Florin Rau: Resurse Umane: Altele

Esecul: Suzeta sau Premiu?

10 aprilie 2010, ora 11:33 | 4.292 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
esec.jpg
Companiile propovaduiesc Proactivitatea, dar accepta cu greu Esecul generat de o InitiativaSfarsitaProst.

Potrivit "JudecatorilorFaraPata", Esecul este automat asociat cu CevaRau ce trebuie sanctionat: "Greseala costa, nu ne-o putem permite chiar daca provine dintr-o Initiativa in care am crezut!" .

Si mai rau mi se pare cazul companiilor cu CulturaOrganizationalaAfisata: "Nu cautam vinovati ci rezolvarea problemei si invatarea din greseli" , dar cu CulturaAplicata: "Pedepsim Greseala". De ce mai rau? Pentru ca Ipocrizia companiei genereaza Ipocrizia membrilor ei. Pentru ca pedepsirea esecului inseamna innabusirea Initiativei.


Imi place sa cred ca voi apuca Ziua Organizatiei a carei CulturaAplicata:


1. rasplateste Performanta dar si Esecul Generator de Invataminte;
2. pune accentul pe Proactivitate, Asumarea Riscurilor si Invatarea din Greseala;
3. nu incurajeaza Cosmetizarea Realitatii prin Ascundere si Pedepsire;
4. acorda anual Premiul pentru Performanta, dar si Premiul pentru CeaMaiMareGresealaRecunoscutaSiAsumataProvenitaDinInitiativa ce a generat Cunoastere si Invatare.


Cu prietenie, va doresc sa va fie bine cu voi si cu cei pe care-i aveti aproape in MarelePrezentContinuu, si va astept si pe www.rauflorin.ro

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gina Tudor a spus:
11/04/2010 10:50
Am fost crescuti de mici cu ideea ca din greseli se invata si o greseala recunoscuta e pe jumatate iertata.Copii fiind ,avand perspectiva unei pedepse mai blande sau deloc,recunosteam micile greseli si nazdravanii,ne ceream iertare si de cele mai multe ori aveam si libertatea de a repara greselile cu un elan aducator de izbavire.Adulti devenind ,constatam ca celebrul(sa-mi fie iertata expresia!) <> nu numai ca si-a pierdut semnificatia de progres din asumarea si indreptarea erorilor prin initiative notabile dar si ad-literam a devenit un pericol: sutul in fund te poate determina sa cazi si sa-ti fracturezi anumite parti ale corpului,sa te lovesti atat de grav incat sa nu mai poti sa iti revii.E clar ca din aceasta perspectiva ,pare mai usor sa nu-ti asumi riscul de a admite ca ai gresit ca sa nu te ranesti,e mult mai facil sa acoperi greseala savarsita,sa te faci ca nu stii si sa dai vina pe cei din jurul tau,sperand ca vei fi remarcat ca fiind fara de pata si evident, promovat caci,nu-i asa: <>
Din pacate la noi,Cultura Organizatiei este a ei ,nu a oamenilor care o insufletesc...
 
ana cati a spus:
23/04/2010 14:58
Mi-ar plcea ca dintre cele 1821 afisari de pana acum sa fie si topmanageri si, mai ales, sa exprime si ei parerea. Am auzit de curand o amenintare a unui manager, catre managerii subalteri, nou preluati ' eu nu suport esecul" si tot felul de amenintari, mai mult sau mai putin academice la adresa lor. Ma gandesc ca daca spunea, macar " eu nu accept esecul" tot mai era o speranta in capacitatea sa manageriala, dar a nu suporta, s-ar putea sa aiba legatura cu starea psihologica, psihiatrica sau emotionala a persoanei ajunsa top manager. Dar cum am observat ca starile emotionale si deciziile inconstante se succed, nu mai are rost sa-i spun cee ace intentionam"NU EXISTA ESEC, EXISTA NUMAI FEED-BACK!"
Dar cum sunt manageri care si-au castigat posturile, iar altii care au fost numiti pe post, no commment. Doar ca o duc bine!
 
florin rau a spus:
24/04/2010 14:57
@ana cati
25 de ani de experienta m-au invatat ca amenintarea inseamna neputinta. Iar cu neputinta nu indrepti lucrurile. Doar le complici pana cand cei suficienti de buni te lasa cu fundu-n balta si-si vad de drum, stiind ca au o singura viata ce nu trebuie irosita cu spaimele de neputinta ale line managerului.

Iti multumesc pentru comentariu si te astept si pe www.rauflorin.ro
 
Florin Rau
Specialist HR
Florin Rau
Scurta carte de vizita In cateva cuvinte, sunt Florin Rau / http://www.rauflorin.ro /  pasionat de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 14 Mai 2021, 19:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter