Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Companii

Criza: faza a 3-a

10 martie 2009, ora 10:04 | 3.128 afisari | in Companii, Real Estate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
wake_up.jpg
La inceput auzisem ca exista. Era la sfarsitul lui 2007, iar stirile nu o anuntau decat rar, mai mult cand se refereau la situatia dolarului si la G.W. Bush. Citisem totusi despre criza in "Profetiile tatalui bogat" a lui R.T. Kiyosaki. Era faza intai, initiala, etapa ce a sfarsit cu prabusirea Lehman Brothers si Merrill Lynch.

Faza a doua, cea in care o refuzam ca evidenta, deoarece stim despre ea ca este un lucru rau, este cea a negarii: pe mine nu are cum sa ma atinga, dar ia sa-mi iau eu masurile de precautie.
Cei mai multi, din mimetism protectionist, autoconservator, au facut un copy/paste pe afacerile lor, desi nu era cazul atunci: renuntarea la extinderea pe alte piete, concedieri, reconsiderarea planurilor de investitii si cheltuieli, cam tot ce face omul inainte de furtuna. Au tras obloanele si au lasat o fereasta deschisa pe unde sa intre clientii si banii lor si o mica fanta pentru furnizori. Cei mai vizibili ca reactie au fost bancile: panica universala.
Ca sa fiu mai inteles, e ca la un divort: in prima faza auzi despre el, adica sunt unii care au divortat. In faza a doua, cand semnele sunt vizibile, te gandesti la el ca la o posibila varianta.

Acum am intrat in faza a treia: divortez. Nu este sfarsitul "crizei", numai ca urmeaza o etapa necesara.
Adica criza a intrat in viata noastra, vom trai o perioada cu ea, este interioara: o simtim, e palpabila, e vie. Semnele sunt evidente: scad preturile, se reconsidera anumite profituri (ANRE promite ca va intra puternic in pretul facturilor la energie si gaz), mediul privat va fi luat in considerare ca alternativa si pentru ciorchinele de angajati la stat, concediati de pe salarii consistente, se renegociaza chiriile, s-a curatat piata de amatori in oferta de servicii, au plecat cei care nu aveau chemare in a lucra in diverse pozitii, dar o faceau doar pentru bani...

Pana aici, poate, nimic nou. Ce nu cred ca au observat cei mai multi este seria de investitii straine care soseste in Romania, incepand cu luna martie 2009 si despre care vorbea si dl. Bogdan Balthazar in emisiunea lui Radu Soviani de aseara. Este un semn ca suntem interesanti pentru altii si, daca stim sa ne gestionam potentialul, putem incheia afaceri bune. Pentru ca cine intra cu o investitie masiva intr-o zona, are nevoie de servicii colaterale. De aceea cred ca incremenirea in criza si "ramanerea intre obloane" ne poate priva de castiguri substantiale, atat pe termen scurt, cat, mai ales, pe termen lung.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ralk a spus:
11/03/2009 16:02
Perfect de acord! Din pacate multi oameni de afaceri privesc criza ca pe o "ceata" care pune stapanire pe mediul afacerilor din Romania si se gandesc ca vor bajbai prin ea o perioada, asa ca mai bine aleg sa faca o pauza pana se repune totul pe picioare. Adevaratii oameni de afaceri insa, privesc criza ca pe o oportunitate, vad dincolo de ea si aleg sa se implice mai mult. La final, cel care a luat pauza s-ar putea sa nu mai aiba deloc succes si sa fie nevoit sa treaca la altceva, in timp ce personajul care s-a implicat activ si a ramas "cu obloanele deschise" se bucura de roadele curajului sau.
 
Andreea a spus:
30/03/2009 22:32
In ciuda a ceea ce se afirma in acest articol, preturile cresc la anumite produse (fie din cauza cursului valutar, fie pentru a acoperi scaderea vanzarilor printr-o crestere a marjei de profit - asa cred unii ca isi pastreaza aceleasi profituri...), si nici nu vad nici o miscare din partea statului care sa arate ca a constientizat importanta mediului privat.... Pana la urma, intr-adevar, iesirea din criza se va face tot cu ajutorul celor care vor gasi oportunitatile in acest mediu vitreg si nu se vor retrage "la adapost".
 
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 30 Septembrie 2020, 05:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter