Pe 23 decembrie 2010 a intrat in vigoare Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, iar de la 1 februarie 2011 normele metodologice de aplicare a acesteia (HG 53/2011). Acestea stabilesc etapele procedurii de expropriere, precum si modul de acordare a despagubirilor catre proprietari.
Expropriatorul are obligatia de a afisa lista imobilelor ce urmeaza a fi expropriate si planul topografic care contine coridorul de expropriere la sediul Consiliului Local si pe pagina proprie de Internet si de a notifica intentia de expropriere a imobilelor cuprinse in coridorul de expropriere. Notificarea se transmite catre proprietari prin posta. In termen de 30 de zile lucratoare de la data notificarii, proprietarii atesta dreptul de proprietate sau alt drept real asupra imobilelor supuse exproprierii, in vederea stabilirii despagubirilor.
Expropriatorul are obligatia emiterii deciziei de expropriere pentru intreg coridorul de expropriere sau, in cazuri justificate, pe etape. Decizia de expropriere produce efecte de la data emiterii si constituie titlu executoriu, fara alte formalitati, pentru predarea bunului imobil impotriva celor expropriati, dupa consemnarea sumelor aferente despagubirii.
La nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, in termen de 5 zile de la data emiterii deciziei de expropriere se va numi, prin decizie a expropriatorului, o comisie de verificare a dreptului de proprietate sau a altui drept real si constata acceptarea sau, dupa caz, neacceptarea cuantumului despagubirii de catre pro-prietar sau titularii altor drepturi reale asupra imobilelor supuse exproprierii.
In cazul in care exista mai multe persoane interesate cu privire la imobilul supus exproprierii, cererea va fi semnata de toti, personal sau prin mandatar imputernicit cu procura speciala autentica, iar procura se va atasa cererii.
Comisia va emite o hotarare de stabilire a despagubirilor care va cuprinde si mentiuni privitoare la valoarea despagubirilor si modul de plata a acestora.
In cazul in care exista mai multe persoane indreptatite sa primeasca despagubiri, eliberarea sumei in numerar se va face tuturor titularilor de drepturi reale sau mandatarilor acestora, cu procura autentica si speciala, care vor semna de primire. Mai multe persoane pot fi reprezentate de un singur mandatar.
Consemnarea despagubirilor se va face de catre expropriator la unitati bancare, dupa urmatoarea procedura:
a) in cazul in care exista un singur titular de drepturi reale, al carui drept este recunoscut de comisia constituita de expropriator, expropriatorul va consemna despagubirile pe numele acestuia;
b) in cazul in care exista mai multi titulari de drepturi reale care nu au convenit asupra despagubirilor, expropriatorul va consemna despagubirile pe numele tuturor. La cererea expropriatorului unitatea bancara va elibera despagubirile persoanelor care isi probeaza dreptul real in fata expropriatorului, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in temeiul unui alt act autentic prin care se consfinteste invoiala tuturor titularilor de drepturi reale cu privire la cuantumul despagubirilor ce le revin fiecaruia dintre ei;
c) in cazul in care exista mai multe persoane care pretind in contradictoriu un drept real, expropriatorul va consemna despagubirile pe numele tuturor partilor aflate in litigiu. La cererea expropriatorului, unitatea bancara va elibera despagubirile persoanei care isi probeaza dreptul real in temeiul unei hotarari judecato-resti definitive si irevocabile;
d) in cazul in care titularul unic sau unul/ unii dintre titularii de drepturi reale a/au decedat si procedura succesorala a fost deschisa, expropriatorul va consemna despagubirile pe seama succesiunii intr-un cont deschis pe numele notarului pe rolul caruia se afla procedura succesorala, cu mentiunea ca suma reprezinta despagubire in temeiul legii. La cererea expropriatorului, suma va fi eliberata de catre notar mostenitorilor, pe baza de certificat de mostenitor sau in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile;
e) in cazul in care titularul unic sau unul/ unii dintre titularii de drepturi reale a/au decedat si succesiunea nu a fost deschisa, expropriatorul va solicita deschiderea succesiunii.
Marius Vicentiu Coltuc: Juridic: Companii
Exproprierile au o noua haina in 2011
17 februarie 2011, ora 10:52 | 893 afisari | in Companii
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Marius Vicentiu Coltuc
avocat titular Casa de avocatura Coltuc
CASA DE AVOCATURA COLTUC
"Pentru noi succesul a devenit o obligatie"-Coltuc Marius
Fondata in anul... vezi profilul »
Categoriile blogului
- Companii: 18 insemnari
- Finante-Banci: 14 insemnari
- Real Estate: 1 insemnare
- Auto: 1 insemnare
- Turism: 1 insemnare
- Juridic: 55 insemnari
- Altele: 16 insemnari
Arhiva blogului
- Septembrie 2015: 1 insemnare
- Noiembrie 2014: 1 insemnare
- Septembrie 2014: 1 insemnare
- Iulie 2014: 1 insemnare
- Iunie 2014: 1 insemnare
- Mai 2014: 3 insemnari
- Aprilie 2014: 1 insemnare
- Martie 2014: 2 insemnari
- Februarie 2014: 3 insemnari
- Ianuarie 2014: 3 insemnari
- Decembrie 2013: 3 insemnari
- Noiembrie 2013: 2 insemnari
- Decembrie 2012: 1 insemnare
Ultimele insemnari
- Analiza oferte primite de la BCR, Banca Transilvania si Bancpost din prisma consumatorului
- Noua procedura de solicitare a vizelor in 2015
- Marea executare silita
- Protectia copilului din statele membre UE. Cum trebuie sa fie legislatia copilului si in Romania
- Dorim infiintarea Avocatului contribuabilului dupa modelul american Taxpayer Advocate
Cele mai citite insemnari