Corina Chira: Despre Investitii : Finante-Banci

Ce este un plan de investitii, si de ce avem nevoie de el? (P)

16 aprilie 2010, ora 18:52 | 2.242 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casa-bani.jpg
Un coleg din echipa noastra a inceput de curand demersurile pentru a-si cumpara un apartament. Cum nu dispunea de intreaga suma necesara, a fost nevoit sa apeleze la un credit bancar. Insa, dupa cum bine stim, creditele bancare ipotecare necesita un avans din partea aplicantului, in cuantum de cel putin 20% din valoarea locuintei pe care doreste s-o cumpere. Problema apare atunci cand nu ai de unde sa iei acesti bani pentru avans. Aici o solutie foarte buna o reprezinta un plan de investitii inceput de colegul nostru in urma cu mai mult timp.

Un plan de investitii reprezinta un angajament personal (un fel de promisiune catre sine) al unei persoane ca va investi o anumita suma de bani, cu o anumita frecventa, timp de un anumit numar de ani, in vederea acumularii de sume pentru satisfacerea diverselor obiective viitoare.

Ca sa va dam exemplul colegului nostru, el are acum 36 de ani, si si-a construit planul de investitii cand avea 24 de ani, deci a contribuit deja la "pusculita" lui timp de 12 ani.

In primii 3 ani nu stia prea multe despre optiunile de investitii, asa ca in fiecare luna, 5% din salariu ii punea intr-un depozit la una dintre bancile existente in vremea aceea, iar 5% ii plasa intr-un fond mutual diversificat (erau putine fonduri mutuale pe atunci si toate aveau profil diversificat). Astfel, el investea in total 10% din veniturile sale lunare.

Dupa primii trei ani, a capatat si el mai multa experienta "in ale investitiilor" si a inceput sa isi diversifice investitiile lunare: aparusera fondurile de actiuni (si investea acolo 4%), isi pastra investitia in fondul diversificat, insa o redusese la 3%, pastra si depozitul, dar acum depunea 3% din venitul sau lunar. In total,tot 10% investiti, insa acum avea mai mule variante.

Dupa inca 5 ani, aparusera si fondurile de obligatiuni si s-a gandit sa schimbe structura investitiilor lui. Acum investea lunar 4% in fondul de actiuni, 3% in fondul diversificat, 2% intr-un fond de obligatiuni, si 1% intr-un fond monetar (pentru ca observase ca randamentele sunt mai bune decat dobanda pe care o primea el la depozit). Investea tot 10% din veniturile sale lunare.

Acum, dupa ce au mai trecut inca patru ani, a sosit vremea sa foloseasca banii pe care i-a strans timp de 12 ani, pentru a-si cumpara un apartament. Si i-a fost usor sa primeasca aprobarea creditului de la banca. Cei 19 000 de euro necesari pentru avans ii avea deja, investiti cu rigurzitate in fiecare luna. In plus, in "pusculita cu investitii" ii ramasesera si bani pentru cheltuielile notariale legate de cumpararea apartamentului, precum si bani pentru mobila din sufragerie, bucatarie si cele doua dormitoare.

Acum plateste rata la banca si pentru ca acum veniturile ii sunt diminuate de aceasta obligatie lunara, a conceput un plan de investitii cu o contributie lunara de 7%, in speranta ca macar fiul lui (acum in varsta de 4 ani) va putea sa studieze in strainatate, chiar si un singur an, daca el nu a avut posibilitatea sa o faca.

Un plan de investitii nu trebuie sa finanteze neaparat o casa, sau o schema de scolarizare, sau o alta cheltuiala majora. El serveste foarte bine unor cheltuieli neprevazute (cum ar fi imbolnavirea unui parinte), sau pentru a mentine standardul de viata obisnuit, dupa iesirea la pensie. Important este sa ne gandim la viata noastra de peste cativa ani.

Pentru informatii mai multe despre domeniul investitiilor, intra pe DespreInvestitii.ro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Scaune birou a spus:
17/04/2010 21:26
Este destul de greu in situatia in care nu ai un venit suficient de mare sa poti pune deoparte 10% din din venit din propria initiatita.
Exista acum BPL (banca pentru locuinte), care exact dupa acest model lucreaza : economisesti o perioada de timp, iar dupa aceea te califici pentru un credit pentru locuinta.
 
Miha a spus:
18/04/2010 20:56
Sa continuam povestea dvs. Daca acum o persoana la 36 de ani doreste sa investeasca, in cat timp ara sansa sa stranga bani pentru avansul in valoare de 19.000 Eur in vederea achizitionarii unei case?
 
Corina Chira a spus:
19/04/2010 12:40
@Scaune birou: Intr-adevar, depinde de structura cheltuielilor fiecarei persoane, insa putem sa incepm cu 10 lei, cu 50 de lei,in functie de cat ne permite venitul lunar, pentru a ne "asigura" ca ne vom putea satisface nevoi viitoare. Este intr-o mare masura, o chestiune de prioritati.
In prvinta bancilor pentru locuinte, de acord, ca acesta este principiul lor, insa as comenta doar ca scopul economisirii este clar: achizitia sau construirea unei locuinte, iar dobanda primita la economii este destul de mica (am primit o oferta saptamana trecuta de la o banca din piata, pt BPL, o dobanda sub 5% pe an)
 
Corina Chira a spus:
19/04/2010 12:50
@Miha: Depinde in mare masura de suma investita (in general corelata cu nivelul veniturilor), dar si de instrumentele investitionale alese. In cazul unor investitii pe termen lung (peste 5 ani), instrumente mai agresive pot genera performante mai bune (ma refer aici la fondurile de actiuni). Avansul poate fi acumulat si in 5 ani, daca investitia lunara este de 260-280 EUR, si piata este favorabila
 
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 25 Iulie 2021, 19:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter