Corina Chira: Despre Investitii : Burse

Cum a evoluat piata bursiera romaneasca in anul 2010?

31 ianuarie 2011, ora 16:10 | 925 afisari | in Burse
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Dan Turmacu.jpg
guest post by Dan Turmacu, Manager Portofoliu Certinvest Societate de Administrare a Investitiilor

Piata bursiera romaneasca, la fel ca si piata financiara globala a terminat anul 2010 pe un ton optimist cu o intarire a cotatiilor actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) spre sfarsitul lunii decembrie.

Este momentul sa vedem cum a evoluat piata bursiera romaneasca in 2010. Totodata vom vedea ce emitenti au avut de castigat cel mai mult in anul incheiat, cine au fost castigatorii si perdantii de la BVB.

Ne vom concentra atentia pe piata actiunilor, analizand evolutia indicilor bursieri de pe BVB. Vom constata imediat faptul ca anul 2010 a fost unul mai slab pentru actiuni desi majoritatea indicilor au inchis anul pe plus. Pentru indicii bursieri de actiuni, anul 2010 a fost mai slab decat anul precedent.

Performanta indicilor bursiei de pe BVB ca si a indicilor bursieri internationali a fost afectata de faptul ca Europa a fost lovita din plin de criza datoriilor fiscale ale guvernelor suverane, desi economiile dezvoltate au continuat procesul de crestere post criza financiara.

De remarcat performantele contradictorii inregistrate pe pietele bursiere din tarile emergente. Performante mai slabe pe unele piete bursiere din tarile emergente (Brazilia, China), dar crestere pe piata bursiera din Rusia. In schimb unele piete bursiere din Europa Centrala si de Est ( Austria, Polonia, Romania, Cehia) au avut performante mai bune, cu exceptia pietei bursiere din Bulgaria care a inregistrat un trend descendent.
Comparand evolutiile indicilor bursieri din Europa Centrala si de Est in 2010, observam ca indicele WIG din Polonia a crescut cu 18,8%, indicele ATX din Austria a fost +16,4%, apoi indicele BET +12,3%, indicele PX din Cehia +9,6% si indicele BUX din Ungaria care a crescut cu numai +0,5%. Nota discordanta a facut indicele SOFIX din Bulgaria care a scazut destul de abrupt cu -15,2%.

Sa vedem cum au evoluat indicii bursieri de pe BVB:
- BET-NG + 29,5%
- BET-C + 14,6%
- BET + 12,3%
- BET-XT + 1,9%
- BET-FI - 7,9%Indicii bursieri de la BVB au inregistrat performante mai slabe in 2010 fata de 2009, cu o scadere numai pe indicele BET-FI de aproape 8%. De remarcat evolutia mai buna a indicelui BET-NG, ce urmareste evolutia preturilor actiunilor companiilor din sectorul energetic si utilitati, care a crescut cu aproape 30%, in timp ce indicele BET, ce reprezinta indicele de referinta al pietei de capital romanesti, a evoluat destul de modest cu o crestere putin peste 12%.

Evolutia indicilor bursieri pe parcursul anului 2010 a cunoscut perioade distincte. Prima parte a anului 2010, mai precis in primele 3 luni, a adus continuarea cresterilor inregistrate incepand cu martie 2009. Din pacate, situatia s-a schimbat radical in trimestrul al II-lea, cand indicii bursieri au inregistrat miscari de corectie importante in concordanta cu evolutia indicilor bursieri de pe pietele dezvoltate. In trimestrul al III-lea, indicii bursieri au inceput sa-si reia cresterile, in timp ce trimestrul al IV-lea a adus noi retrageri si evolutii ezitante ale acestor indici.

- SOCEP SA (SOCP) + 155,2%
- SNTGN TRANSGAZ SA (TGN) + 85,3%
- AZOMURES SA (AZO) + 70,8%
- AEROSTAR SA (ARS) + 79.3%
- BURSA DE VALORI (BVB) - listata din 08.06.2010 + 66,3%
- SSIF BROKER SA (BRK) + 52,9%
- COMPA SA (CMP) + 47,2%
- ZENTIVA SA (SCD) + 46,0%
- CNTEE TRANSELECTRICA SA (TEL) + 43,6%
- MECHEL TARGOVISTE SA (COS) + 42,4%
- BERMAS SA (BRM) + 39,7%
- ALTUR SA (ALT) + 35,0%
- CEMACON SA ZALAU (CEON) + 34,8%
- OMV PETROM SA (SNP) + 34,5%

Investitorii au avut de castigat daca au mizat pe actiunile din sectoarele:
- utilitati, pe companii ca SNTGN TRANSGAZ SA (+85,3%) si CNTEE TRANSELECTRICA SA (+43,6%),
- materiale, pe companii ca AZOMURES SA (+70,8%), ALRO SA (+26,9%) si CEMACON SA (+34,8%),
- financiar, pe companii ca BURSA DE VALORI BUCURESTI (+66,3%) si SSIF BROKER SA (+52,9%),
- industrial si activitati auxiliare, pe companii ca SOCEP SA (+155,2%), AEROSTAR SA (+79,3%) si MECHEL TARGOVISTE SA (+42,4%),
- sanatate, pe ZENTIVA SA (+46,0%),
- energetic, pe OMV PETROM SA (+34,5%).

Actiunile perdante de la categoria I au fost:
- IMPACT SA (IMP) - 33,3%
- BANCA TRANSILVANIA SA (TLV) - 25,4%
- BANCA COMERCIALA CARPATICA (BCC) - 19,2%
- OLTCHIM SA (OLT) - 11,7%
- OIL TERMINAL (OIL) - 7,7%

Investitorii au avut de pierdut daca au mizat pe actiunile din sectoarele:
- dezvoltare imobiliara, pe IMPACT SA (-33,3%),
- financiar, pe banci, pe companii ca BANCA TRANSILVANIA SA (-25,4%) si BANCA COMERCIALA CARPATICA (-19,2%) si pe societati de investitii financiare, pe companii ca SIF TRANSILVANIA (-16,4%), SIF BANAT CRISANA (-6,5%) si SIF MUNTENIA (-4,6%).

In ceea ce priveste SIF-urile acestea au inregistrat performantele de mai jos:
- SIF OLTENIA (SIF5) + 9,8%
- SIF MOLDOVA (SIF2) + 6,4%
- SIF MUNTENIA (SIF4) - 4,6%
- SIF BANAT CRISANA (SIF1) - 6,5%
- SIF TRANSILVANIA (SIF3) - 16,4%


Putem spune ca dezamagirea anului a fost evolutia celor cinci SIF-uri, a caror performanta a evoluat intre +10% si -16% si care s-au tranzactionat de-a lungul anului la un discount fata de valoarea unitara a activului net cuprins intre 50-60%.


Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 25 Iulie 2021, 19:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter