Florin Rau: Resurse Umane: Altele

Cultura organizationala-Elemente componente

26 octombrie 2009, ora 21:19 | 6.688 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cultura organizationala.jpg
Cultura organizationala se naste odata cu organizatia. Inca din momentele in care fondatorii, crezand in ideile si puterile lor, definesc misiunea, viziunea, strategia prin care spera sa atinga succesul si isi aleg oamenii cu care vor porni la drum. Ei pot deveni simbolul organizatiei prin credintele lor, modul de gandire, valorile si principiile dupa care inteleg sa conduca si sa dezvolte businessul. Acesta este momentul de nastere al Culturii Organizationale.

Am auzit voci spunand ca nu toate organizatiile ar avea o Cultura organizationala. Nu impartasesc aceeasta idee intrucat, in opinia mea, "lipsa" Culturii organizationale reflecta un alt tip de Cultura organizationala: Cultura organizationala de tip Primitiv, atat de cunoscuta in societatea romaneasca. Nefiind de acord nu inseamna ca am neaparat dreptate, deci va invit sa discutam pe tema asta.

Privita ca intreg, Cultura organizationala este mai mult decat o suma de elemente componente. Este rezultatul interactiunii elementelor cu ele insele, cu mintile, sufletele, personalitatea membrilor organizatiei, cu mediul extern in care activeaza compania.

Relatia Cultura organizationala - membrii organizatiei este una de influentare reciproca, fiecare parte lasandu-si amprenta asupra celeilalte in procesul de dezvoltare si evolutie permanenta. Este calea prin care putem schimba ce simtim ca trebuie schimbat.

Mai jos, gasiti amestecul de cuvinte si imagini ce reda elementele componente ale CO:


Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezent Continuu si va astept pe www.rauflorin.ro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
linguaprof a spus:
13/11/2009 18:41
Daca organizatia este o companie, a carei scop este de a produce bani, cultura ei este modul cum face ea bani, da? Asta
 
TGV a spus:
11/01/2010 13:01
Ce parere aveti de cultura organizationala a companiilor multinationale care migreaza spre est, stiti de ce, dupa ce au stat o perioada de timp intr-un loc, intr-o tara, a utilizat la work oamenii din acel areal, si-si incarca forma sistemului pe tiruri, etc. si se muta in alt areal, pe o alta vatra, unde vor sta citva timp, etc.
Adica cine este purtatorul de cultura "Bordul" sau oamenii care sint sau se intrebuiteaza pe o perioada nedeterminata pe baza de cartela de acces?
TGV
 
Florin Rau a spus:
12/01/2010 14:56
Decizia de a muta locatia din cauza costurilor este o decize de business. Uneori, comunitatea in care a functionat compania poate penaliza acest comportament prin atitudinea cumparatorilor fata de produsul respectiv – vezi cazul Nokia care a parasit Germania pentru Romania.

Vectorul culturii organizationale este top managementul care impune directia si valorile, dar participanti la dezvoltare culturii sunt toti angajatii companiei.

Cultura organizationala a multinationalelor cu divizii in diverse locatii este influentata de realitatea si obiceiurile locale. Am vazut cazul in care bunele credintele de inceput au inceput au fost inlocuite cu o mixtura nociva care nu a adus decat dezavantaje organizatiei. Dar sunt convins ca exista si exemple fericite.
 
Florin Rau
Specialist HR
Florin Rau
Scurta carte de vizita In cateva cuvinte, sunt Florin Rau / http://www.rauflorin.ro /  pasionat de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Miercuri, 30 Septembrie 2020, 06:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter