Itzhac Covaliu: Economist: Finante-Banci

Ce ne rezerva anul 2010

09 noiembrie 2009, ora 12:15 | 6.241 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
??? 7.jpg
Itzhac Covaliu
Economist

Dupa cum ar fi normal, ar trebui sa ne planificam viitorul bazandu-ne pe prognozele analistilor, FMI si a agentiilor de rating, dar dupa cum toti acesti colosi financiari au stiut intotdeauna sa ne explice "de ce sa intamplat cea ce sa intamplat in trecut" decat sa prognozeze viitorul, va trebui sa fim foarte rezervati si sa nu ne bazam orbeste in planificarea viitorului, pe prognozele acestor onorabile institutii. Daca vom analiza prognozele celor mai competente dintre institutiile economico-financiare europene, mondiale sau romanesti vom constata o diferenta crasa in aprecierea Romaniei cu atat mai mult cu cat prognoza se refera doar la un singur an financiar - 2010.

Capital Economics -0.50%
BCR 0.20%
Comisia Nationala de Prognoza 0.50%
FMI+CE 0.50%
BERD 1.00%
Agentia Moody's 1.20%
Alpha Bank 1.50%
ING 1.60%
Agentia de rating Fitch 2.00%

Diferenta de 2.5% intre prognoza cea mai pesimista facuta de analistul Neil Shearing de la Capital Economics si prognoza cea mai optimista, cea a agentiei de rating Fitch, denota starea de bulversare care persista inca, atat in economia romaneasca cat si in economia europeana. O viziune conservatoare ne obliga sa eliminam din calculul probabilitatii, prognoza cea mai pesimista, cea de -0.5% si prognoza cea mai optimista, cea de 2% si sa tragem concluzia ca, daca economia europeana, de care depinde atat de mult economia romaneasca, va avea un trend ascendent, precum prevad analistii, economia romaneasca va avea o crestere aproximativa de 0.95%.

Ce concluzii am putea trage din analiza datelor de mai sus? In comparatie cu anul 2009, an in care economia Romaniei va suferi o scadere de aproximativ 8%, s-ar putea trage concluzia ca am reusit sa franam recesiunea, dar inca nu ne aflam in situatia de a deschide sticlele de sampanie. O crestere de 0.95%, daca intradevar se va produce, nu se va simti la niciun nivel al economiei nationale.

Rotile dintate ale motorului care pot angrena economia nationala se invart in directii opuse, fapt care duce la o blocare a economiei si nicidecum la inflorire. Sectorul productiv este dependent de consum, iar consumul populatie este dependent de puterea de cumparare, iar puterea de cumparare este strans legata de sursele de venit si de "pretul banului" practicat de institutiile bancare. Atata timp cat diferenta dintre dobanda-cheie a Bancii Nationale Romane, (8%) si rata dobanzilor practicate de bancile comerciale (15%-16%) se va mentine la nivelul de 7-8%, singurele sectoare care vor progresa vor fi sectorul bancar si particular din ramura investitiilor financiare speculative.

Cine va mai investi in imobiliare ? Cel care pana mai ieri investea in imobiliare deoarece avea un castig de 50%-60%, exagerat dupa anumite pareri, si care crea astfel numeroase locuri de munca, va investi acum banii in depozite bancare lipsite de orice risc, cu o dobanda neta de 10%-11%, ceea ce reflecta dobanda bancara din care se scade rata inflatiei anuale.

Cum va putea statul investii in economie ? Cu cheltuieli bugetare care depasesc cu mult veniturile, statul este practice falimentar si indatorat pana peste cap. Prioritatile guvernamentale au pe primul loc plata salariilor si pensiilor bugetare si nicidecum investitiile in infrastructura.

Cu o crestere estimata a economiei de 0.95% catea locuri de munca se vor crea ? Din contra, numarul somerilor va creste caci in fiecare an, piata de muncitori, tehnicieni, ingineri va fi "inundata" de noi absolventi care nu-si vor gasi un loc de munca intru castigarea existentei zilnice.

Ce se va intampla cu moneda nationala fata de moneda europeana ? Cand preturile obiectelor de valoare - case, terenuri, autoturisme - sunt in euro, si-a pus cineva intrebarea ce catastrofa economica vom trai cand moneda europeana va ajunge la cursul de 5 RON, fara ca salariile sa fie conexate la rata inflatiei?

Ce se va intampla cu moralul populatiei ? Cate personae aflate la varsta critica de 50 de ani nu-si vor mai gasi niciodata un loc de munca ? Cate cupluri se vor destrama pe fondul tensiunii create de o situatie financiara precara? Cate minti luminate vor lua drumul pribegiei, cautandu-si norocul pe alte meleaguri ? Cate personae isi vor ineca amarul in alcol sau in droguri ?

CINEVA ACOLO SUS se gandeste la aceste aspecte ?

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Elena a spus:
10/11/2009 20:12
Cu deosebita stima pentru analiza dumneavoastra as vrea sa va atrag atentia asupra unui singur aspect: avem nevoie de solutii care sa ajute oamenii din mediul de afaceri romanesc nu de prognoze "negre"
 
dino a spus:
11/11/2009 10:43
Imi vine in minte probabil cea mai de efect reclama a perioadei trecute:

De ce sa astepti sa imbatranesti ca sa iti cumperi motoreta?

Chiara asa de ce sa investesti in pregatirea ta, de ce sa muncesti mai mult si mai bine, pentru a produce mai multi bani pentru tine si pentru business-ul in care activezi? De ce sa generezi valoare adaugata? Nu e stupid sa faci toate astea cand poti face un simplu credit la banca?

Apoi, daca muncesti mult si bine si tot nu poti lua motoreta inseamna ca nu e de nasul tau, e chiar asa greu de acceptat idea?
 
Itzhac Covaliu a spus:
12/11/2009 14:30
Doamna Elena, va multumesc pentru aprecieri si mi-ar placea sa discutam si alte subiecte economice si de afaceri, la un mod mai concret. Mailul meu: [email protected]
 
Tudor Serban a spus:
18/11/2009 11:14
Stimate domn,
Economia romaneasca urmeaza, dupa cum ati spus, trendul european. In Europa unele stat au stopat scaderea economica si au trecut deja la relansare. Prin urmare, asta ne va astepta si pe noi. Dar daca la o economie precum cea a Germaniei, un procentaj de 0.5-1% crestere inseamna ceva, la noi nu va insemna prea mult. De asemenea, crestrerea depozitelor bancare (fenomen care deja se petrece) cred ca va stopa cursul inainte sa ajunga 5 RON/Euro. Dar este posibil sa ajunga la 4.5. Prin urmare, haideti sa fim mai optimisti. Am trait, noi romanii, si clipe mai grele si ne-am revenit.
Cu stima.
 
18/11/2009 23:23
Nu tineti cont de faptul ca realitatea "bate filmul" cum se zice si anume ca economia romaneasca daca va scapa de presiunea politica isi va putea reveni mai repede. Tinand cont de realitatea ca 70% din exportul nostru merge spre UE care dupa toate probabilitatile da semne derevenire e posibil ca si economia noastra sa fie "trasa" in sus chiar fara voia noastra.
Acum scenariile economice sunt tocmai din acest motiv extrem de diverse. Avem poate cel mai mare spectru de prognoze de la Revolutie incoace!
 
Pagini: 12
Itzhac Covaliu
Economist, ICAB Investment
Itzhac Covaliu
Mai multe detalii despre Itzhac Covaliu, pe Key People vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 08 August 2022, 01:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter