Florin Rau: Resurse Umane: Altele

Management in cunostinta de cauza, MCC

24 martie 2010, ora 16:42 | 3.333 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
mcc.jpg
Managementul este arta de a obtine performanta valorificand eficient resurse. Considerand ca exista performanta pozitiva si negativa, voi defini MCC drept managementul ce conduce catre performanta pozitiva.

Performanta are radacinile in Cultura organizationala a companiei, in modul in care aceasta defineste si sustine Valorile, Competentele cheie si Interactiunile dintre aceste competente in drumul catre Rezultatul Dorit.


Performanta este rezultatul alegerilor managerilor si angajatilor, si depinde de modul in care top managementul asigura Libertatea acestor alegeri. Fiind direct proportionala cu Libertatea de decizie / actiune catre Rezultat si cantitatea de Materie Cenusie stimulata si utilizata din totalul cantitatii disponibila in organizatie, Performanta este dependenta de MCC.


MCC preda responsabilitatea fiecarui membru al comunitatii. Il face sa se simta important indiferent de pozitie, pentru ca stie ca Excelenta este necesara la fiecare nivel din ierarhie, de la intretinerea curateniei pana la top management. Il stimuleaza si ii spune: TU esti esential pentru noi! Vrem sa-ti cunoastem ideile, preocuparile, vrem sa participi impreuna cu noi la dezvoltarea ta, a organizatiei si a businessului! Ne intereseaza ce simti, cum simti, cand simti, ce iti doresti sa facem pentru tine, ce intelegi tu sa faci pentru noi.

Fiind predat astfel, prinde. Pentru ca oamenii nu sunt prosti. Stiu ca alinierea intereselor e benefica ambelor parti. Stiu ca sinergia gandurilor, trairilor si faptelor puse la un loc, ii propulseaza inainte. Si mai stiu ca incompetenta este mult mai scumpa decat competenta.


MCC este opusul Managementului Indiferentei, MI.


MI este managementul ce conduce catre performanta negativa. Neavand incredere in angajati, managerii se considera datori sa gandeasca pentru ei. Este managementul modelelor imprumutate si aplicate fara adaptare la realitatea specifica organizatiei. Este managementul fara rost, sau Nonmanagementul.


Efectul direct al MI este Miscarea in Cerc care, oricata viteza ar imprima unui punct, dupa parcurgerea celor 360 de grade, conduce invariabil in punctul din care ai plecat. Daca iti place viteza fara rost doar cu efect de ameteala, MI poate fi solutia! TU alegi!

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gina Tudor a spus:
26/03/2010 09:22
Bine gandit,bine exprimat,bine tintit !
Sunt bucuroasa sa te descopar pe blog si-ti promit ca o sa te citesc pentru ca ,fiind unul din subiectii pe care se aplica MCC uneori si MI deseori,ma intristeaza faptul ca oameni cu idei valoroase si atitudini proactive sunt pusi la colt,iar cele scrise de tine sunt mai mult decat relevante .
Sunt curioasa ,ai vreun post de la vreun manager?
 
26/03/2010 18:39
Frumos scris si interesanta abordare. In acelasi sens am dezbatut si eu ieri in coonferinta HR a ZF.
Pacat ca marea parte a specialistilor din companii sunt atat de inspaimantati si blazati, ca nu mai rezoneaza decat la formule matematice care sa-i ajute sa-si justifce postul.
E mai usor sa te plangi ca e criza decat sa gasesti solutii si sa te lupti pentru ele.
 
Florin a spus:
26/03/2010 19:48
Buna Gina,

Ma bucur sa te stiu aici, cu gandul la un gand al meu descoperit de tine...da, am cunoscut MCC uneori si MI deseori, dar am invatat sa trec zambind mai departe spunand "Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac", si sa descopar ca se poate trai in mai multe locuri sub Soare.

Raspunsul la intrebarea ta: am aplicat de 3 ori, am primit un DA si doi de NU... "indepliniti toate conditiile, aveti competenta tehnica si abilitatile necesare dar nu puteti demonstra o experienta relevanta in managementul performantei si schimbarii". Scrisesem articole de specialitate pe subiectele date bine primite in comunitatea de HR (vezi www.rauflorin.ro) dar probabil nu a placut abordarea. Totusi Cel de Sus a aranjat lucrurile mai bine decat as fi facut-o eu si pot sa spun ca acum sunt Ok.

Iti multumesc si te astept si pe www.rauflorin.ro .


@ Mihaela Feodorof,

Va multumesc pentru feedback. Da, intotdeauna justificarea a ocupat un loc central in activitatea managerilor Tu SaTaciDoarEuAmDreptate sau CapDeLemn. In goana de a se dovedi indispensabili, devin lamentabili, uitand de menirea lor de dezvoltatori ai businessului si oamenilor din comunitate ce depind de ei. Dar asta-i viata, nu e vina lor, ci doar a companiei care ii accepta si ii incurajeaza.
 
Alin a spus:
08/04/2010 10:41
Foarte bun articolul..FELICITARI

Indraznesc sa fac o propunere...promovati acest articol si acest concept al Managementului in Cunostinta de Cauza in Parlament (Videanu, Boc, Vladescu...si multi altii) poate reusesc sa indrepte economia Romaniei in directia revenirii deoarece am observat ca aplica MI iar economia se tot rostogoleste in prapastia generata de criza economica mondiala...
Poate pare un sofism, dar sper ca odata ajunsi in varf (Guvern/Parlament) si avand atat de multe informatii (la care oamenii de jos nu au acces) acesti "alesi ai neamului" sa poata face ceva in Cunostinta de Cauza...pentru aceasta tara si pentru locuitorii ei (votantii de care au nevoie din 4 in 4 ani).
Inca odata Felicitari pentru articol!
Cu stima
Alin
 
Florin a spus:
08/04/2010 12:11
Multumesc Alin.
 
Pagini: 12
Florin Rau
Specialist HR
Florin Rau
Scurta carte de vizita In cateva cuvinte, sunt Florin Rau / http://www.rauflorin.ro /  pasionat de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Vineri, 07 August 2020, 17:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter