Daniel Cazangiu: Business Insights: Altele

Jocul Puterii

24 februarie 2014, ora 09:15 | 170 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Indiferent ca vorbim de puterea politica, militara sau simbolica, pentru ca elementele care compun mediul social si tin legata o comunitate sa inceapa sa se reconfigureze este nevoie de un element declansator.

Unii ar spune ca este vorba de interesul general (justificarea oricarei actiuni politice), de opinia publica (chestiuni religioase), de societatea civila (Rosia Montana), de interese straine (gazele de sist), sau un alt element. Putem sa analizam jocul puterii manifestat de-a lungul istoriei. Concluzia este aceeasi.

Orice interes are o latura sociala (ex. contractul de vinzare-cumparare), o legatura cu socialul, sau pur si simplu tine numai de social (politica, revolutiile). Oricare ar fi aria lui de cuprindere (micro sau macro sociala), orice interes poate ramine o iluzie sau poate deveni realitate. Diferenta este data de existenta unei actiuni declansatoare menita sa puna in practica acel interes.

In esenta este vorba despre bani, care pot fi transformati in absolut orice este nevoie: energie, timp, munca (manifestatii, lobby, servicii), influenta, … . Nu poti sa coordonezi punerea in practica a unui interes, al unei actiuni daca nu dispui de resursele necesare. Care pot fi reduse simplu la bani.

Pe scurt, orice schimbare in orice masura a puterii are la baza un interes sustinut financiar. Cu cit ai mai multe resurse, cu atit ai posibilitatea de a sustine mai bine un interes si sansele de reusita cresc. Desigur ca pentru a acumula resursele necesare ai nevoie de inteligenta.

Incearca sa interpretezi evenimentele recente prin aceasta cheie si ignora acei citiva indivizi idealisti a caror prezenta este utila in orice actiune pentru a spori anvergura miscarii si a seduce in acest mod si alti naivi. Ceea ce conteaza nu este ce vrei, ci cati bani ai. Abia apoi ceea ce vrei poate deveni realitate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cartita Noua a spus:
24/02/2014 20:11
Felicitari pentru simplitate.
Mult adevar, dar putini il iau in calcul.
 
Daniel Cazangiu
Consultant in afaceri
Daniel Cazangiu
Profesia mea este Business Advisor, sunt pasionat de blogging (scriu pe blogul Scenarii Economice), de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Sambata, 02 Iulie 2022, 14:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter