Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Altele

Toti romanii care s-au adresat instantei isi vor primi banii inapoi pe taxa de poluare

30 noiembrie 2011, ora 12:00 | 1.874 afisari | in Altele
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Statul roman nu mai are loc de intors: trebuie sa dea banii inapoi pe taxa de poluare pentru masinile second-hand inmatriculate in Romania tuturor celor care depun cereri de restituire in instanta. Asa a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), printr-o decizie emisa dupa o interventie in interesul legii.

“Controversa a luat sfarsit, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite a rezolvat nelamuririle Procurorului General si tentativa Statului Roman de a evita restituirea taxelor de poluare, in urma pronuntarii hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene in afacerile Tatu si NisipeanuI” comunica Casa de avocatura Coltuc.

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Timis, unde se judeca pe fond cererile de restituire  a taxei, din ianuarie 2010 pana in prezent au fost inregistrate 1.500 de cauze. In ultimul an au fost solutionate prin sentinte definitive 89 de dosare, dintre care 48 au fost decizii de restituire a taxei de poluare.

“In momentul in care se obtine sentinta ni se comunica si, in 45 de zile, banii sunt in cont. Nu am avut niciun fel de  probleme cu restituirea banilor”, a spus seful Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Mircea Calin.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 24 din 14 noiembrie 2011, pronuntata in dosarul nr. 9/2011 , admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si stabileste ca:  
 1. Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008, este admisibila;
 2. Procedura de contestare prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 raportat la art. 205-218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelasi cod, obligatorie, potrivit art. 33o indice 7 alin.4 din Codul de procedura civila.
    Documentele necesare pentru procedura de recuperare in instanta a taxei de poluare auto sunt urmatoarele:
 1. Copie a cartii de identitate – proprietar autovehicul;
 2. Copie, tradusa si legalizata, dupa caz, a contractului de vanzare-cumparare si factura fiscal;
 3. Copie tradusa si legalizata, dupa caz, a Cartii de identitate autovehicul + traducerea legalizata (Brief mare);
 4. Copie a talonulului original al autovehiculului(din tara de origine –Brief mic);
 5. Decizia de calcul a taxei de poluare/inmatriculare emisa de ANAF;
 6. Chitanta care atesta plata taxei de poluare/inmatriculare;
 7. Certificatul de autenticitate emis de R.A.R.(dupa caz);
 8. Talonul romanesc(dupa inmatricularea in Romania).
    Documentele necesare pentru inmatriculare auto fara taxa sunt:
 • Copie a cartii de identitate – proprietar autovehicul;
 • Copie, tradusa si legalizata, dupa caz, a contractului de vanzare-cumparare si factura fiscala
 • Copie tradusa si legalizata, dupa caz, a Cartii de identitate autovehicul + traducerea legalizata(Brief mare);
 • Copie a talonulului originar al autovehiculului(din tara de origine –Brief mic);
 • Decizia de calcul a taxei de poluare/inmatriculare emisa de ANAF;
 • Chitanta care atesta plata taxei de poluare/inmatriculare;
 • Certificatul de autenticitate emis de R.A.R.(dupa caz);
 • Talonul romanesc(dupa inmatricularea in Romania);
 • Copie dupa decizia de calcul de la administratia financiara.
In cazul in care nu aveti toate actele la dosar se pot recupera in copie de la politie. Procedurile sunt:
 • Prezentati-va la Registrul Auto Roman pentru omologarea vehiculului;
 • Prezentati-va la sediul administratiei financiare de sector/din localitate;
 • Depuneti decizia de calcul de la administratia financiara la dosar alaturi de celelalte acte la dosar necesare inaintarii actiunii in instanta;
 • In baza unui certificat de grefa, prezentati-va la politie, sectia de inmatriculare, unde se prelungeste valabilitatea numerelor pentru 30 zile.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Vasile Dancu a spus:
06/12/2011 15:41
Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondata pe 2 decembrie actiunea mea de recuperare a taxei de poluare din decembrie 2008, taxa perceputa sub oug 50/2008. Motivul e neparcurgerea procedurii fiscale de atacare in 30 de zile.
Asa ca despre ce vorbim??
In tara asta nu se respecta legea!
 
Guraliu-Macovei Luciana a spus:
01/02/2012 16:31
Inscrisurile necesare pentru inmatricularea fara plata taxei de poluare pentru autoturisme sunt toate cele mentionate mai sus mai putin decizia de calcul de la administratiile finanaciare si chitanta de plata pentru ca, logic , asta e si obiectul actiunilor ...inmatriculare fara plata taxei de poluare sau obligatie de a face....e bine sa rectificati...ori decizia de calcul si chitanta de plata a acestor taxe sunt necesare doar la actiunile de restituire de taxe.In unele judete , Serviciile specializate din subordinea prefecturilor si , ma refer aici la SRPCIV, nu se admit certificatele de grefa ca baza pentru prelungirea numerelor rosii...ceea ce este si legal , spun eu...in conformitate cu Ordinul MAI 1501/2006.Incercati sa furnizati datele asa cum sunt ele si nu cum va convin.In felul acesta si oamenii vor fi informati corect asupra inscrisurilor ce le sunt necesare.In ceea ce priveste acel certificat de autentificare de la RAR, acesta poate fi facut si dupa castigarea actiunii in instanta avand in vedere ca inmatricularea nu se poate face fara cartea de identitate a vehiculului si ITP-ul, actiunea in instanta vizand doar scutirea de la plata taxei de poluare, nu si parcurgerea procedurii administrative de la RAR, care reprezinta o conditie obligatorie pentru inmatriculare.
 
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Luni, 25 Mai 2020, 23:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter