Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Altele

Dictatura consumatorului?

23 martie 2009, ora 19:37 | 1.811 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dictat.jpg
Observ, din ce in ce mai des, amintite doua cuvinte cu subtilitati pe care unii le doresc mai evidente decat intentiile care stau in spatele lor: DICTATURA CONSUMATORULUI.

De ce o dictatura? Pentru ca, din punctul de vedere al consumatorului sunt niste polite de platit: preturile mari de pana acum, dobanzi si comisioane exagerate, lipsa de respect fata de consumatori. Adica s-a intors roata: se termina DICTATURA PRODUCATORULUI si incepe DICTATURA CONSUMATORULUI.

Fals! In mare, aceasta dictatura nici nu a existat. A existat, exista si va exista o alta, inca din vremurile in care se vorbea de regula de aur: cine are aurul, face regulile. Adica intotdeauna, cel care a avut cash-ul a dictat conditiile. Aici sunt bancile, pentru ca in proportie de peste 80% cu banii lor s-au facut tranzactiile si intermediarii de tip super sau hyper - market.

In imobiliare, doar 20% au fost persoane fizice sau firme care au tranzactionat fara intermediul bancilor pe piata din Romania: este principiul Paretto care se aplica atat de des la grupurile umane incat nu-l pot contesta aici. De ce este fals? Pentru ca, in aceste momente, consumatorii inca nu au aurul. Si nici nu-l vor avea vreodata, pentru ca ei consuma.

Totusi, ce ar insemna o dictatura a cumparatorului? Preturi mici? Preturi foarte mici? Servicii EXTRA? Cat de "EXTRA"?

Despre criza din anii 1929-1933, pana acum un an si ceva, nu aveam alta imagine decat aceea a fermierilor din SUA care varsau laptele pe camp, decat sa-l vanda pe nimic, din cartea de istorie: deci nici atunci, ca si acum, nu se facea vanzarea-cumpararea.

De aceea cred in falsitatea acestei teorii pentru ca, in lipsa unui profit, nu vor exista vanzari-cumparari. Vor exista doar falimente si reculul acestora: valori scoase la licitatie la preturi de nimic, adica tranzactii de criza, prin care proprietatile vor trece de la cei needucati financiar la cei educati.

Cred in schimb in puterea pe care o poate avea introducerea educatiei financiare in scoli sau in familie, precum si absenta unei dictaturi in orice relatie de business, pentru ca o dictatura inseamna absenta echilibrului, abuz, extremism iar criza de acum arata ca toate acestea se platesc.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
dragos a spus:
02/04/2009 09:07
foarte adevarat
Managerii nu au fost bine educati in scolile pe care le-au absolvit!
Au fost invatati sa vanda cu orice pret, omu sa ramana indatorat .. ei sa fie pe profit... sa traga cat mai mult pe om...
Ei bine... roata se invarte....
Cand un produs va fi ignorat.. si nu mai are aceeasi putere pe piata... se desfiinteaza.. asa asteptam sa se duca.. multe combinatii ce au tras prea tare pe romani... prea multe hyper-marketuri... la fel si sucursale de banci...
Abia astept sa vad falimentele!!!
simtul civic.. va fi descoperit pana la urma!
 
gilda haas a spus:
14/04/2009 19:13
Lacomia bat-o vina , cind produsele ajungeau in traista consumatorului cu adaos comercial de 300% (la modul curent) , 700% in cazul unor farmacii(la medicamente carevasazica !!!) , a cui dictatura era ?!?!?!? .Nu ma bucura raul altora , dar cind ai de-a face cu nesimtiti , nu poti sa nu achiesezi la opinia generala . In nici un caz nu am sa pling bancile/bancherii , de ex.si nici pe cei ce au luat 7 rinduri de piei dupa consumator cu acceptul tacit (si spaga de rigoare )al/pt.autoritati(lor)
 
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 24 Septembrie 2020, 16:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter