Marius Balasoiu: Training & HR: Companii

Trainerul ubersexual

02 aprilie 2008, ora 15:57 | 2.292 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
De curand am vazut o emisiune la unul din posturile tv care mi-a imbogatit vocabularul. Nu era atat de greu sa se intample asta, gandindu-ma la multele cuvinte neaose care au scapat culturii mele absolut generale si incercand sa imi imaginez cate sute de cuvinte "noi" a primit limba aproape romana pe care o vorbesc azi oamenii cu buletin de Bucuresti.

Se vorbea de cuvinte care se terminau in "sexual". Evident ca am ciulit urechea pentru ca era o ora destul de cuminte si ma gandeam ca s-ar putea uita copii sub 12 ani la televizor. Asa am aflat de metroexuali, tehnosexuali si ubersexuali.

Si in timp ce vizionam emisiunea ma gandeam (ca de obicei in ultimii 10 ani) la meseriasii profesiei definite de alt cuvant intrat de curand in limba romana: trainingul.

Intalnit pe piata romaneasca inca din cele mai vechi timpuri postcomuniste, trainerul este acel individ care livreaza informatii si/sau dezvolta abilitatile adultilor care au iesit din formele de invatamant academice (sau care inca se mai straduie sa castige diplome post-universitare dar au savarsit macar o facultate). Ajunsi in diferite faze si pozitii ale carierei lor, adultii sunt implicati prin propria vointa sau sub decizia altor adulti mai manageri in evenimente de invatare de tip training.

La inceputurile sale ca specie pe meleagurile mioritice, trainerul era de cele mai multe ori expat. American sau englez. Sau francez. Bastinasii locului erau utilizati ca facilitatori datorita barierelor lingvistice. Iar trainingurile se faceau pe banii unor finantatori induiosati de imaginile difuzate prin mass-media cu copii ai strazii, poluatori industriali sau azile de batrani in paragina. Poate ca de aceea primii traineri au aparut in ONG-uri (se pronunta oengeuri si se refera la cele serioase, nu la cele infiintate doar pentru inmatriculari ilicite de masini "fierbinti").

Intre timp, trainerul roman a ajuns in alta faza. Avem pe piata traineri metrosexuali, traineri tehnosexuali si traineri ubersexuali. Detaliem in insemnarea viitoare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Bogdan Manea a spus:
03/04/2008 22:00
Chiar sunt curios ce urmeaza sa trateze "detalierea" din insemnarea viitoare.

Si fara suparare, cine s-a nascut inainte de 1980 stie ce inseamna invatamant profesional... cam asa s-ar traduce si training-ul, doar ca acuma il "sofisticarim" noi ca sa-l vindem mai usor...
 
ioan a spus:
08/06/2008 22:01
da, scrt si la obiect comentariul lui Bogdan;
dupa cat de mult a scris, chiar vazand ca nu sunt nici un fel de comentarii, e clar ca autorul "sexualelor" e total rupt de realitate; pacat, pare sa aiba ceva talent.... Si acel mare fotbalist, Garincea parca, avea si a ajuns la groapa saracilor !
Succesul intr-o multinationala in care practic nu mintea ta aduce succes, ci numele companiei, ii face pe multi tineri sa-si piarda cumpatul !
trebuie sa-i privim cu mila, sunt o generatie de sacrificiu, e pretul platit pentru trecerea din groapa comunista la raiul capitalist. Probabil ca ma insel si autorul "sexualelor" a descoperit o noua modalitate de crestere a performantelor dupa absolvirea cursurilor. Poate inspiratia a venit din spitalele daneze unde pacientii pot primi servicii sexuale....
 
Mihail Popescu a spus:
24/09/2009 05:16
Eu sunt convins ca d-l. Marius Balasoiu are perfecta dreptate, opiniile sale fiind confirmate de experienta - spre disperarea unora, mai precis a trainer-asilor care ajung sa-i citeasca rindurile...
 
Marius Balasoiu
Managing Partner, ForPeople
Marius Balasoiu
ForPeople este o companie romaneasca de training si servicii HR lansata in aprilie 2007, cu cifra de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 08 August 2022, 01:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter