Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Altele

Schema simpla a escrocheriei pamanturilor date in arenda

06 aprilie 2012, ora 17:15 | 14.942 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Zi de zi suntem martorii unei escrocherii ce se petrece chiar sub ochii nostrii.  

Agricultura, bunaoara cea mai importanta sursa de venit a tarii noastre, ignorata in prezent cu nonlasanata de autoritati si guvernanti, a devenit sursa unor afaceri cu pamanturi ale celor ce stiu sa profite de pe urma oamenilor simpli de la tara, de cele mai multe ori batrani neputinciosi, care cu buna credinta isi dau pamanturile in arenda.  

In multe localitati de la tara arendasul face legea, el este cel care hotaraste ce si cum primeste proprietarul de pamant. Oamenilor nu doar le sunt exploatate pamanturile dar le sunt exploatate si drepturile!  De cele mai multe ori in cazul in care arendatorul cere bani in locul produselor,acestora li se ofera in mod abuziv, un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata.    

Asa se face ca arendasul primeste pamantul, primeste subventia , ridica recolta iar taranul plateste impozitul si primeste "chirie" o cantitate de 500-600kg de grau sau banii aferenti la jumatate de pret! Exista cazuri in care nici aceasta chirie nu s-a primit pe motiv ca " nu s-a facut". Acest lucru  este posibil pentru ca cei mai multi care au semnat, oameni batrani sau fara scoala, nici nu au cerut un exemplar de la contract, nu stiu ce au semnat.  

Practic este vorba de un abuz, arendasul foloseste un contract ale carui clauze sunt prevazute expres in beneficiul acestuia fara a i se lasa posibilitatea proprietarului de pamant de a-si aparea interesele prin modificarea acestora inainte de a semna. In contract nu sunt prevazuti termeni  echilibrati, care sa apere interesele ambelor parti.  

In plus contractul prevede ca arendatorii  nu pot scoate pamantul din "asociatie", datorita unei clauze de termen  pe 10 ani. De asemenea  in cazul vanzarii, arendasul are prioritate.  

Ce spune noul Cod Civil despre arendare?  

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, la 1 octombrie 2012, legea arendarii nr. 16/1994 a fost abrogata. Astfel, noul regim juridic al arendarii este prevazut la sectiunea a treia aCodului Civil - Reguli particulare in materia arendarii. Noutatile sunt:  

*        Arendarea poate fi facuta pe durata nedeterminata. “Daca durata nu este determinata, arendarea se considera a fi facuta pentru toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca in anul agricol in care se incheie contractul”, potrivit textului legii.  

*        Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, in caz contrar este lovit de nulitate absoluta. Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.   In conditiile in care bunurile care fac obiectul arendei sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului trebuie a se depune la fiecare unitate administrativ-teritoriala.  

*        Pentru a fi asigurata continuitatea in exploatare, contractul de arendare se reinnoieste de drept, pentru aceeasi durata, daca niciuna dintre parti nu a comunicat cocontractantului, in scris, refuzul sau cu cel putin 6 luni inainte de expirarea termenului. In cazul terenurilor cu destinatie agricola, refuzul se face cu cel putin un an.  

*        In cazul in care arendatorul vrea sa vanda bunurile agricole arendate, noua reglementare ii acorda dreptul de preemptiune arendasului.  

Subarendarea totala sau partiala este interzisa  

Ce pot face arendatorii pentru a se apara de abuzurile arendasilor?  

In primul rand trebuie negociat contractul si trebuie pastrata o copie cu valoare de original.  

Pentru a se apara de posibile abuzuri (neplata arendei sau plata echivalentului  la un pret  mult mai mic decat cel practicat pe piata) este imperios necesar sa se precizeze in  contract cantitatea ce urmeaza a fi data ca arenda sau echivalentul in bani, suma exacta.  

De asemenea arendatorul trebuie sa-si inregistreze contractul la Consiliul Local, pentru ca in cazul in care termenii contractuali nu se respecta(arendasul nu-si achita darile) contractul sa aiba titlu executoriu.  

Arendatorul trebuie sa aiba in vedere, in cazul in care doreste sa vanda terenul, ca arendasul are dreptul de preemptiune, ceea ce inseamna ca acestuia i se va face oferta de vanzare cel dintai, si ulterior( in cazul in care arendasul nu doreste sa cumpere terenul sau nu ofera pretul dorit de proprietarul pamantului) se poate vinde pamantul unor terte persoane.  

Casa de avocatura Coltuc sustine initiativa unor contracte de arenda corecte si sprijina stoparea abuzurilor arendasilor prin infiintarea asociatiei "Arenda: Responsabilitate si respect" si a petitiei "Stop abuzurilor arendasilor!"
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gabriela Irimia a spus:
27/09/2012 20:49
Felicitari pentru aceasta initiativa !
 
Silvia Enache a spus:
27/11/2012 12:16
Buna ziua,
Sunt prof. Silvia si am 1 ha. teren agricol pe care vreau sa-l dau in arenda incepand cu anul 2013 si mi se sugereaza urmatorul contract 5 ani, conditii de plata: sa primeasca la sfarsitul fiecarui an agricol o cantitate de 500Kg sau contravaloarea in lei( dar cine va fi stabilit pretul per kg?)
Dipozitii finale Subventiile sau alte scheme de plata vor fi acordate arendasului fara acordul proprietarului...
La modalitatea de impunere mi se sugereaza determinarea venitului in sistem real de catre mine..
Va intreb dacac este corect si in avantajul meu?
Cel mai mult ma deranjeaza ca impunerea venitului sa fie :in sistem real de mine si nu retierea la sursa de catre arendas!( asta inseamna cred drumuri, acte ....)
Cu multumiri, astept raspuns!
 
Toncean Zanfira a spus:
04/09/2013 16:02
arendasul meu imi da doar 300 kg. la ha. Daca nu sunt de acord zice ca nu imi mai lucreaza terenul. Anul acesta trebuie sa reinoim contractul....Eu as dori 500 kg. dar...
 
morosanu petrisor a spus:
15/11/2013 12:48
Eu am incheiat un contract de arenda cu o societate pe 10 ani , la care arendasul stipuleaza ca-mi da 682 kg /ha, din care el plateste 82 kg impozit pe profit. Impozitul la primarie il platesc eu.
 
Elena Szekely a spus:
28/12/2013 20:08
Va rog frumos ajutati-ma cu un sfat pentru ca nu stiu cui sa ma adresez si ma bucur ca am descoperit acest site.Am mostenit dupa tatal meu impreuna cu mama si cu doi frati in cote egale o suprafata de cate un ha fiecare .Acest pamant a fost arendat de mama mea unei societati din Dolj cu cativa ani inainte de a face taxa de succesiune dupa prorietarul defunct.Am incercat sa scoatem pamantul de la arendas dar refuza categoric sa ni-l dea zicand ca e pe 10 ani chiar daca prin hotarare judecatoreasca suntem 4 proprietari iar pe contractul de arendare nu e semnatura noastra.Cu alte cuvinte, refuza sa negocieze inclusiv in urma interventiei politiei din sat.Politaiul ne-a sugerat sa-i dam in judecata dar trebuie sa fie si o alta solutie.Ma gandesc sa trimit o reclamatie la institutiile statului, la Avocatul Poporului, nici nu stiu unde...As aprecia orice sfat.Va multumesc anticipat.
 
Pagini: 12
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 24 Mai 2022, 02:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter