Corina Chira: Despre Investitii : Altele

Cum se impoziteaza de acum fondurile de investitii? (p)

24 august 2010, ora 12:46 | 596 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
horia gusta.jpg
Guest post by Horia Gusta
Nu mica ne-a fost mirarea in momentul in care am vazut proiectul de modificare a Codului fiscal ce impunea pentru investitorii in fondurile de investitii plata anticipata trimestriala a impozitului pe castigurile realizate din investitiile in fondurile de investitii.

Desi am intreprins toate masurile posibile (reprezentantii pietei de capital si asociatia de profil au avut interventii televizate si audiente la Ministerul de Finante) in ceea ce priveste modificarea unui asemenea proiect, acestea au fost sortite esecului. Codul fiscal s-a modificat chiar asa cum s-a preconizat in proiect.

Din nefericire, impozitul de 1% pentru investitii mentinute mai mult de 1 an nu a fost pastrat. Acesta a devenit 16%.

Noua varianta a Codului Fiscal pe langa faptul ca mareste impozitul mai are si lacune. Nu exista nici o precizare cu privire la momentul din care incepe calcularea castigului impozitat, deoarece natural ar fi fost ca impozitul de 16% sa se aplice castigurilor realizate dupa data de 30 iunie, asa cum se aplica in prezent in cazul castigurilor din dobanzi la depozitele bancare. Insa pana in acest moment, Ministerul de Finante nu a publicat nici o clarificare in acest sens.

Iata un exemplu practic pentru a ilustra cum se vor impozita castigurile obtinute din fondurile mutuale.

In cazul in care un investitor detine o suma de 10.000 lei intr-un fond deschis de investitii si doreste in 05 septembrie 2010 sa isi rascumpere 3.000 de lei (corespunzator unui numar x de titluri de participare care au avut o crestere y) societatea de administrare ii va plati suma rascumparata fara a retine la sursa nici un impozit pe venit.

In schimb, societatea de administrare este obligata sa transmita informatiile privind totalul castigurilor/pierderilor, in forma scrisa, pentru toate operatiunile efectuate in trimestrul III- al anului 2010 (chiar daca investitorul a realizat o singura operatiune in respectivul trimestru) pana la data de 5 a lunii urmatoare trimestrului* (adica pana in data de 05 octombrie 2010) .

Pe baza acestor informatii investitorul trebuie sa depuna la organul fiscal competent (de regula Directia de impozite si taxe locale din raza domiciliului propriu ) cel tarziu pana in data de 25 octombrie 2010 ( inclusiv ) o declaratie de impunere . De asemenea trebuie sa plateasca anticipat si impozitul de 16% pe castigul efectuat - castig care se regaseste in formularul primit de la societatea de administrare.

Hotararea de Guvern care cuprinde normele de aplicare a modificarilor aduse Codului Fiscal - publicata in Monitorul Oficial nr. 542 din 03.08.2010 ne precizeaza ca plata anticipata a impozitului aferenta fiecarui trimestru se determina ca diferenta intre impozitul pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul trimestrului pentru care se face calculul si impozitul pe castigul net stabilit la sfarsitul trimestrului anterior.

In cazul in care diferenta dintre totalul castigurilor si pierderilor inregistrate cumulat de la inceputul anului este negativa, pentru trimestrul respectiv nu se datoreaza plata anticipata. Dar ceea ce a omis Codul Fiscal sa precizeze este ca investitorul are obligatia sa isi depuna declaratia din care reiese ca a inregistrat pierdere pe trimestrul respectiv la Adminsitratia Financiara, pentru a i se putea reconcilia pierderile cu castigurile, pierderile putand fi recuperate in decurs de sapte ani.

In cazul in care un investitor face cate o operatiune pe trimestru - trebuie sa mearga de 4 ori pe an la organele fiscale competente pentru a depune declaratia de impunere si plati impozitul corespunzator (in cazul in care inregistreaza castig) sau doar pentru a depune declaratia care atesta ca are pierdere.

Noi credem ca exista premise puternice ca aceasta noua varianta a Codului Fiscal sa fie imbunatatita, prin anumite amendamente care sa readuca formalitatile fiscale pe un fagas normal. O explicatie pentru aceasta incredere in schimbare este faptul ca din punct de vedere operational, organele fiscale vor intampina greutati la gestionarea noul flux de declaratii, de 4 ori mai amplu decat in prezent in conditiile in care pana anul trecut orice procesare de declaratii de impozit global era finalizata de catre organele fiscale in 6-7 luni.

Doriti sa aflati mai multe despre acest subiect? Lasati-ne un comentariu mai jos, sau abonati-va gratuit aici.

* trimestrele sunt calculate astfel:

- trimestrul 1 cuprinde lunile ianuarie, februarie si martie,

- trimestrul 2 cuprinde lunile aprilie, mai si iunie,

- trimestrul 3 cuprinde lunile iulie, august si septembrie,

- trimestrul 4 cuprinde lunile octombrie, noiembrie si decembrie
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 25 Septembrie 2021, 04:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter