Am avut ocazia, de curand sa vad niste dosare de dauna auto, de la o anumita firma de asigurare, una din cele mai mari din piata, si am descoperit o filiera infractionala in care sunt implicati inspectori de politie, inspectori de dauna de la diferite firme de asigurari, baieti de cartier dar si .... cascadori. Sunt o gramada de ite care conduc, deloc intamplator, la personaje implicate in Campionatul National de Raliuri, si care sunt mai mult decat implicate in aceasta industrie, care a fost ferita pana acum de ochii presei, intrucat acest tip de frauda a fost pana acum un subiect tabu, generand profituri uriase pentru toata lumea.
Dar hai sa va explic cum functioneaza aceste lucruri, iar procurorii care vor sa cerceteze aceste fenomene, pot stiu eu, asa la intamplare si noroc, sa isi indrepte privirile spre zona Arges-Campulung Muscel si , o sa gaseasca lucruri extrem de interesante.
Am vazut dosare in care era vorba de masini de lux din gama Mercedes, Audi, Opel ; ne referim doar la modele de masini care costau de la 40-50.000 euro in sus; aceste masini dupa fabricatie erau cumparate de persoane din Germania, Austria , Italia ori Franta. Din diferite motive, ajungand sa fie implicate in accidente usoare in tarile de origine, proprietarii lor trezindu-se in trafic ca sunt implicati in accidente de circulatie, fara sa fie direct de vina. Ei de fapt erau vanati de baieti de baieti din Romania, care se plasau pe strada in fata "victimei" si accidentul era provocat prin frane bruste, astfel incat in fata legii sa fie vinovat proprietarul masinii vanate. Acesta risca amenda si suspendarea permisului, insa baiatul din Romania, dadea imediat dovada de bunavointa, si se oferea sa nu se adreseze politiei, ba mai mult, oferea "victimei" un deal extrem de avantajos : cumpara masina de lux avariata la circa 15-20 % din valoarea ei. Deci o masina de 50.000 euro se cumpara cu 10.000 euro.
Actele erau facute urgent, masina este reparata si "cosmetizata" la service-uri auto ale caror proprietari fac parte din "combinatie" apoi este adusa in Romania.
Aici, primul drum este facut la societatile de asigurare unde este facut blatul cu inspectorii de daune cu care baietii din filiera sunt "pe mana" . Sa nu credeti ca sunt de capul lor , pentru ca anturajul are o gramada de parteneri. Se face imediat o asigurare Casco, iar masina este asigurata la valoarea de catalog deci la 50.000 euro.
Apoi, este dusa si predata celor care au sarcina de a acoperi partea cea mai spectaculoasa a combinatiei : responsabilii cu producerea accidentelor. Se aranjeaza din vreme cu inspectorii de politie din zona unde urmeaza sa se "intample" nefericitul eveniment rutier.Sa intrebati cam cate accidente rutiere in care au fost implicate masini de lux, s-au produs pe culoarul Campulung Muscel-Rucar-Bran si o sa aveti niste surprize.
Masina de lux ruleaza la volan fiind un baiat care este sofer profesionist [ va spuneam de Campionatul National de Raliuri] , si acesta din intamplare este implicat "fara voia lui" intr-un accident rutier cu o caruta nesemnalizata, cu un tractor, cu un utilaj de constructii, cu o Dacie veche...... . Nu de putine ori, batrani din zona Muscel au spus reporterilor care intrebau cum s-a intamplat un accident " vai mama, saracu a avut zile ; noroc cu casca aia din cap " . Pai ce casca ? Eu nu conduc cu casca pe cap masina personala , si nici voi cred nu ?
Vine politia, baietii fac imediat proces-verbal de dauna totala, epava este trasa intr-o curte sau intr-un loc parasit pentru ca si inspectorul de daune, vine si constata "distrus" ca este avarie totala, si RETEAUA incaseaza despagubirea minus franciza , adica vreo 48.000 euro. Rezulta profit de 38.000 euro, si numai societatea de asigurare ale caror dosare au constituit sursa acestui material, spun ca in 2007 au avut doar ei 18 asemenea dosare.
Neoficial se discuta de circa 100-150 de cazuri pe an, cazuri in care, desi nu exista probe directe, totusi toata lumea implicata stie ca, sunt niste facaturi prin care baietii destepti cum le zice Basescu, au gasit o cale sigura , eficienta si incadrabila in lege, de a scoate profituri de sute de mii de euro!
Iulian Urban: Recuperare debite: Companii
Avarierea intentionata a masinilor de lux - mecanism al fraudei
09 noiembrie 2007, ora 14:44 | 4.150 afisari | in Companii, Finante-Banci, Burse, Internet/New Media, Real Estate, Media & Advertising, Auto, Turism, Lifestyle, Hardware, Software, Juridic
Iulian Urban
Presedintele Asociatiei Asistenta pentru Consumatori
Urban si Asociatii este lider de piata pe segmentul recuperarii debitelor, avand o experienta de peste 14... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 14 insemnari
- Finante-Banci: 9 insemnari
- Burse: 7 insemnari
- Internet/New Media: 5 insemnari
- Real Estate: 8 insemnari
- Media & Advertising: 5 insemnari
- Auto: 4 insemnari
- Turism: 6 insemnari
- Lifestyle: 4 insemnari
- Hardware: 3 insemnari
- Software: 4 insemnari
- Juridic: 12 insemnari
Arhiva blogului
- Ianuarie 2009: 1 insemnare
- Septembrie 2008: 1 insemnare
- August 2008: 1 insemnare
- Mai 2008: 2 insemnari
- Aprilie 2008: 1 insemnare
- Februarie 2008: 1 insemnare
- Ianuarie 2008: 1 insemnare
- Decembrie 2007: 1 insemnare
- Noiembrie 2007: 2 insemnari
- Octombrie 2007: 5 insemnari
Ultimele insemnari
Cele mai citite insemnari
- Aliante puternice intre agentiile de colectare debite si marile firme de avocatura in 2009
- Guerrilla Marketing Tip of the week: Follow-up
- Avarierea intentionata a masinilor de lux - mecanism al fraudei
- Inregistrarea cu rea credinta a unui domeniu web identic cu o marca este un fapt juridic civil ilicit
- Ghid de urmat in gestionarea restantelor
Articolul e o fictiune de-a autorului sau cel mult o exagerare a unui sambure de adevar. O masina usor tamponata nu se vinde la 15-20% din pret, pentru ca nimeni nu da o masina de 50000€ pe 10000€ chiar daca a pupat in fund pe alta masina.
Si cei din Occident au CASCO si isi repara masinile daca fac un accident.
In plus, si daca ar fi ceva adevarat, in calculul autorului nu se regaseste suma necesara repararii masinilor in Occident pentru a putea fi adusa aici, Nu mai vorbesc de taxa de inmatriculare care la un automobil de lux ajunge la cateva mii de euro.
Si in plus, la o dauna totala la Casco, pe langa FRANSIZA (si nu franciza care inseamna altceva) care se scade, asiguratorul da doar 70% din suma care ramane....restul de 30% fiind valoarea partilor ramase neavariate.
Deci cam asta e treaba cu articolul asta cusut cu ata alba...
Eu nu lucrez in asigurari...doar sunt un pasionat auto care are masina asigurata si stie ce se misca pe piata auto si pietele conexe...Cred ca as putea scrie articole mai realiste decat acesta desi sunt un jurnalist. Dar uneori senzationalul frizeaza realitatea...
Poate am inteles gresit, explica-mi acest aspect, mersi
Felicitari pentru articol
De ce ar renunta proprietarul occidental la 40000 euro? Ca sa nu ia amenda sau sa piarda permisul?...sa fim seriosi..Isi repara masina pe asigurare si asta e..
Pe urma, daca au adus-o in tara si e ca noua...de ce n-ar vinde-o pur si simplu...fara sa se mai complice in halul asta. Ca sa nu mai vorbim cati bani se pierd la cascador, inspector, politist, etc...
Slabut scenariu.