Allen Nedelcu: Secrete de marketing: Media & Advertising

Top 10 sloganuri electorale memorabile in Romania

27 iulie 2012, ora 00:00 | 10.259 afisari | in Media & Advertising
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Va provoc la un exercitiu de aducere aminte, de retrospectiva a campaniilor de comunicare din politica romaneasca. Daca tot se discuta despre politica in aceasta perioada, iata topul meu al celor mai interesante sloganuri electorale din Romania:

10. Raman la datorie, cu aceeasi implicare - Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, alegerile locale din anul 2012. Majoritatea mesajelor electorale ale celor care vor sa fie realesi in diferite functii sunt pline de clisee de tip "continuam impreuna". De aceea mi-a placut sloganul inteligent, original si armonios cu care Chiliman a fost reales recent.

9. El poate - Petre Roman, alegerile prezidentiale din anul 2000. Slogan menit sa revitalizeze brandul personal Petre Roman, dar acest lucru nu a reusit pentru ca reputatia de barbat viril cu priza la doamne fusese iremediabil pierduta. De aceea sloganul a fost folosit ulterior impotriva lui: „El nu mai poate”.

8. Salvati Romania! S.O.S. Poporul Roman!Corneliu Vadim Tudor, alegerile prezidentiale din anul 2009. Sloganul se potriveste candidatului extremist care il foloseste, pentru ca este radical,  cheama la actiune imediata si se refera atat la tara, cat si la popor.

7. Vin la primarie - Traian Basescu, alegerile locale din anul 2000 – pentru primaria capitalei. Asa a inceput totul, cu acest slogan simplu si hotarat, care nu comunica de fapt niciun beneficiu, dar care l-a ajutat pe Basescu sa castige Primaria Capitalei si sa inceapa cariera politica la nivel inalt.

6. Un presedinte pentru linistea noastra - Ion Iliescu, alegerile prezidentiale din anul 1992.  Slogan electoral perfect adaptat vremurilor incerte de dupa Revolutia din anul 1989, ce promitea un beneficiu clar: a intrat in folclorul popular si a ramas celebru pana in zilele noastre.

5. De ce le este frica, nu scapa, Hai la referendum! - Traian Basescu, referendumul din anul 2009 pentru parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. Slogan curajos, pentru ca face referire directa la adversarul politic. Mesajul principal nu este rostit direct, ci subanteles: de ce "le este frica" adversarilor politici? Pentru ca au facut ceva rau, probabil. Si cum pot fi pedepsiti? Prin validarea referendumului.  

4. Invingem impreuna - Mircea Geoana, alegerile prezidentiale din anul 2009. La noua ani dupa ce Iliescu promitea ca va fi „Aproape de oameni, impreuna cu ei”, candiadatul aceluiasi partid, Mircea Geoana, a pastrat adverbul Impreuna, dar a mutat focusul de pe persoana candiadatului spre actiunea comuna: verbul Invingem - ce avea drept scop mobilizarea electoratului sau si chemarea lui la vot.

3. Romania bunului simtCrin Antonescu, alegerile prezidentiale din anul 2009. Slogan inovator si usor de memorat, ce renunta la promisiunile legate de nivelul de trai sau prosperitate si incearca sa coaguleze electoratul in jurul unei valori comune: bunul simt.

2. Voteaza schimbareaalegerile parlamentare din anul 1996. Celebrul slogan electoral al Conventiei Democratice, cu ajutorul caruia a fost inlaturat Iliescu de la putere in anul 1996. Este un slogan banal, fara incarcatura emotionala, care si-a epuizat toata energia atunci cand a fost folosit si nu va mai avea niciodata aceeasi forta pentru ca nu comunica nici un beneficiu.

1. Aproape de oameni, impreuna cu ei - Ion Iliescu, alegerile prezidentiale din anul 2000. Sloganul electoral care a incununat cariera politica a lui Iliescu, reuseste sa inghiesuie cuvintele Alaturi si Impreuna intr-o constructie verbala la care daca te gandesti mai mult nu prea ii vezi logica.

De-a lungul celor 22 de ani care au trecut de la revolutie am avut si alte sloganuri electorale memorabile, cum ar fi: Sa traiti bine, Hai Romania, Asa DA Presedinte, Castigi cu ardeiul, Dintre noi, pentru noi, Hotilor, banditilor, ce-ati facut cu tara? Puscaria va mananca!, Schimbarea in bine, Noi ducem valorile crestine in Europa, si altele.

Va mai amintiti vreunul omis aici?Referendumul din 2012 pentru suspendarea lui Basescu nu aduce nimic memorabil, in opinia mea: „Vreau demiterea pentru ca mi-a rapit demnitatea" vs. "Nu stinge flacara democratiei". 

Voua ce slogan electoral va place cel mai mult?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ion Popescu a spus:
30/07/2012 12:38
Slogan Ioan Rus, looserul din PSD la alegerile pentru primaria din Cluj: Inimi langa inima Transilvaniei, vs. castigatorul Emil Boc: "Boc, vecinul tau de bloc"
 
Allen Nedelcu
Marketing si PR Manager
Allen Nedelcu
Allen Nedelcu are 30 de ani si lucreaza ca Director de Marketing si PR la o companie romaneasca de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 04 Iulie 2022, 09:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter