Aela Cotabita: Despre PR si alti demoni: Media & Advertising

Conferintele de specialitate - pro sau contra?

13 decembrie 2006, ora 19:02 | 316 afisari | in Media & Advertising
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Spuneam in postul anterior ca o mare parte din munca unui om de PR consta in a invata constant, in sensul de a se perfectiona si de a fi la curent cu evolutia domeniului sau de activitate.
Ok, cum faci asta? Probabil ca solutia care pare cel mai la indemana oricui (si care, ca bonus, iti da si posibilitatea de a arata ca esti interesat de evolutia pietei!) este de a participa la evenimentele de profil, care sunt din ce in ce ma numeroase in ultima vreme si care - citeam intr-un articol recent - vor fi din ce in ce mai multe de acum incolo.
Toti facem asta, mergem la diverse evenimente, pe de o parte ca sa aflam noutati din piata iar pe de alta parte (care se poate sa fie chiar mai importanta pentru unii) pentru networking.
Personal, am participat la trei astfel de evenimente in ultima perioada. Si raspunsul meu la intrebarea de mai sus este - in lumina experientei mele recente - cumva impartit intre cele doua variante.

Pro

Pentru ca, cel putin atunci cand esti la inceput, afli destul de multe lucruri legate de jucatorii din piata si de tendintele domeniului. Atunci cand totul este nou este o metoda foarte buna de a asimila repede multe informatii.
In plus, capeti intr-un fel si incredere in fortele proprii, pentru ca iti dai seama ca lucrurile nu sunt chiar atat de complicate pe cat ti se pareau (poate) imediat dupa inceperea unei cariere in domeniu.
Ai sansa sa afli (si sa "furi" cate ceva) din experientele celor care sunt deja consacrati si considerati adevarate autoritati in domeniu.
Pentru networking - deloc de neglijat. Cunosti jucatori din piata, clienti, concurenta si iti faci relatii si contacte ce te vor ajuta in realizarea jobului.

Contra

Pentru ca afli noutati doar in masura in care nu participi la mai multe intr-un interval de timp destul de scurt, pentru ca altfel "noile tendinte" sunt tot aceleasi si inevitabil asculti cam acelasi tip de discurs (aici intervine experienta mea recenta).
Pentru ca de multe ori "autoritatile in domeniu" nu iti dezvaluie nici un secret (si pleci dezamagit pentru ca asta asteptai din prezentarile pompoase ale evenimentelor!) ci iti povestesc ore in sir despre lucruri pe care le stiai deja de pe bancile facultatii sau din experienta de zi de la birou.
Ca o cireasa de pe tort, ti se mai poate intampla si in zilele noastre sa participi la evenimente la care sunt invitati vorbitori straini, in cadrul carora acestia din urma sa isi exprime - siguri ca astfel vor face impresie buna - mirarea si aprecierea legata de evolutia noastra, a romanilor. Lucru care impresiona acum 10 ani dar care in momentul de fata este total depasit si nu poate fi interpretat decat ca o jignire.
In cadrul uneia dintre cele 3 conferinte pe care le-am mentionat mai devreme vorbitorul strain a spus intregului auditoriu - crezand ca astfel va face o impresie foarte buna - ca in sfarsit nu iti mai poti da seama dupa imbracaminte ca suntem romani, ca ne-am europenizat si noi. Poate am eu o problema in sensul acesta, dar nu mi s-a parut un compliment in anul 2006.

In concluzie:

Conferintele de specialitate au si partile lor pozitive si cele negative. Nu le neg utilitatea, dar trebuie apreciate intotdeauna cu un ochi critic si nu trebuie luat totul de bun, fara o mini-analiza personala.
Participarea la astfel de evenimente este o problema de alegere personala, dar nu trebuie sa devina un scop in sine, pentru ca in acel caz se pierde intreaga sa utilitate.

In cele ce ma privesc, probabil ca voi mai participa la conferinte si seminarii de acest gen, pentru unele dintre ele voi opta eu iar altele vor fi "mandatory" data fiind natura job-ului meu.
Sper insa ca in 2007 sa aflu lucruri noi si interesante intr-o proportie mai mare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andu a spus:
15/12/2006 12:15
rezultatul unei astfel de conferinte depinde mult de continutul ei real (dincolo de bla-bla) si cat de mult incurajeaza interactivitatea si feedback-ul cu cei din sala. intr-adevar cand esti nou intr-un domeniu iti poate fi de mare ajutor .. atunci cand nu te incurca si mai mult.
 
katun a spus:
28/01/2007 09:17
articolul ( sau "postul" ca acu' suntem toti blogeri) este extrem de slab iar concluzia finala o mare platitudine.
regret minutele din viata pe care le-am pierdut citind asa ceva!
 
vintila mihai a spus:
06/02/2007 13:28
sunt de aceeasi parere cu katun referitor la acest articol( post sau cum vreti sa-i ziceti)
 
dda a spus:
14/03/2007 13:17
N-as fi atat de dur in privinta continutului, in fond e mai degraba un demers confesiv, decat o fundamentala teoretica.
As propune totusi si organizarea unor cursuri de semantica, vocabular si stil pentru practicantii de P.R. Astfel, s-ar putea evita exprimari precum:
- "Atunci cand totul este nou este o metoda foarte buna";
- "iti faci relatii si contacte";
- "Pentru ca afli noutati doar in masura in care nu participi la mai multe intr-un interval de timp destul de scurt";
- "In cele ce ma privesc"
- "ti se mai poate intampla si in zilele noastre sa participi la evenimente la care sunt invitati vorbitori straini, in cadrul carora acestia din urma";
- "In cele ce ma privesc".
Daca imi e permisa si o "mini-analiza personala", asertiunea "conferintele de specialitate au si partile lor pozitive si cele negative" este un truism.
Altfel, autoarea e adorabila.

 
Aela Cotabita
PR executive, Speed Promotion
Aela Cotabita
Speed Promotion este o agentie de publicitate full service, infiintata in 1997, specializata in realizarea... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 26 Septembrie 2020, 07:34
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter