Marius Balasoiu: Training & HR: Companii

Trainerul ubersexual (5)

05 iunie 2008, ora 11:31 | 4.209 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
In 2004 am cunoscut insa o alta specie de trainer si o alta specie de training:

Trainerul ubersexual. Ca sa pornim de undeva, as defini individul ubersexual ca pe un individ de succes, original in ceea ce face si care nu isi bate capul sa "dea bine la lume". Pur si simplu este admirat pentru felul sau de a fi si de a face lucruri chiar daca nu e neaparat in moda, chiar daca nu mananca numai vegetale ecologice si chiar daca metrosexualii invidiosi il trateaza ca pe un ciudat.

Trainerul ubersexual nu se chinuie sa aiba ultimele gadgeturi fara sa le refuze. Dar stie sa tina o sesiune "din marker" fara sa se balbaie la refren. Trainerul ubersexual nu incearca sa imite alti traineri de pe piata si nici sa foloseasca conceptele ca la carte; el inoveaza concepte noi si le supune atentiei participantilor fara sa se ascunda sub nume sonore si uneori putin decedate (conceptual mai ales).

Trainerul ubersexual nu vorbeste numai cu cuvinte rare, academice, care suna pretentios. Stabileste un contact cu grupul si se expune grupului din fata asa cum e in mod natural. Isi permite sa stea pe jos sau sa se urce cu fundul pe masa. Fara ostentatie. Doar pentru ca asa simte. Glumeste cu participantii fara sa se teama ca acestia "si-o vor lua in cap".

Sesiunile de training ubersexuale sunt iesite din tipare. Din orice tipare. Aproape ca se construiesc pe masura ce cursul de deruleaza si incearca sa tina cont de profilul grupului. Evident ca urmaresc obiectivele de invatare stabilite, dar pot trece prin diverse registre de abordare pentru a le mixa cele mai utile grupului. Se pot muta dinauntru (indoor) afara (outdoor) pentru ca a aparut o oportunitate de invatare mai buna si ar face mai bine grupului.

Agenda de curs care la metrosexual este mai mult decat o biblie devine pentru ubersexual un set de steaguri ca cele de la slalom urias, pe care trebuie sa le atinga folosind cel mai bun traseu.

Si la sfarsitul sesiunii, participantii sunt delectati. Evident ca nu toti. Dar cei mai multi se simt ca dupa un experiment din care au facut parte si pe care au simtit ca il controleaza. Nu sunt plini de abnegatie. Sau de extaz fata de trainerul ubersexual. Sunt de cele mai multe ori recunoscatori. Si se simt egalii celui cu care au trecut prin revelatii la nivel individual. Revelatii mici. Care lasa urme. Care schimba atitudini, nu valori.

Nu am intalnit multi traineri ubersexuali. Cei mai multi sunt metrosexuali. Cei mai multi dintre trainerii veritabili. Pentru ca o mare parte dintre cei care se considera traineri nu sunt traineri. Sunt profesori. Sau si mai rau, participanti care cred ca pot face training doar pentru ca au trecut printr-un training. Sau specialisti care au multe de spus dar nu sunt neaparat priceputi sa o faca.

Trainingul ubersexual nu este o stare, e mai degraba un deziderat. Iar trainerul ubersexual este un specimen de trainer pe cale de aparitie. Daca va supravietui sau nu pe piata, ramane de vazut. Dar merita incercat macar odata, e altceva...
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Marius Balasoiu
Managing Partner, ForPeople
Marius Balasoiu
ForPeople este o companie romaneasca de training si servicii HR lansata in aprilie 2007, cu cifra de... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 09 August 2022, 17:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter