La vremurile pe care le traim si la criza tuturor sistemelor cunoscute si eventual guvernate de stat, omul zilelor noastre este la fel de vulnerabil ca dinozaurii in prag de glaciatiune.
Ne paste un gen de extinctie pe care ni l-am dorit si n-am stiut ce ne dorim. Toti virusii gripelor lumii adunati la un loc nu sunt atat de periculosi ca ceea ce ni se intampla in timpul pe care ne-a fost dat sa-l parcurgem laolalta cu lumea.
Totusi viata nu s-a oprit in loc nici la prima glaciatiune, nici la a doua, nici la prima molima si nici la primul crah pe Wall Street. Pentru ca omul este rezultatul unui proces evolutiv (sau involutiv) de-a lungul caruia a supravietuit datorita unei singure mari dar epocale calitati: adaptabilitatea.
La noi, la romani, adaptabilitatea s-a remarcat de-a lungul fiecarei etape istorice. Inca din cele mai vechi timpuri i-am admirat pe expati, legionari romani pe vremea aceea.
Ne-am insusit limba latina inca inainte sa ne insuseasca ei pe noi. Au venit apoi turcii. Dar ne-am adaptat prin vitejii nostri voievozi care au adaptat ceea ce a ajuns in ziele noastre spaga data politistului care te prinde in afara legii.
Am adaptat un rege german la realitatea de la noi chiar daca ne-au trebuit trei generatii sa ajungem la adaptatul Carol al II-lea. Si apoi au venit rusii... de fapt comunistii... la care ne-am adaptat cincizeci de ani pana aproape ca uitasem cum e sa nu stai la coada pentru orice.
Acum au venit din nou expatii. Si ne-au adus neadaptatele concepte inventate in tari in care adaptarea a fost inlocuita de specializare. Superspecializare. Acolo oamenii stiu totul despre ingusta nisa in care activeaza. Atat de ingusta, incat odata scosi din ea sunt incapabili sa digere informatie.
Dar noi, bastinasii? Cum suntem noi? Putem suprvietui in mediul de multinationale creeat in jurul nostru? Avem oare abilitatea de a construi in noi priceperi care sa ne scoata la liman? In mod cert, avem ce ne trebuie pentru a face asta. In noi. Insa nu stim ce avem in noi.
Ni se spune cum suntem in aparenta dar nu cum suntem in profunzime. Daca am putea scoate la suprafata profunzimea, am putea deveni adaptativi.
Am descoperit asta in oamenii care au ajuns sa cucereasca si sa imbunatateasca cetatile multinationalelor. Am descoperit asta in oamenii care au cu adevarat succes. Nu masurat in bani ci in dorinta celorlalti de a lucra alaturi de ei.
Am descoperit omul adaptativ. Am conceput un material despre liderul adaptativ. Acum lucram la unul care sa se refere la trainerul adaptativ. Dar vom extrapola ideea la managerul adaptativ, la omul de vanzari adaptativ, la angajatul adaptativ.
Si probabil ca vom merge mai departe... catre omul adaptativ care sa treaca prin generatia lui lasand in urma un cromozom cu informatia devenita deja cod: adaptabilitatea.
Marius Balasoiu: Training & HR: Companii
Omul adaptativ
09 februarie 2011, ora 15:28 | 1.286 afisari | in Companii
Marius Balasoiu
Managing Partner, ForPeople
ForPeople este o companie romaneasca de training si servicii HR lansata in aprilie 2007, cu cifra de... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 10 insemnari
- Finante-Banci: 1 insemnare
- Internet/New Media: 1 insemnare
- Auto: 1 insemnare
- Lifestyle: 3 insemnari
- Altele: 1 insemnare
Arhiva blogului
- Februarie 2014: 1 insemnare
- Ianuarie 2014: 1 insemnare
- August 2013: 1 insemnare
- Februarie 2011: 1 insemnare
- August 2010: 1 insemnare
- Octombrie 2009: 2 insemnari
- Iunie 2008: 1 insemnare
- Mai 2008: 1 insemnare
- Aprilie 2008: 3 insemnari
Ultimele insemnari
Cele mai citite insemnari
A te obisnui cu viciul nu este o victorie ; a ramane vertical intr-o lume stramba este o victorie .
A ramane creativ intr-o lume de masini muncitoare orientate doar spre profit si a-ti baza intreaga viata pe adevaratele valori ale vietii si a supravietui cu toate realitatile acestei lumi este o mare realizare !
A'propos de adaptabilitate imi amintesc ca undeva in 2008, cand se facea resimtita criza la noi, am citit o opinie a unui trainer undeva pe net... El spunea ceva de genul (nu va fi foarte exacta redarea): " In perioada care urmeaza nu vor castiga nici cei mai pregatiti, nici cei mai harnici, nici cei mai cuminti, ci vor fi invingatori cei mai adaptabili". Cred ca asta a fost cea mai utila lectura pe care as fi putut sa o am intr-un moment in care totul devenise volatil in economia romaneasca. Eram director intr-o banca ( intr-un orasel din Salaj) si brusc, toate regulile se schimbasera. Se manifesta o degringolada totala in sistemul bancar, ce fusese prins total nepregatit de noile manifestari ale pietei financiare. Bineinteles ca sarcina de baza a oamenilor din banca devenise " colectarea"... Instinctiv m-am adaptat noului trend (probabil ca ceea ce citisem se sedimentase in mintea mea) si am descoperit placerea de a folosi pasiunea pentru comunicare (negociere) in aceasta noua activitate. Urmarea? ... Astazi sunt Collection Debts Manager intr-un grup financiar din Cluj si zambesc gandindu-ma ca de fapt, fiind adaptabila intr-o perioada in care totul se prabusea, eu am evoluat din toate punctele de vedere. Am calarit valul in loc sa il las sa ma izbeasca in plin. Acum conduc o echipa de la care am invatat o multime de lucruri inclusiv in domeniul juridic si simt ca pentru mine criza a fost o oportunitate... o MARE oportunitate chiar!
Totusi am pastrat visul de a face coaching candva... ( si nu uit ca tu m-ai impins spre acea zona asa ca tu esti vinovat de o pasiune dobandita dar din pacate inca neexploatata).
Mi-ar face mare placere sa mai asist la un training de-al tau sau sa stam de vorba.
Cu prietenie,
Manuela (de la BT Asigurari.... daca nu iti mai amintesti de unde ti se trage.... )