Itzhac Covaliu: Economist: Finante-Banci

Nu omorati speranta

24 mai 2010, ora 16:42 | 760 afisari | in Finante-Banci
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
אני 7.jpg
Reducerea salariilor bugetare cu 25% si a pensiilor cu 15% va duce implicit la:

1. Scaderea puterii de cumparare a populatiei;
2. Scaderea cererii de produse pe piata locala;
3. Scaderea implicita a productiei;
4. Concedieri in masa;
5. Crearea unui deficit bugetar datorita cresterii ajutorului de somaj acordat populatiei;
6. Sporirea evaziunilor fiscale.

Toate acestea vor avea consecinte grave asupra populatiei la nivel moral, consecintea care momentan nu pot fi cuantificate in bani dar care in timp vor duce la:

1. Scaderea moralului populatiei;
2. Cresterea infractiunilor de furt si talharie;
3. Cresterea numarului de consumatori de droguri si bauturi alcoolice;
4. Dezmembrarea unui numar cat mai mare de familii si ca urmare crearea unui numar sporit de copii ai nimanui;

Acestea sunt consecintele unei politici de austeritate. Groapa a fost sapata in anii precedenti iar acum Guvernul impinge tara spre aceasta groapa urmand ca urmatoarele masuri sa reprezinte acoperirea cu tarana. Toate aceste masuri de austeritate nu pot avea puterea de a revigorare a economiei.

Joseph Stiglitz laureat al premiului Nobel pentru economie: " Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate...Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii."

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, a declarat in cadrul unui interviu acordat postului francez de televiziune France 2 ca "FMI nu a cerut reducerea salariilor si a pensiilor, ci impozite mai mari pentru cei bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat" si prefera sa scada pensiile.

Cum poate Guvernul, sa arunce in strada un numar de salariati care de-o viata muncesc si slujesc aparatul de stat, oameni care s-au calificat si s-au perfectionat in aceste locuri de munca? Ce alternative ofera statul acelor persoane?

Intradevar, omenirea a avansat. Multe, chiar foarte multe meserii care in trecut ofereau locuri de munca au disparut, in locul lor aparand meserii noi. Aici trebuie sa intervina statul si sa initieze cursuri de reciclare profesionala, pentru a da o speranta acelor fosti salariati care acum ingroasa randurile somerilor.

Cat vor mai putea oamenii sa "stranga cureaua"? Pana cand? Lipsa de speranta ii poate face pe oamenii sa faca fapte nesabuite. Ce face Guvernul intru ridicarea moralului populatie? La urma urmei statul este cel mai mare "patron" din tara, patron la care lucreaza cei mai multi salariati. Nu exista firma comerciala sau industriala sau de servicii care sa aiba mai multi angajati. Statul trebuie sa dea dovada de o doza imensa de responsabilitate fata de acei oameni care l-au slujit cu credinta si cu speranta ca nu vor fi aruncati in strada.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
dino a spus:
25/05/2010 15:40
Cine nu s-a culcat pe urechea bleaga a comoditatii si confortului locului de munca sau a contextului caldut (fie la stat sau la privat) nu sufera chiar atat de mult. Faptul ca avem un guvern incompetent nu e chiar o noutate, ridicol este faptul ca l-am votat din nou.
Basescu a spus la un moment dat ca Romania va intra in criza doar in cazul in care politicenii sunt profund incompetenti. Ceea ce unii dintre noi stiam deja, asa ca nu ne-am linistit ci ne-am speriat si ne-am apucat sa ne ordonam si sa ne reorganizam. Sunt oameni in tara asta care desi si-ar fi permis o masina, nu au cumparat-o, desi si-ar fi permis credit la un apartament nu au facut-o, oameni prevazatori, atenti si calculati.
Imi vine sa mor de ras cand aud faptul ca functionarii se plang ca au credite la banca. Credite de nevoi personale evident, LCD, DVD, masina etc. Masinile si electrocasnicele s-au vandut in disperare prin astfel de credite. Nu cred ca sunt multi care sa se fi imprumutat pentru a deschide un magazin la coltul blocului sau mai stiu eu ce alt soi de mini-business. Statul s-a imprumutat si a spart banii pe campaniile electorale care s-au tinut lant, omorand business-ul loial in favoarea bijnitariilor de partid.
Balaria socialista a sefului FMI e un fason, nu exista masura alternativa cu efect rapid. Cresterea impozitelor inseamna inflatie, iar asta inseamna ca desi suma castigata de un functionar ramane aceeasi valoarea ei scade (+4% impozitul pe profit,+6% TVA care se vor regasi in preturile produselor si serviciilor).
Mi se pare teribil de nedrept sa scazi pensiile sau salariile profesorilor (+alte categorii de genul lor), dar deja nu ne mai permitem ca tara sa ii sustinem, pe de alta parte sunt curios sa vad treaba asta aplicata si la nivel de guvern/parlament.
Aceasta scadere nu e o solutie, e doar tragere de timp, daca sistemul privat nu este impulsionat si sprijinit iar aici ma refer la business-ul "made in romania", nu ne mai ramane decat sa speram ca ne va "cumpara" Elvetia.
 
Itzhac Covaliu
Economist, ICAB Investment
Itzhac Covaliu
Mai multe detalii despre Itzhac Covaliu, pe Key People vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 08 August 2022, 01:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter