Cristian Cochintu: Analize financiare: Altele

In ce valuta ne imprumutam si in care economisim?

17 iunie 2011, ora 17:00 | 249 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
In conditiile in care economia globala este tot mai fluctuanta si instabila, iar politicile monetare distructive, decizia de a imprumuta si de a economisi intr-o anumita moneda devine tot mai dificila. Pentru a evita o alegere neinspirata, se recomanda o cunoastere minima a istoriei pietei valutare si a influentei ciclurilor si fenomenelor economice asupra unei valute.

In ultimii doi ani, la nivel global, Dolarul American a fost de departe cea mai imprumutata valuta, principala cauza fiind dobanda aproape 0 mentinuta artificial de Rezerva Federala. Pe locul doi s-a situat Yenul Japonez, bine cunoscuta fiind starea deflationista a economiei nipone. Valutele preferate pentru investitii si economii au fost cele ale natiunilor exportatoare de marfuri si materii prime, cum ar fi Dolarul Australian, Canadian si Neo Zeelandez, ce s-au apreciat in jur de 25-30%.

Din 1971, cand s-a trecut la cursuri de schimb flotante si pana astazi, Dolarul American a fost valuta a carei putere de cumparare s-a diminuat cel mai mult, aproximativ 90%, calculata pe baza raportului dintre masa monetara si inflatie, urmata indeaproape de Lira Sterlina. Cele mai stabile au fost Francul Elvetian, ce a pierdut doar 20% din puterea de cumparare, urmat imediat de Yenul Japonez. De remarcat ca in aceeasi perioada, puterea de cumparare a Aurului a crescut cu peste 500%!

Aceasta tendinta se va mentine probabil si in urmatorii zeci de ani, cu Dolarul American favorit pentru imprumuturi si Francul Elvetian pentru economii sau investitii. Pe termen scurt, de cativa ani, se recomanda imprumuturi in valute ieftine precum dolar sau yen in perioade de expansiune economica si plasamente in valute de risc precum Euro si cele din categoria marfurilor, ce ofera randament superior, iar in perioade de recesiune, refugiu in cele mai stabile, Franc si Yen, sau Dolar American, cand ne confruntam cu crize temporare de lichiditate.

Risk Disclaimer: Acest material este informativ si nu reprezinta o recomandare de investitie in pietele financiare. Admiral Markets nu isi asuma responsabilitatea deciziilor luate pe baza acestor informatii

Cochintu Cristian
Analist Financiar
Admiral Markets
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cristian Cochintu
Analist financiar -Admiral Markets
Analist financiar/Trader vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 28 Mai 2020, 07:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter