Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Altele

Distributismul - alternativa propusa de Ovidiu Hurduzeu

12 septembrie 2009, ora 11:22 | 3.903 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
peopleinblack.jpg
Pe 01 iunie 2009 am primit un email de la domnul Ovidiu Hurduzeu, coautor, alaturi de Mircea Platon, al cartii "A treia forta - Romania Profunda". Domnul Hurduzeu propunea o alternativa la modelele economice si care poate avea impact in Romania. Dar cel mai bine este sa aveti informatia nealterata:

... am fost surprins sa vad ca un blog dedicat afacerilor imobiliare a promovat "A Treia Forta". Va multumesc mult.
De fapt, nu ar fi trebuit sa ma mir intrucat cartea s-a adresat in primul rand micilor intreprinzatori. Ar fi vrut chiar sa fie un punct de coalizare a unei drepte conservatoare bazata pe valorile familiei, religiei crestine si autonomiei micului intreprinzator.
Modelul economic pe care il propune
"A Treia Forta" este DISTRIBUTISMUL, raspandirea cat mai larga a micii proprietati productive. Idealul unei societati "personalist-conservatoare" este existenta a cat mai multi proprietari. Romania a urmat modelul oligarhic - incurajat de neoliberalismul pietii monopolist- etatiste - cu o mana de oligarhi la varf si o masa de sclavi (pensionari, someri, salariati, tarani fara posibilitatea de a-si lucra pamantul).
Distributismul este implementat cu succes in multe tari dezvoltate, un exemplu des citat este Italia, mai ales in regiunea Emilia-Romagna unde micile intreprinderi formeaza tot felul de "cooperative".
Ceea ce lipseste in Romania este lipsa unui model de asociere voluntara dintre micii intreprinzatori pe ramuri economice si o legislatie protectoare. (Distributismul se opune subventiilor de la stat care interfereaza cu piata libera). Fara sa mai lungesc vorba, distributismul este o a treia cale intre capitalism, - superb in teorie, dar monopolist, etatist si oligarhic in practica - si socialism. Eu il consider singurul model economic potrivit conditiilor romanesti. In prezent pregatesc impreuna cu un economist american o antologie de texte distributiste. In doua trei saptamani va aparea in Ziarul Financiar un interviu important despre distributism cu economistul american John Medaille.
... Situatia din Romania s-ar putea schimba radical daca ar exista miscari ALTERNATIVE la nivel de "grass root", oamenii asteapta insa schimbari venite de la Bucuresti, Bruxelles, de la clasa politica, etc, nu stiu sa se organizeze la nivel local. Eu si Mircea Platon suntem tot timpul intrebati "care este solutia", ca si cand "solutia" trebuie s-a fie adusa la pachet din afara.

Cu stima,
Ovidiu Hurduzeu


Pe 12 iunie articolul scris de Ovidiu Hurduzeu a aparut in Ziarul Financiar.

In afara de acest material au mai fost cateva incercari firave de preluare a ideii prin postarea de prezentari netraduse sau comentarea unor parti din materialul aparut in ZF. Profesorul John Medaille va veni la Bucuresti in perioada 21-30 noiembrie pentru a participa la lansarea doctrinei economice "A Treia Forta: Romania profunda", printr-o antologie de texte economice pe care a ingrijit-o in colaborare cu dl. Ovidiu Hurduzeu . Printre colaboratori : profesorul Stefano Zamagni, consilierul economic al Papei si Philip Blond, principalul consilier economic al Partidului conservator britanic.
Lansarea antologiei "A Treia Forta: Economia libertatii - Renasterea Romaniei Profunde" va avea loc la targul de carte Gaudeamus.

Ca orice idee noua, DISTRIBUTISMUL are si va avea critici, unele de forma, altele din obisnuinta, iar cele mai multe din necunoastere. Cred ca cel mai bine ar fi sa-l studiati: poate fi un model al viitorului apropiat de fundamentele atat de mult cautate dupa criza de acum. De ce nu?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Pop Emil a spus:
26/09/2009 14:12
Distributismul, sau cum vreti voi sa il chemati, functioneaza de mii de ani, si functioneaza bine acolo unde statul nu isi baga nasul sa il ucida cu taxe absurde (si in Romania taxele sunt absurde, ca eu de aceea am pleact din tara, ma omorasera taxele!)
Socialismul e doar o alta forma oligarhica in care in numele poporului i luam painea de pe masa (poporului) ca sa i-o dam inapoi pe cartela, distrugand ceea ce voi numiti distributism.
Capitalismul e acelasi lucru, facut cu alte misloace, unde micii producatori in loc sa fie expropriati sau nationalizati, sunt cumparati si ichisi pentru ca dranjeaza (buy out) iar cine face cartile nu mai e in politica (ca in comunism) ci cumpara politica, ca in capitalism (lobby)
Si cu asta ne/am dat cu tesla-n..... cap, ca statul nu vrea distributism, asta inseamna oameni care gandesc si actioneaza, statul vrea masa de manevra sa ii oblige sa se miste cum convine celor de la guvern.

Eu am incercat sa implementez modelul asta in anii 90, si ceva am reusit, dar pana la urma parca tot mai bine e sa nu ai de a face cu staul romanesc!
 
Tio a spus:
02/11/2009 20:39
In primul rind salut si particip la orice initiativa care sa duca Romania (si pe romani) inainte.
Dar, ca cineva care a incercat sa promoveze colaborarea si grassroots/netroots, vad doua probleme cu DISTRIBUTISMUL:
1. o totala incapacitate de colaborare la romani
2. o totala neitelegere a notiunii de "contract"

Dar ce avem de pierdut?

Sint total de acord ca experienta nord-italiana ar fi extrem de folositoare si in Romania.

 
Andrei a spus:
02/11/2009 20:52
Si eu cred ca sunt mai multe avantaje dacat dezavantaje. Cu conditia ca statul sa nu se mai bage. Cum spunea Tiriac ieri:
1. statul sa creeze regulile jocului;
2. statul sa respecte regulile jocului;
3. statul nici sa ajute, dar nici sa puna piedici.

De aceea cred ca DISTRIBUTISMUL poate fi o optiune viabila.
 
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 28 Mai 2020, 03:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter