Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Real Estate

Cui ne adresam?

15 decembrie 2008, ora 11:25 | 1.927 afisari | in Real Estate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
kiyosaki copy.jpg
Desi multi oameni castiga tot mai multi bani, "bogatii devin tot mai bogati, iar restul oamenilor devin si mai saraci" (Trump & Kiyosaki - De ce vrem sa fii bogat).
In diagrama din imagine se observa care este tendinta constatata atat in SUA cat si in alte tari, precum Japonia sau statele UE. In tarile din America Latina aceasta discrepanta dintre bogati si saraci este tot mai evidenta si constatata de ceva mai mult timp.
Nu iau in discutie cauza sau valabilitatea acestor afirmatii. Intrebarea principala care rezulta din aceasta constatare este aceea ca, daca tendinta de disparitie a clasei de mijloc este valabila, cum vor evolua oferta si rolul unei agentii imobiliare.
De ce doar aceste coordonate de business cu reflectare si in PR? Deoarece cred cu tarie ca, pe de o parte, agentiile care nu adauga plus-valoare in piata imobiliara, intr-un fel sau altul, si se vor rezuma doar la a face intermediere, vor disparea de pe piata, iar pe de alta parte, cine nu se va adapta la cerintele si evolutia pietei, va avea de suferit.
Deci:
1. cum va evolua oferta unei agentii imobiliare?
a. o cale de actiune poate fi polarizarea in viitor a ofertei: imobile cu adresabilitate exclusiva pentru cei bogati sau pentru cei saraci si/sau agentii specializate pentru una din aceste segmente sociale;
b. din cauza lipsei puterii financiare a clasei sarace, reducerea numarului de proprietari va determina marirea numarului de persoane care stau in chirie si specializarea, in acest fel, a agentiilor pe relocare si inchiriere;
c. un sector important actual este acela al inchirierii catre micii intreprinzatori. Deja se constata o scadere a numarului cererilor in acest segment, din cauza aparitiei mall-urilor sau centrelor comerciale. Deoarece inchirierea in acestea se face fara agentii imobiliare, se va modifica si oferta in zona inchirierii de spatii de birouri sau de afaceri;
d. reducerea costurilor de personal, poate determina ca, anumite companii de business sa cumpere serviciile unei agentii imobiliare, fara cheltuieli proprii pentru infiintarea unor departamente specializate in real estate. In acest caz pot avea de castigat agentiile cu deschidere nationala, in detrimentul celor de "cartier";
e. intalnirea cererii si ofertei pe internet este tot mai evidenta. Acest lucru va determina un razboi pentru pozitionarea pe motoarele de cautare, ceea ce va presupune infiintarea departamentelor SEO in cadrul agentiilor sau cumpararea serviciilor de pozitionare la preturi din ce in ce mai mari. In acest caz, oferta agentiilor va fi modificata si in functie de segmentele de nisa libere sau mai putin folosite pentru ca aceste agentii sa fie vizibile pe internet;
2. ce rol isi va asuma o agentie in acest context? Explicatia pentru polarizarea claselor sociale in bogati si saraci este data de lipsa educatiei financiare a acelor persoane care migreaza catre saracie. In acest sens, agentiile se pot implica in educarea financiara, fie prin consilierea directa a clientilor, fie prin apendice la site-uri, de tip blog sau alt gen, prin care sa se expuna informatii in acest sens. Pe langa rolul formativ, agentia poate intermedia diferende intre dezvoltatori si cumparatori, intre proprietari si chiriasi, sau poate avea alte roluri, pe care le puteti determina dvs.
Ce este evident este faptul ca piata imobiliara este in evolutie. Criza poate fi un moment bun pentru agentiile imobiliare pentru reconsiderarea viitorului lor, dar poate fi si un moment dificil ce poate duce la disparitia acestora de pe piata. Este de la sine inteles ca aceste decizii sunt personale si tin de specificul fiecarei agentii, insa diferenta intre esec si succes este atat de mica incat, poate fi data si de aspecte precum cele dezvolatate mai sus.
Respect,
Andrei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andrei Vacaru a spus:
16/12/2008 12:02
Comentariile agresive si in mod evident neargumentate, care duc la o discutie in nota ironica, nu sunt de niciun folos nici mie si nici dvs. De aceea astept comentarii argumentate la articol. Va multumesc!
 
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 22 Septembrie 2020, 13:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter