dar exista si cuvinte precum uman, umanism care nu sunt posibile fara etica.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adriana Macsut a spus:
14/05/2013 14:36
Se configureaza in domeniul eticii aplicate un subdomeniu numit etica afacerilor. La inceptul secolului XX se manifesta capitalismul salbatic prin care se urmarea imbogatirea cu orice pret. In acest context a aparut doctrina sociala catolica care sustinea principii de baza intr-un stat de drept precum venitul minim garantat, dreptul la repausul duminical. Un om de afaceri imoral va impune angajatilor un program infernal de lucru si le va oferi un salariu de mizerie. Actualmente exista oameni de afaceri asa numiti libertarieni care cer angajatilor lor un program de lucru zilnic de 12 ore, fara nicio zi libera. Acesti oameni de afaceri setosi de imbogatire se inscriu registrul anarhist si fac chiar demersuri prin care indeamna la nerespectarea Codului Muncii si Codului Fiscal.
 
Adriana Macsut
Dr Filosofie
Adriana  Macsut
Doctor in filosofie la Scoala Doctorala de Filosofie (Universitatea Bucuresti) cu teza Doxa in conceptia... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 28 Mai 2020, 07:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter