Florin Rau: Resurse Umane: Altele

De unde poate incepe Motivarea?

25 februarie 2010, ora 18:11 | 4.089 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
motivare.jpg
Succesul unei organizatii depinde de modul in care reuseste sa-si motiveze angajatii. Nu exista organizatie si nivel din organizatie pentru care sa nu se aplice aceasta regula.

De unde poate incepe de fapt Motivarea? Ce sta la baza ei? Ce conditii minime trebuiesc asigurate angajatilor pentru a putea incepe procesul de motivare? Pentru ce muncim?

Iata mai jos cateva ganduri pornind de la paralela intre Motivare si Inaintarea unui vas cu panze care are nevoie mai intai de apa pentru a pluti si abia apoi de vant pentru a-i umfla panzele.

Exista multe motive "inalte" pentru care muncim. Dar la baza, motivul primar il reprezinta Banii. Da, pentru ca banii platesc facturile, asigura nevoile primare si siguranta fara de care nimeni nu-si poate tine gandul la job. Atata timp cat mintea angajatului sta la dramuirea unui venit ce nu-i ajunge sa traiasca de pe o zi pe alta, nu are cum sa fie cu inima si mintea la sarcinile pe care le are de indeplinit.

Instrumentele motivationale pot fi folosite doar dupa ce s-a asigurat venitul ce elimina grija si disconfortul nevoilor existentiale primare. Companiile trebuie sa inteleaga ca a plati salariatul corect este un lucru benefic pentru ele, si ca pot vorbi de motivare doar dupa ce au asigurat venitul minim decent.

Pentru a intelege mai bine, va propun o scurta incursiune in piramida lui Maslow care are la baza nevoile primare instinctuale cele mai puternice, si catre varf nevoile mai slabe specifice individului. De retinut ca nevoile aflate la baza piramidei trebuiesc satisfacute inaintea celor aflate la varful ei - nu poti satisface nivelurile 4-5 fara a fi satisfacut nivelurile 1-3.

Atat pentru azi. Va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti alaturi in MarelePrezentContinuu.

Va astept si pe www.rauflorin.ro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ana a spus:
01/03/2010 13:41
Da, sunt conditii minipe pe care ar trebui sa le cunoasca orice manager, orice organizatie! Dar ce te faci, cand un "manager" isi aduce alaturi si o firma de "training" si impreuna sustin ca "banii sunt reprezinta un element motivational!" Si din practica, iti dai seama ca nici recunoasterea nu trebuie luata in calcul! Sau alt "manager", dar din aceeasi organizatie, sustine, la un training, in momentul in care se discuta despre cometentze si motivare, ca "motivarea trebuie scoasa din fraza! Suficent ca angajatul are job, pt ce-i trebuie motivare?"
Acesti oameni sunt mari manageri. Dar ei au fost numiti pe acele posturi, ce conteaza competentele!
Cautam organizatie si manageri care sa-ti doreasaca sa lucreze cu o intreaga structura nationala de vanzari performanta, in curs de destramare.
 
Florin Rau a spus:
01/03/2010 20:44
Banii sunt baza pe care poti sa construiesti motivarea. Ei anuleaza grija zilei de maine si lasa mintea si sufletului omului deschise spre motivare. Daca firma nu asigura salarii decente, nici nu se poate gandi la un sistem de motivare.

Referitor la afirmatia managerului despre motivare, ce sa spun…daca firma accepta acest tip de gandire fara sa reactioneze, inseamna ca-i e pe plac…asta-i cultura organizationala pe care o dezvolta…dar va ramane cu managerul CapDeLemn pentru ca angajatii buni vor pleca…si managerii astia o vor duce la sapa de lemn.
 
ana a spus:
04/03/2010 11:05
scuze, din reflex, am scris ceea ce gandesc, dar citatul era"banii NU reprezinta un mijloc motivational"
 
Dana a spus:
17/03/2010 14:36
Teoria motivationala a lui Herzberg da o alta perspectiva. Exista factori 'igienici' (pachetul salarial, conditiile de lucru, siguranta, etc.) si factori motivatori (recunoasterea, statutul, responsabilitatea, etc.). Daca cei igienici lipsesc se cheama demotivare puternica, daca sunt prezenti nu sunt perceputi. Cea de-a doua categorie de factori sunt cei pur motivatori, daca ca acestia sa-si faca rolul, trebuie sa fie asigurati cei iginenici. Din punct de vedere al motivarii este trista situatia in foarte multe companii din Romania. Ma indoiesc ca abordarea "este criza. bucura-te ca ai un job" este motivatoare pentru cineva...
 
Florin Rau
Specialist HR
Florin Rau
Scurta carte de vizita In cateva cuvinte, sunt Florin Rau / http://www.rauflorin.ro /  pasionat de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Joi, 13 August 2020, 05:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter