Agentia de recrutare: Cariera: Altele

Sa spunem adevarul: e mai greu sa angajezi un asistent manager decat un manager financiar...

02 aprilie 2007, ora 22:45 | 3.593 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Intr-o economie cu afaceri organizate preponderent piramidal, dezechilibrul cel mai important dintre cererea si oferta de pe piata fortei de munca se manifesta pentru posturile ce presupun calificare inferioara sau pentru posturile pe care pot fi angajati debutanti. Pentru posturile de management si de supervizare cat si pentru cele inalt calificate piata se pare ca s-a stabilizat si putem vorbi de un raport corect intre cerere si oferta.

Pentru cele din urma pozitii este evident ca nu poti obtine performanta daca nu lucrezi un interval de minim 1-3 ani. Astfel, pare un non sens (sau doar din pricina unei situatii de criza) sa-ti schimbi locul de munca mai devreme. Din doua motive: daca nu sunt obtinute rezultatele scontate totul pare o pierdere de timp si, in acelasi timp, recompensarea meritata vine odata cu rezultatele.

Adevaratele probleme le intimpina recruterii in momentul in care primesc "provocarea" de a gasi persoane potrivite pentru pozitii slab calificate. Exista o intreaga "masa" de manevra care poate fi folosita in aceste recrutari, dar care se dovedeste instabila, pornind de la procresul de recrutare in sine pana la perioada de integrare sau de mentinere in noua organizatie. "Mirajul" altor pozitii, poate platite cu 5-10 la suta mai bine, atrage indecizie si negocieri haotice cu angajatorii. Iata cateva cauze care conduc la aceasta situatie:
- accesul foarte rapid la informatiile privind o multitudine de posturi vacante, mai ales prin "explozia" portalurilor de recrutare sau a siteurilor de joburi. Daca cu un timp in urma, la cafeaua de dimineata, o persoana potrivita pentru un astfel de post putea sa selecteze din presa si eventual de la cunostinte un numar de 5-10 pozitii (maxim) la care ar fi putut candida, iata ca astazi un simplu "search" te pune in fata a sute de astfel de pozitii vacante; tentatia, bazata pe un simplu click, de a candida la toate, este foarte mare. Lipseste astfel informarea cu privire la post si angajator, este evident ca nu poti afla, intr-un timp scurt, totul despre sute de angajatori;
- lipsa "tintelor" de cariera; marea majoritate a celor aflati in aceasta posturi isi doresc un simplu job care sa le asigure un anumit nivel de venit cu care sa poate sa se "inhame" la sistemul (omniprezent, dar oare eficient?) de credite; o asfel de abordare este ineficienta pe termen lung, o adevarata specializare poate conduce, in timp si cu consecventa, la recompensari mult superioare fata de cele obtinute prin "dezechilibrul" pietei muncii (nevoia firmelor de oameni care impune cresteri mici de salarii);

- lipsa de rabdare a recruterilor sau incapacitatea acestora de a se adapta la noua situatie. Devine evident ca o recrutare de manager financiar devine mai facila (ca timp consumat si prin obisnuinta de a aplica o procedura veche care are inca succes) decat una de asistent manager, de exemplu. Daca recruterii erau foarte bine invatati sa-si "vanda" foarte bine pozitiile inalte din ierarhie si sa manifeste un interes redus pe comunicarea pe pozitiile joase, trebuie din ce in ce mai mult sa se gandeasca cum sa atraga cu adevarat pe cei interesati de o astfel de pozitie. "Criza" ii determina pe recruteri sa treaca cu vederea si desele schimbari de joburi ale persoanelor pe care le recruteaza pentru a-si putea atinge termenele.

Din ce in ce mai mult, specialistii in resurse umane vorbesc de cautarea/vanarea (nu-mi place deloc termenul...)/gasirea talentelor. Din marea masa de oameni fara obiective de cariera precise, cu specializari "aproximative" oferite de sistemul educational si cu experiente minime este foarte costistor (in primul rand ca timp) sa gasesti oamenii cu vocatie (de ce sa spunem talent cand avem acest termen...) pentru posturile vacante...

Despre solutii, intr-o insemnare viitoare...
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Raluca a spus:
28/04/2007 14:21
Talent? Ce talent extraordinar iti trebuie pentru a fi secretara? Ce talent iti trebuie pentru a satisface cerinta majoritatii managerilor: cineva disponibil 24h/7 zile, cu foarte mult tupeu, care sa le preia telefoanele si sa le aranjeze toate treburile lor, inclusiv pe cele personale. Nu inteleg diferenta dintre un asistent - adica un om care face analize si rapoarte complexe, evaluari de costuri, bugete, etc, in sprijinul managerului - si o papusa blonda fara prea multa minte care ii aduce cafeaua. Atunci cand se confunda total cele doua notiuni, ce talent extraordinar cereti de la o secretara? Trebuie sa fi terminat facultatea ca sa-i duca ceasca de cafea? Sau sa raspunda la telefon? Hai sa fim seriosi!
Mai mult, prezentarea acestor posturi ca fiind mari oportunitati de cariera este o minciuna invelita in poleiala aurita vinduta de firmele de recrutare. Cum sa treci de pe postul de secretara pe un alt post unde ai nevoie de cunostinte tehnice pe proces, indiferent in care departament se desfasoara acel proces? Si cine are incredere sa te trimita pe un astfel de proces? Nimeni! Pt ca nimeni nu apreciaza o papusa prostuta care stie doar sa duca cafeaua!
In plus, in majoritatea anunturilor se mentioneaza cerinta de studii superioare pt aceste posturi. De ce iti trebuie un om care stie teoretic procesele de analiza a pietei sau a moleculelor, de consultare a pacientilor, de constructie a blocurilor, pt a-ti aduce cafeaua? Ce valoare adaugata aduce acest lucru in companie? Nici una! Doar frustrari inabusite frumos de Coduri de Conduita copiate de la multinationale ce isi doresc ca omul sa fie un robot - fara sentimente, fara ratiune, doar un simplu posesor al energiei ce genereaza actiuni pe care el nu are dreptul sa le gandeasca.
De fapt companiile de recrutari nu gasesc oameni cu vocatia de a fi secretare ci oameni profund frustati de aceste "oportunitati", satui de a fi conderati "o papusica blonda fara minte", pt care singura motivatie este banul. Firesc pana la urma. Daca ai muncit 3, 4 sau 5 ani (uneori chiar 6) intr-o facultate ca sa ajungi specialist pe procese interesante si sa-ti utilizezi mintea, nu te poate atrage un post de doua parale in care nu faci nimic decat secretariat. De fapt vocatie exista...doar ca nu pentru posturile proaste ce se gasesc pe piata romanesca! Si asta nu pricep recrutorii: ca nu poti cere de la un inginer, medic, ziarist, specialist in economie, etc sa iti aduca cafeaua si sa fie satisfacut de acest job, chiar daca initial candidatul a stiut sa-ti vanda foarte bine un profil perfect pliat pe acela cerut de angajator.
 
vecinadela5 a spus:
24/05/2007 15:47
acest comentariu este total pe langa - scris probabil de o persoana super frustrata de propria conditie.

sa fie clar ca pentru a gasi un asistent manager care sa poata sa asiste managerul este foarte greu - in primul rand nu exista pregatirea necesara (cei 4,5 ani de facultate sunt aproape egali cu 0 cand trecem la practica).

Foarte important: dupa ce ai terminat o facultate, indiferent de numarul de ani NU esti specialist - iti trebuie multa practica si talent sau vocatie pentru a ajunge specialist, cel putin 5 ani de experienta pe un post superior si abia apoi te poti numi specialist. Ideea ca dupa ce se termina facultatea unii absolventi se cred specialisti este omniprezenta dar cand acesti absolventi sunt pusi sa dea o testare pe chestiuni simple din domeniu obtin note de 2 si 3.

Pentru a fi asistent manager iti trebuie mult mai mult decat sa stii sa raspunzi la niste telefoane - chiar si pentru asta iti trebuie abilitati sau talent, altfel poti pierde clienti, poti face incurcaturi grave, etc. Iar partea cu facutul cafelei nu prea merge, nu oricine poate fi asistent manager - sunt necesare anumite aptitudini si un anumit tip de personalitate.

Ce identificati dvs. ca fiind asistent manager este de fapt referent de specialitate....iar diferentele sunt prea mari.

Iar uneori papusica blonda s-ar putea sa se descurce mai bine in anumite situatii decat papusica frustrata care a terminat 2 facultati.

Iar acei candidati care au o pregatire de exemplu in inginerie sau medicina nu ar trebui sa candideze pentru posturile de secretara decat daca nu au nici o sansa sa se angajeze in domeniul lor. Iar daca candideaza pentru un post de secretara inseamna ca sunt prost pregatiti si sunt capabili doar pentru acest post.

 
Agentia de recrutare
JobAvantaj
Agentia de recrutare
Jucatorii importanti din economie se dezvolta. Apar in permanenta noi jucatori care muncesc profesionist,... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 26 Mai 2020, 10:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter