Corina Chira: Despre Investitii : Altele

In ce investim - partea a 3-a

09 noiembrie 2010, ora 10:54 | 1.458 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dreamstime_8244880.jpg
Afla aici care sunt cele mai uzuale instrumente investitionale, si ce presupun ele, din perspectiva asteptarilor legate de randamente si riscului asumat. Afla, pe parcursul urmatoarelor saptamani, cum functioneaza:

- Instrumentele pietei monetare
- Obligatiunile
- Actiunile
- Instrumentele derivate

Astazi analizam Actiunile.

Exista doua tipuri principale de actiuni:
- Actiuni listate
- Actiuni nelistate

Din oferta Certinvest, fondurile Certinvest Dinamic si Certinvest XT Index se orienteaza catre investitii in actiuni, in proportii de minimum 65%, respectiv 90%.

Actiunile listate

Actiunile listate (cotate) reprezinta titluri financiare ce atesta drepturile de proprietate intr-o societate. Fiecare actiune este o parte nedivizibila a capitalului social al societatii emitente de actiuni.

Tranzactionarea (cumpararea / vanzarea) de actiuni listate se realizeaza prin intermediul unei burse de valori, iar valoarea la care se tranzactioneaza actiunile unui emitent se numeste valoarea de piata. Aceasta este stabilita zilnic, pe bursa, reprezentand pretul rezultat din intalnirea cererii de actiuni (cumparare) cu oferta de actiuni (vanzare). Cum cererea si oferta pentru actiunile unui emitent se modifica pe parcursul zilei, pretul variaza pe perioada sedintei de tranzactionare. Pretul de la finalul sedintei de tranzactionare la bursa se numeste pret de inchidere.

In Romania, exista doua burse prin intermediul carora se tranzactioneaza actiuni:
- Bursa de Valori Bucuresti - aici sunt listati 72 emitenti, cu o capitalizare totala de 21,722 mld EUR Dintre acestia, 22 emitenti sunt listati la categoria I, 48 la categoria a II-a, un emitent la categoria a III-a si un emitent la categoria .
Diferenta intre cele trei categorii este data de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca emitentii cu privire la marimea capitalurilor proprii si a profitului net.

Exista, de asemenea, piata Rasdaq (care functioneaza tot in cadrul Bursei de Valori Bucuresti), unde sunt listate 1,387 companii, din care 5 la categoria I, 9 la categoria a II-a si 1,373 la categoria a III-a.

- Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu - In cadrul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu exista 3 sectiuni: Spot (unde sunt trazactionate actiunile a doi emitenti), Futures (pe actiuni, indici, cursul de schimb, aur, petrol) si Options (pe actiuni, cursul de schimb, aur).

Actiuni nelistate

Actiunile nelistate reprezinta acea categorie de actiuni care nu sunt trazactionate prin intermediul unei burse de valori, schimbarea dreptului de proprietate asupra acestora fiind realizata prin tranzactii directe intre vanzator si cumparator.

Aceste actiuni sunt plasamente mai putin lichide decat actiunile listate, deoarece exista riscul sa nu existe in orice moment un potential cumparator si investitia sa nu poata fi lichidata imediat. In activul fondurilor de investitii, actiunile nelistate sunt evaluate la cea mai mica valoare dintre pretul mediu de achizitie si valoarea contabila pe actiune din ultima situatie financiara.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 27 Septembrie 2021, 08:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter