Iulian Urban: Recuperare debite: Companii

Firmele offshore - paravan pentru evitarea platii datoriilor

24 octombrie 2007, ora 12:26 | 3.282 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Gelsor, Univers'All Trading, Astra Ploiesti, Metropol... Ce au in comun aceste companii ? In primul rand faptul ca au intrat in faliment. In al doilea rand, faptul ca aveau asociati sau actionari firme inmatriculate in paradisuri fiscale off-shore.

Nu gasim nimic ilegal in faptul ca o societate comerciala constituita pe teritoriul Romaniei are drept asociati firme off-shore.

Pe de alta parte, un scandal de presa a fost tinut de acuzatiile aduse de fosta sotie a directorului de la Posta Romana, care isi acuza sotul ca si-a vandut averea catre firme off-shore ca sa li se piarda urma si sa nu aiba ce imparti la divort.

Conform ultimelor date culese de la Ministerul Justitiei, in ultimii 3 ani, numarul falimentele care au fost deschise impotriva unor societati comerciale care aveau ca asociati firme off-shore a crescut exponential de la 3 % la 14 % din totalul falimentelor inregistrate pe rolul instantelor de judecata din Romania.

In 87 % din aceste falimente, creditorii nu si-au mai recuperat niciodata creantele, iar in 13 % din cauze s-au recuperat doar partial sumele de bani cu care s-au inscris la masa credala in cadrul procedurii de faliment.

Avocatii si lichidatorii judiciari dau din umeri neputinciosi pentru ca, pe principiul "prinde orbul scoate-i ochii" efectiv nu ai cum sa te indrepti impotriva unei societati off-shore inmatriculate de exemplu in Antilele Olandeze.

Exista de asemenea constituite o serie de filiere prin care firmele care sunt inglodate in datorii sunt contactate de catre indivizi care le propun afaceri extrem de profitabile : daca ai de exemplu datorii de 1 milion de Euro, iti vinzi actiunile catre firma off-shore, platesti celui care face firma cam 10-20% din valoarea datoriilor si gata ai scapat de griji , iar colectorii de debite, avocatii, judecatorii, executorii judecatoresti si lichidatorii judiciari sunt simpli spectatori la acest fenomen imposibil de controlat.

Ce spune Politia : in peste 50 de plangeri penale in care au fost semnalate asemenea vanzari de actiuni , s-a dat in mod constant solutie de neincepere a urmaririi penale intrucat intentia de frauda nu ar fi elocventa; Adica pur si simplu a dat norocul pentru cel care avea datorii astfel incat a vandut actiunile.

Daca ne gandim ca un SRL are capital social de 200 ron iar un SA de 25000 euro iar datoriile sunt de 1 milion de euro, normal ca in cazul in care firma off-shore iti cumpara cu 20000 euro firma atunci nimeni nu poate sa spuna ca ai vandut in pierdere si ca ai savarsit vreo frauda. Basca platesti cuminte impozit la cei 20000 de euro si gata esti cetatean cinstit.

Toata lumea , Politia, Garda Financiara, Finantele spun ca tu ai halucinatii si ca nu este nimic ilegal, iar tu ca si creditor te uiti si vezi cum nu ai vreo sansa sa iti mai recupereze vreodata banii pentru ca nu ai de la cine, intrucat actionariatul firmei off-shore este ascuns de ochii curiosilor prin persoane-paravan . Cum la datele reale au acces doar organele de politie iar acestia spun ca totul este in regula , la revedere bani.

Avem inregistrate nenumarate asemenea cazuri si am mers pana acolo incat am incercat toate variantele , inclusiv plangeri adresate autoritatilor din tara care se afla in jurisdictia paradisului fiscal, insa raspunsurile sunt naucitoare.Nimeni nu poate sa faca nimic, intrucat totul este perfect legal si neplata unor datorii este o chestiune de "risc comercial" de parca ar fi vorba de un fel de loterie.

Ce se poate totusi face ca sa se evite asemenea situatii ?

In primul rand ar trebui sa iti verifici partenerii de afaceri extrem de atent si , oamenii de afaceri sa treaca in contractele de valori mai mari incheiate cu diversi parteneri, obligatia actionarilor si administratorilor care sunt in firma respectiva la semnarea contractului , fie sa nu vanda actiunile pana la finalizarea derularii contractului, fie daca le vand sa ramana sa raspunda in continuare alaturi de noii actionari ai firmei cu care ei au contractat.

Apoi ar trebui sa se instituie prin legea societatilor comerciale obligatia ca o societate comerciala care are ca si asociat majoritar o firma off-shore sa se poate constitui nhumai sub forma unei societati cu raspundere nelimitata, adica oricare din asociati sa raspunda nelimitat cu toata averea pentru datoriile societatii, si sa se interzica infiintarea de societati comerciale avand ca asociat unic o firma off-shore.

Pana la urma rolul unei firme off-shore este acela de a asigura asociatilor posibilitatea de a beneficia de pe urma unui impozit mai avantajos sau de a conferi anoniminitate, insa in conditii de normalitate si onestitate contractuala si nicidecum cu intentia de start de a frauda , de neplata a datoriilor .

Am inregistrat cazul falimentului unei societati care avea capital social de 3,5 milioane de euro. Datoriile totale pe care le avea erau de 9,8 milioane de euro , deci teoretic creditorii ar fi obtinut daca asociatii urmau sa raspunda in limita participarii la capitalul social , circa 40 % din valoarea creantei fiecaruia din ei. Din pacate firma off-shore nu avea absolut nimic in afara unei casute postale din Cipru, iar administrator al societatii era tot o firma off-shore. Ce sa iei de la ei ?

Este mai mult decat necesar sa se completeze cadrul legal si aici ma refer nu numai la legea societatilor comerciale insa si la legislatia fiscala care trebuie sa reglementeze mult mai riguros activitatea firmelor off-shore in Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Daniel a spus:
24/10/2007 13:32
bun, si concluzia care e? ca cel mai bine casti ochii singur si nu faci business cu dubiosi. ca daca ai patit-o autoritatile sunt puse acolo ca sa-l ajute pe vinovat? it's a wrong system!
 
Ina a spus:
24/10/2007 13:57
Solutia este sa fim un pic mai atenti la ceea ce semnam, sa ne interesam mai intai de firmele cu care colaboram (daca accesezi www.vrajitorul.eu primesti un raport complet al oricarei firme), etc.
Asa cum scrie si la finalul acestui articol:

"..ar trebui sa iti verifici partenerii de afaceri extrem de atent si , oamenii de afaceri sa treaca in contractele de valori mai mari incheiate cu diversi parteneri, obligatia actionarilor si administratorilor care sunt in firma respectiva la semnarea contractului , fie sa nu vanda actiunile pana la finalizarea derularii contractului, fie daca le vand sa ramana sa raspunda in continuare alaturi de noii actionari ai firmei cu care ei au contractat"

 
Stefan a spus:
25/10/2007 17:17
EU cred ca solutia este simpla:
NU SE VINDE NIMIC PE DATORIE...vrei sa cumperi de la mine ( pentru ca am produse de CALITATE, sunt promt in livrari, preturi mai bune...etc), atunci plata la livrare ...
In acest caz s-ar pune problema doar a datoriilor unei firme catre stat...dar din fericire statul nostru recupereaza creantele integral numai atunci cind au vointa functionarii acestuia...( iar dinsii daca sunt unsi bine...nu mai sunt interesati de recuperarea creantelor ca doar nu sunt din buzunarul lor....
va doresc o viata minunata...
 
panama a spus:
25/10/2007 22:13
ina, pe vrajitorul lui peste primesti datele de la registrul comertului disponibile gratuit oricarui curios.

lasa reclama pe mai tarziu
 
Ina a spus:
25/10/2007 22:45

Pe www.vrajitorul.eu nu gasesti doar datele de la Registrul Comertului. Daca ai fi avut curiozitatea sa a il accesa (egratuit in limita unor credite) ai fi vazut ca reuneste foarte multe surse de informatie. Ce baza de date iti pune la dispozitie un raport de bonitate complet astfel incat sa stii daca viitorul tau partener de business are sau un datorii, daca e solvabil?

Eu zic despre Vrajitor ca este o unealta foarte buna pentru toti cei interesati si multi deja il folosesc.

Numai bine "Panama"!
 
Pagini: 12
Iulian Urban
Presedintele Asociatiei Asistenta pentru Consumatori
Iulian Urban
Urban si Asociatii este lider de piata pe segmentul recuperarii debitelor, avand o experienta de peste 14... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 28 Septembrie 2020, 01:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter