Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Companii

Despre noul cod al constructiilor: avantaje si dezavantaje

04 septembrie 2009, ora 15:08 | 3.799 afisari | in Companii
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Codul Constructiilor se afla in aceasta perioada in dezbatere publica.

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a elaborat un proiect pentru stabilirea unui cadru legal in domeniul constructiilor, acesta urmand sa fie aprobat in primul trimestru al anului viitor, au anuntat reprezentantii institutiei.

In prezent, proiectul Ordonantei de Urgenta se afla in faza de dezbatere, urmand ca el sa fie supus aprobarii Executivului in aceasta luna, si sa intre in vigoare in perioada ianuarie-martie 2007.

Prin intermediul acestui cod, Romania va avea legi similare celor din Uniunea Europeana in domeniul constructiilor, pentru ca in acest moment exista prea multe legi, hotarari si ordonante de guvern care pun probleme in aplicarea reglementarilor.

Codul stabileste cadrul legal unitar pentru amenajarea teritoriului si urbanismul, autorizarea si executarea lucrarilor de constructii, asigurarea calitatii constructiilor, a materialelor si a produselor pentru constructii, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei in urbanism si a regimului de autorizare a constructiilor, precum si aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul calitatii in constructii pe teritoriul Romaniei.

In afara de unificarea legislatiei, codul constructiilor prevede si noutati precum infiintarea unor entitati (fizice sau juridice) care sa se ocupe de eliberarea certificatelor de urbanism, fapt care este acum numai de competenta primariilor.

De asemenea, legea va interzice eliberarea unor autorizatii de constructie in zonele inundabile, urmand ca persoanele care locuiesc deja in astfel de constructii sa fie stramutate, primind insa si despagubiri.

Pentru constructiile realizate, raspunderea civila se poate aplica si rudelor de gradul intai ale proiectantilor, specialistilor si executantilor, pentru ca pana acum legea prevedea acordarea unei autorizatii de proiectant, fara a impune o data de expirare a respectivei autorizatii.

Proiectul de cod prevede si obligativitatea asigurarii cladirilor pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosire. Vor fi introduse scutiri de la plata taxei de eliberare a autorizatiei de construire si a impozitului pe locuinta pe perioada de rambursare a creditelor contractate de catre proprietarii, persoane fizice si - sau juridice romane, care reabiliteaza termic locuintele sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 de ani.

Romanii nu vor mai putea folosi la ridicarea caselor materiale considerate periculoase precum azbocimentul, cartonul bituminat care nu este protejat impotriva focului si anumite tipuri de vopsele, dupa data de 1 ianuarie 2007.

Codul constructiilor asigura si clarificarea relatiilor de subordonare dintre Planul de Urbanism General (PUG), Planul de Urbanism Zonal (PUZ) si Planul de Urbanism de Detaliu (PUD). Pentru executarea de lucrari fara autorizatie sau pe terenuri pentru care investitorii nu poseda titluri de proprietate sau un drept legal de administrare, precum si pentru desfiintarea sau demolarea unor monumente istorice fara avizul Ministerului Culturii vor fi aplicate sanctiuni sub forma de amenzi cuprinse intre 100.000- 120.000 lei sau inchisoare de la sase luni la trei ani si obligativitatea desfiintarii constructiei.

Domeniile de reglementare ale codului elaborat de ISC

- amenajarea teritoriului si urbanismul;
- autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
- executarea lucrarilor de constructii;
- exploatarea constructiilor;
- post-utilizarea constructiilor;
- calitatea materialelor, evaluarea conformitatii produselor si tehnologiilor din domeniul constructiilor.

Nemultumire in randul companiilor

Conform BBC Romania, antreprenorii din constructii si organizatiile arhitectilor si urbanistilor contesta noul proiect de cod al constructiilor.

Presedintele Asociatiei Antreprenorilor de Constructii, Laurentiu Plosceanu este nemultumit de modul in care sunt prevazute in noul proiect de lege conditiile de certificare si vanzare a materialelor de constructii. Proiectul de cod pentru constructii este contestat si de ministrul dezvoltarilor publice, Laszlo Borbely. El spune ca Inspectoratul de Stat in Constructii nici nu ar avea dreptul sa initieze un astfel de cod.

In replica la toate aceste contestatii, presedintele Inspectoratului de Stat in Constructii, Dorina Nicolina Isopescu, citata de BBC Romania, a sustinut ca acest proiect de cod al constructiilor ar fi rezultatul dezbaterilor intre inspectorat si reprezentantii domeniilor vizate.

Legi abrogate, reglemetare stufoasa

Zece acte normative sunt propuse pentru abrogare daca poiectul de cod al constructiilor va intra in vigoare. Consecinta directa a abrogarii actelor normative il reprezinta faptul ca proiectul este unul stufos, cu multe anexe, prezentand chiar si un glosar de termenei utilizati in domenii precum: amenajarea teritorilui si urbanismului, proiectarea lucrarilor de constructii, autorizarea lucrarilor de constructii sau executarea lucrarilor de constructii.

Propunerea de Cod al Constructiilor prevede ca va abroga urmatoarele acte normative:
- legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- legea nr 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare;
- legea 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritorilui national - sectiunea V - zone de risc;
- hotararea guvernului nr 272/1994 pentru aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora;
- legea10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare;
- hotararea guvernului 925/1995 pentru aprobarea regulamentului de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor;
- ordonanta guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, aprobata cu modificari prin legea 82/1995, cu modificarile si completarile ulterioare;
- ordonanta guvernului 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii, aprobata cu modificari prin legea 707/2001, cu modificarile ulterioare
- orice alte dispozitii contrare prezentului cod.

Infractiuni si contraventii

Conform proiectului de Cod al Constructii, constituie infractiuni urmatoarele fapte:
- executarea lucrarilor de constructii sau desfiintarea de constructii, fara autorizate de construirei sau de desfiintare;
- continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre structurile de control in domeniile reglementate de dispozitiile prezentului cod;
- executarea de lucrari de constructii pe terenuri pentru care investitorul nu poseda titlu de proprietate sau drept legal de administrare;
- intocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum si a proiectelor pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru alte specialitati decat cele certificate prin diploma universitara, in conditiile prevzautde de prezentul cod;
- desfiintarea si demolarea partiala sau totala a monumentelor istorice fara avizul ministerului culturii si culetelor
- executarea de lucrari de modificare a constructiilor prin care se diminueaza capacitatea portant partiala sau totala a acestora;
- nerespectarea obligatiilor de catre specialistii atestati sau autorizati in conditiile dispozitiilor prezentului cod.

Infractiunile de mai sus se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 100 000 lei la 120 000 lei. dispozitiile de mai sus sunt aplicabile si constructorului, persoana fizica sau juridica, care se sanctioneaza si cu interzicerea exercitarii profesiei/activitatii, in legatura cu care s-a stabilit sanctiunea, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
GIOVANI a spus:
06/09/2009 10:57
Cam tarziu s-au trezit cei de la I.S.C.Raul deja s-a produs.Efectele sale, le vom vedea, la un eventual cutremur de 7grade pe scara richter
 
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
Marius Vicentiu Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC "Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
Arhiva blogului
KeyJobs - Job-uri premium
portal sustinut de adevolution
Marti, 26 Mai 2020, 00:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter