Corina Chira: Despre Investitii : Finante-Banci

De ce e mai bun un fond monetar decat un depozit? (P)

23 aprilie 2010, ora 16:22 | 1.833 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dreamstimefree_6113742.jpg
Din 3 motive simple si clare:
1. Fondul monetar ofera un randament mai mare;
2. Dintr-un fond monetar poti sa iti retragi banii oricand;
3. Alegand un fond monetar, iti reduci riscul de expunere, pentru ca investitia ta este diversificata pe mai multe banci.

Am ales sa compar un depozit si un fond monetar pentru ca aceste doua instrumente de economisire implica un nivel similar de risc. Si ca sa va conving ca am dreptate, va explic in continuare fiecare din cele 3 afirmatii de mai sus:

1. Fondul monetar ofera un randament mai mare - in primele trei luni ale acestui an, fondurile monetare performante au obtinut randamente peste 2.9%, asa cum arata si aceasta statistica, in timp ce rata dobanzii la depozitele pe 3 luni, la inceputul anului, era de 8%-8.5% pe an, ceea ce pe perioada economisirii (de trei luni) inseamna maximum 2.2%.Putem deci concluziona, ca cei care au investit la inceputul anului intr-un depozit, au obtinut un castig cu 25% mai mic decat cei care au ales un fond monetar performant.

De ce reusesc fondurile monetare sa obtina performante mai mari decat sunt oferite persoanelor fizice la depozite?

Datorita capacitatii de negociere a administratorilor fondurilor mutuale cu bancile. Fondurile monetare plaseaza banii in principal in depozite bancare, la care se mai adauga si titlurile de stat, si obligatiunile. Datorita faptului ca in fondurile monetare, se acumuleaza sume mari de bani, de la mai multi investitori, administratorii pot negocia cu bancile dobanzi mai mari decat cele oferite publicului.

[img=598][/img]Colega mea, Luiza Buzea, Investment Specialist la Aviva Investors Romania declara: "Volumul depozitelor bancare constituite de un fond monetar, dar si stabilitatea relatiilor pe termen lung construite cu bancile partenere permit managerului de fond obtinerea unor rate de dobanda superioare pentru sumele plasate, rate de dobanda care nu sunt disponibile in mod curent unui investitor individual.
In plus, investitorul poate beneficia de oportunitatile de pe piata de obligatiuni de stat prin strategia unui management activ din partea administratorului. Investitia intr-un fond monetar nu este conditionata de depunerea unei sume initiale mari, clientul avand posibilitatea de a-si alimenta contul oricand si cu orice suma"


2. Dintr-un fond monetar poti sa iti retragi banii oricand - pe langa faptul ca ofera un randament mai bun decat depozitele, fondurile monetare ofera avantajul (comun tuturor fondurilor deschise) de a-ti putea rascumpara banii oricand doresti. Astfel, nu mai trebuie sa astepti, ca in cazul depozitelor, sa ajunga la scadenta, iti poti retrage investitia oricand ai nevoie de ea, fara a pierde randamentul acumulat. In cazul unui depozit, daca ai o urgenta, si ai nevoie de bani inainte de scadenta depozitului, trebuie sa "spargi" depozitul, si astfel pierzi dobanda.

3. Alegand un fond monetar, iti reduci riscul de expunere, pentru ca investitia ta este diversificata pe mai multe banci - in cazul unui depozit, mergi la banca X ca sa il constitui. In cazul in care se intampla ceva cu banca X (un faliment), este foarte greu sa iti recuperezi banii. In cazul unui fond monetar, se realizeaza o dispersie a riscului, deoarece fondul monetar investeste in depozite de la bancile X, Y, Z, ...etc (un fond monetar nu poate investi mai mult de 20% din activul sau in depozite de la o singura banca). Probabilitatea ca un fond monetar sa constituie depozite la o banca cu mari probleme, este mica, tocmai pentru ca fondul monetar reprezinta o investitie administrata de specialisti. Totusi, daca fondul monetar are depozite la banca X, si aceasta pateste ceva, investitia ta nu va suferi decat in proportie de maximum 20%.

Ce motive ar avea oamenii sa aleaga depozitele?
-poate obisnuinta - insa e important de stiut ca fondurile monetare au un istoric de cel putin 10 ani,
-poate au impresia ca sunt mai accesibile - insa pot investi chiar si online in fonduri, prin DirectInvest.ro
-poate pentru ca nu stiu de existenta unor alte metode de economisire - aici sper ca prin acest articol sa le aduc in atentie si alternativele, pentru a putea alege informat si obiectiv.

Doriti sa aflati si alte informatii pe teme similare? Le veti primi gratuit pe email daca va abonati aici.

(acest articol a fost publicat si pe DespreInvestitii.ro - primul blog corporate despre investitii. Aici puteti gasi si alte articole legate de investitii)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
carmen a spus:
26/04/2010 09:53
Care este suma minima ptr a investi intr-un fond monetar? Se poate investi lunar? Care este procedura?
 
costi a spus:
26/04/2010 13:16
Oricine poate accesa fondul de investitii indiferent de varsta?
 
Corina Chira a spus:
26/04/2010 13:33
@Carmen: Nu exista o suma minima pe care trebuie sa o investiti. Insa, la prima investitie, trebuie sa achizitionati cel putin o unitate de fond (astazi valoarea unitatii la AI Tezaur este de 63.78 RON). Ulterior, puteti investi cat doriti. Important este sa aveti in cont minimum o unitate de fond. In privinta procedurii, puteti investi online, prin intermediul DirectInvest.ro, puteti veni la noi la sediu sau puteti merge la un distribuitor (orice agentie Banca Transilvania).
 
Corina Chira a spus:
26/04/2010 16:37
@Costi: Da, oricine poate investi in fonduri, cu conditia sa aiba peste 18 ani. Exista o exceptie in cazul femeilor casatorite, in cazul carora, limita de varsta este de minimum 16 ani.
 
Mihai Teodorescu a spus:
27/04/2010 08:53
La data de 27.04.2010 aceasta comparatie este deja iesita din calcule. Fondurile monetare au scazut sau au avut crestere saptamanala de maxim 0,14% (sursa: www.kmarket.ro). Singurul fond monetar cu crestere demna de luat in seama este "Bancpost plus" - 15,40% iar in rest cresterile sunt mai mult decat modeste (maxim 3,47% de la inceputul anului ceea ce inseamna deja 4luni). Un randament al depozitului la 3luni in prezent este de 8,25% - top depozite, media este insa mai mica - pe an (sursa www.conso.ro). Nu se mentioneaza comisioanele la retragerea banilor din fond.
Nu se mentioneaza daca fondul monetar iti garanteaza suma investita in limita celor 50.000 eur in cazul in care administratorul banilor tai da faliment.
Asadar informatiile sunt partial adevarate si corecte. Si lista poate continua.
 
Pagini: 12
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 25 Iulie 2021, 18:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter