Corina Chira: Despre Investitii : Finante-Banci

Implicatiile fiscale ale fondurilor de investitii (P)

14 mai 2010, ora 13:33 | 2.183 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dreamstimefree_601256.jpg
Pentru ca in aceasta saptamana s-a discutat foarte mult despre propunerea Guvernului de a impozita cu 16% castigurile obtinute pe bursa precum si veniturile din dobanzi bancare, am considerat oportun sa discut in acest articol tratamentul fiscal al fondurilor de investitii si diferentierea fata de celelalte metode de economisire/investitie sub acest aspect.

Conform Codului Fiscal, castigurile obtinute din fonduri de investitii se impoziteaza astfel:

- 1% din castigurile obtinute in urma rascumpararii unitatilor de fond detinute mai mult de un an - acest procent de 1% este retinut in momentul rascumpararii, de catre societatea de administrare

- 16% din castigurile obtinute in urma rascumpararii de unitati de fond detinute pentru o perioada mai mica de un an - in cazul acestui impozit, 1% se retine la sursa, de catre societatea de administrare, urmand ca restul de 15% sa fie calculat de catre investitor pe baza fisei fiscale eliberate de societatea de administrare. Plata efectiva a acestui impozit se realizeaza in urma primirii de catre investitor a fisei de impunere de la stat, in cadrul careia se reconciliaza castigurile si eventualele pierderi realizate in anul respectiv.

In anul 2009, castigurile realizate din investitia in fondurile de investitii nu au fost impozitate, aceasta fiind o initiativa a Statului de sustinere a pietei de capital. Astfel, in 2010 nu au fost emise fise fiscale investitorilor care au realizat castiguri in 2009,tocmai pentru ca aceste castiguri nu se impoziteaza.

Avand acestea in vedere, propunerea de impozitare a veniturilor din dobanzi pare sa avantajeze economisirea prin intermediul fondurilor mutuale. Astfel, analizand variantele vehiculate cu privire la impozitarea veniturilor din dobanzi, se constata urmatoarele:

- In cazul in care impozitarea se face unitar, cu 16%, indiferent de durata depozitului, devine si din punct de vedere fiscal, preferabila varianta economisirii prin intermediul unui fond de investitii cu un profil de risc apropiat de cel al unui depozit, cum ar fi un fond monetar, sau un fond de obligatiuni, deoarece in cazul retragerii banilor dupa un an, impozitul este de doar 1% in cazul fondului de investitii, in timp ce castigul generat de depozit ar fi impozitat cu 16%.

- In cazul variantei in care impozitarea se face diferentiat, in functie de durata depozitului (mai mic de un an, mai mare de un an), cu 1%, respectiv 16% (la fel ca si in cazul fondurilor de investitii), tot fondurile de investitii ar fi mai atractive si din punct de vedere fiscal, pentru ca in practica, depozitele constituite pe o perioada mai mare de un an nu sunt foarte frecvente, majoritatea bancilor avand in oferta depozite la termen de o luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, iar un depozit constituit pentru o perioada de 12 luni ar fi impozitat de 16% deoarece nu depaseste un an.

Din pacate, nu exista in acest moment o propunere clara care sa detalieze cum vor fi impozitate castigurile obtinute din depozite sau pe bursa, incepand din acest an. Voi reveni cu alte comentarii in momentul in care va fi emisa o hotarare oficiala in acest sens.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici pentru a primi gratuit pe email informatii similare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mihai a spus:
14/05/2010 19:49
Am rascumparat in 2009 pe profit si nu am primit fisa fiscala. In anii trecuti primeam, acum mi s-a spus ca nu mai trebuie. Puteti sa imi confirmati?
 
Corina Chira a spus:
17/05/2010 09:45
@Mihai: Nu aveti nevoie ca societatea de administrare sa va emita fisa fiscala pentru castigurile realizate anul trecut deoarece pentru 2009 nu se percepe impozit. Pentru castigurile realizate in 2010, in anul 2011, administratorul va trebui sa va emita fisa fiscala, pentru ca acestea se impoziteaza. Doar in 2009 nu s-a perceput impozit, aceasta fiind o masura de sustinere a pietei de capital.
 
Corina Chira
Manager Marketing & Comunicare, Certinvest
Corina Chira
Motto personal: A statesman is he who thinks in the future generations. A politician is he who thinks in... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Duminica, 25 Iulie 2021, 19:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter