Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Real Estate

E-Terra si greva de la cadastru

19 mai 2010, ora 11:07 | 2.492 afisari | in Real Estate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ocpi.jpg
Dupa cum stiti, dupa o saptamana de greva spontana, oficiile judetene de cadastru si-au reluat ieri activitatea. Se pare ca nu pentru mult timp, din moment ce unele surse afirma ca de luni se reia protestul.

Despre legalitatea sau nelegalitatea acestui demers, cat si despre dreptatea pe care o au protestatarii nu ma pot pronunta, insa o reducere de la 4.200 lei la 1.500 lei, cum am aflat de la un referent al OCPI Timisoara este un motiv pentru oricine sa-si apere drepturile pe cale legala. Mai ales ca cei 4.200 lei nu au fost obtinuti fraudulos, ci in baza unor legi.

Doua aspecte sunt de discutat, totusi.

Primul ar fi refuzul celor de la OCPI de a finaliza lucrarile incepute, ceea ce a dus la efecte juridice, existand contracte incheiate intre parti cu avansuri de bani si termene bine stabilite. Noi avem un astfel de contract pe agentie cu termen de finalizare 17.05.2010, data la care OCPI era in greva iar promitentul cumparator cere incetarea contractului si returnarea dublului avansului, asa cum este stipulat. Daca la data declansarii protestului s-ar fi luat decizia de a nu primi lucrari de cadastru noi si sa se finalizeze cele deja inregistrate, aceste conflicte aparute nu ar mai fi existat. Iar cineva va trebui sa scoata bani din buzunar pentru ca sunt efecte pecuniare si juridice.

Al doilea este mult mai simplu si se refera la programul informatic E-terra care, daca s-ar extinde, pe baza de abonament, chiar si pentru baza de date care exista la momentul scrierii acestui articol, la notariate, banci si agentii imobiliare, verificarea proprietatilor ar fi foarte usor de facut si ar duce la simplificarea procesului de vanzare - cumparare a unei locuinte. Chiar si prin programul "Prima casa".

Mai mult, volumul de lucrari al celor de la OCPI s-ar reduce simtitor, extrasele de informare cadastrale ne mai fiind necesare.

Dezavantajul ar fi ca nu ar mai incasa cei 20 de lei de extras sau 100 lei la urgenta, dar s-ar castiga prin abonamente lunare ale celor care doresc sa beneficieze de avantajele acestui sistem.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mia a spus:
19/05/2010 19:54
Nu acelasi lucru s-a intamplat si in Bucuresti. Birourile de carte funciara din Bucuresti nu si-au reluat activitatea si aproape ca nu se vorbeste deloc despre ce au de gand sa faca.
Felicitari ziarelor din provincie care au informat despre asta. Saptamana trecuta mi-a expirat antecontractul de vanzare. L-am prelungit cu un act aditional care m-a costat. Mi-am facut niste calcule pe care acum nu le pot indeplini din cauza lor.
 
Andrei a spus:
19/05/2010 20:26
Salut Mia,
Esti un caz fericit. Eu am o clienta care de 3 ani cauta o locuinta. A gasit-o acum cateva saptamani si a primit un refuz de finantare de la o banca.
S-a folosit de greva ca sa renunte. Ma intreb daca isi doreste cu adevarat o locuinta. Daca da, ar fi procedat ca tine si ar fi dorit sa incheie un act aditional la antecontract.
Si da, ai dreptate: in provincie stirile de genul asta se afla repede.
 
ana a spus:
20/05/2010 13:07
Mi se pare normal ca acesti angajati sa isi apere drepturile! Sotului meu i s-a redus salariul de la 2000 la 1300 lei, daca i se ma ia si 25 % o sa i se reduca la jumatate. Mie mi se va reduce sal tot cu 25 %. Avem rate la banci, copii la scoala... Cu ce o sa mai traim?
 
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 14 Mai 2021, 19:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter