Andrei Vacaru: Real Estate & Business Solutions: Real Estate

Sfaturi la "Prima casa"

27 iulie 2009, ora 14:06 | 6.982 afisari | in Real Estate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
938499_walking_in_the_night.jpg
Pentru cei interesati am realizat pe site-ul iMONDO un Ghid "Prima casa" . Acolo veti gasi datele oficiale: comunicate, legislatie, stiri. Mai jos am pus la dispozitia celor interesati impresiile dupa activitatea mea pe acest prgram.

Ce nu se vede decat daca esti in piata sunt urmatoarele (in ordinea cronologica):
1. Primul pas: mergeti la banca. Intrebati, cu acte si nu din parerile dvs., care este suma la care va incadrati. Exista diferente intre simularile de la ghiseu si suma pe care banca o poate acorda, dupa ce s-au adus toate actele;
2. Cautati, fie singuri, fie prin agentie imobiliara, imobilul pe care il doriti, cu urmatoarele conditii:
a. cereti un extras de CF, cat mai nou. Verificati sa nu existe interdictii de vanzare, uzufruct, etc.
b. verificati documentele de provenienta a imobilului: contract de vanzare-cumparare sau, daca imobilul a fost construit de vanzator, cereti extras din CF-ul terenului si dosarul cu actele edificarii: autorizatie de constructie, certificat de urbanism, proiect, proces-verbal de receptie a constructiei, etc.
c. Nu credeti in zvonul cum ca nu intra in program apartamentele construite la mansarda. Este fals.
3. Cereti bancii sa va dea datele de contact ale evaluatorului agreat si planificati o intalnire cu acesta la imobilul pe care doriti sa-l cumparati. Daca acesta va asigura ca pretul evaluat este cel cerut de proprietar, mergeti mai departe cu actele, daca nu, cautati alt imobil.
4. Faceti un antecontract cu vanzatorul, pe un avans cat mai mic si cu un termen de incheiere a vanzarii cat mai mare (peste 6 saptamani). Cel mai bine la notar, unde se verifica extrasul de carte funciara, interdictiile si daca cel care vinde este proprietarul.
5. Cu toate actele de pana acum, mergeti la banca. De regula la o sucursala: din cauza "telefonului fara fir" am intalnit situatii in care datele de la ghiseul unei agentii sa nu coincida cu cele de la sucursala aceleiasi banci.
6. Calculati-va (din timp) costurile: taxe notar, evaluator, transport, comisioane bancare, comision agentie imobiliara.
7. Daca ati ajuns aici, ce urmeaza nu mai tine de dvs. FNGCIMM si banca va vor da raspunsul final.

Ce sa nu faceti!
1. Nu semnati antecontractul cu proprietarul fara sa verificati actele si fara 1-2 martori pe care sa-i treceti in antecontract;
2. Nu incercati sa luati mai mult de la banca decat pretul imobilului. Evaluatorii stiu si verifica imobilul pe site-urile imobiliare si in cache-ul Google;
3. Nu sariti peste pasii pe care i-am recomandat;
4. Nu mergeti singur! Luati-va cu dvs. pe cineva profesionist, care sa cunoasca piata imobiliara. Increderea este esentiala chiar daca apelati la o agentie;
5. Nu acceptati primul pret. Unii proprietari au marit artificial pretul in iluzia cresterii cererii, ceea ce este incorect. Multe agentii imobiliare cunosc pretul la care s-a ajuns in criza si puteti face reduceri semnificative de pret;
6. Nu lucrati cu agentii imobiliare care iau comision din doua parti: nu veti sti pe cine reprezinta, deci va veti pierde increderea!
7. Nu fluctuati! Atitudinea de genul azi sunt vesel ca mi-a iesit si maine mi se ineaca corabiile ca nu stiu ce document mai trebuie sau ca ati fost refuzat de o banca, va va dauna atat dvs. cat si celor cu care lucrati.
8. Inarmati-va cu rabdare!

Si, daca chiar doriti sa va cumparati casa prin acest program, ganditi-va ca este un program romanesc in care veti intalni mentalitati romanesti.
Succes!
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
claudia pal a spus:
28/07/2009 11:31
Cel mai mult mi-a placut sfatul de la punctul 6(ce sa nu faceti!) mai ales ca lucrati in domeniu,aceasta denota o putere mare de sinteza si analiza.Ma intreb cate persoane ar spune cu glas tare acest lucru?
Iar concluzia dumneavoastra de final "este un program romanesc in care veti intalni mentalitati romanesti" e ca un dus scotian si daca cumva erau persoane cuprinse de "orgasmul programului Prima casa" cred ca a fost ultimul de acest gen .
 
Andrei a spus:
28/07/2009 12:27
Referitor la punctul 6 (de la Timisoara:)) desi se practica la nivel international sa se ia comision din ambele parti, in vestul tarii este o cutuma de a reprezenta o singura parte, cum este si normal. Pentru ca in caz de litigiu intre parti, daca s-au luat doua comisioane, agentia devine duplicitara ceea ce este incorect moral.
 
28/07/2009 13:49
In Bucuresti nu este aceeasi cutuma. Agentiile iau comision si de la cumparator, si de la proprietar. Doar in cazul ansamblurilor nou construite apar exceptii, acolo comisionul fiind perceput doar dezvoltatorului.
 
Andrei a spus:
28/07/2009 13:57
Eu nu am spus ca este ilegal. De asemenea, fiecare agentie are dreptul de a-si stabili politica de preturi. Atata timp cat cererea si oferta dicteaza regulile in piata, iar agentiile au profit si trec de criza astfel, nu pot nici eu, nici altcineva sa spuna nimic.
Eu spun doar ca, pe termen lung, agentiile care reprezinta o singura parte, vor avea de castigat.
 
28/07/2009 15:44
Nici eu n-am vrut sa aduc vreo acuza. Doar am spus cum se practica in Bucuresti. Nici nu stiam ca in alte orase exista alte reguli, e un lucru util de aflat.
 
Pagini: 12
Andrei Vacaru
iMONDO Imobiliare Timisoara
Andrei Vacaru
Am ales libera initiativa si am infiintat agentia imobiliara iMONDO din Timisoara cu scopul de a face o... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 24 Februarie 2021, 20:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter